Mä osaan tehdä monia asioita, mutta pullataikinan pyörittely ohuiksi nauhoiksi ei oo yksi niistä. Miten ihmeessä se voi olla niin vaikeaa??? Hyvä ettei lentänyt taikinat seinään, kun alkoi turhauttaa ne epämääräiset katkeilevat taikinaläjät. Toiseen piirakkaan en enää edes yrittänyt tehdä mitään nauhoja, vaan nostelin tyynesti piiraan reunat vähän korkeammiksi.
Innostuin siis taas kerran leipomaan. Aamulla vietetty tuokio vadelmapuskissa aivan pakotti tekemään kuningatarpiirakkaa. Meillä on vissiin joku "kuninkaallisten kannatus"-viikonloppu, kun eilen sai alkunsa uusi liköörikokeilu. Tällä kertaa vuorossa oli kuningaslikööri. Idea siihen tuli kaapissa majailevista mansikoista ja vadelmista. Pakkasesta vielä vähän mustikoita sekaan, niin hyvä tulee. Tai en tiedä tuleeko, mutta uskoisin niin.
Kuningaslikööri
3dl mansikoita
3dl mustikoita
3dl vadelmia
6dl sokeria
1pll(1l) 39% vodkaa
Survo vadelmat ja 1,5dl sokeria haarukalla. Kaada mustikat, paloitellut mansikat ja vadelmasurvos suureen kannelliseen lasitölkkiin (min.3l). Lisää loput sokerit. Kaada vodka päälle. Sulje kansi ja ravista. Anna liköörin tekeytyä huoneenlämmössä kolmisen kuukautta. Ravistele tölkkiä ajoittain, jotta sokeri liukenee.
Liköörin muhittua tarpeeksi, tarkista maku. (Kannattaa maistella huolellisesti :D ). Lisää tarvittaessa sokerilientä (1osa sokeria ja 1osa vettä kiehautetaan ja annetaan hieman jäähtyä) maun mukaan, jos haluat lisää makeutta likööriin. Jos likööri tuntuu liian makealta, lisää hieman vodkaa.
Siivilöi marjat pois pastasiivilällä, tms. Tämän jälkeen valuta likööri vielä harson ja/tai kahvinsuodattimen läpi. Pullota. Maku muuttuu vielä pullotuksen jälkeen.
Kuningatarpiirakka on mukaeltu versio Yhteishyvän rahkapiiraan ohjeesta.
Taikinaa tein tuplaten ja loput pyörittelin pieniksi
suklaasilmäpulliksi. Kun kerran pullataikinaa tekee, niin kannattaa
tehdä sitten heti enemmän. Suklaasilmäpullat teen muuten kuten voisilmäpullat, mutta sokerin sekaan lisään hieman kaakaojuomajauhetta.
Rahkainen kuningatarpiiras
(2 piirasta)
2,5dl
maitoa
25g
hiivaa
1dl
sokeria
0,5tl
suolaa
2tl
kardemummaa
7dl
vehnäjauhoja
100g
margariinia tai voita
Voiteluun:
Voiteluun:
1 kananmuma TAI
2rkl
vettä
2rkl
sulatettua margariinia
Pinnalle:
Pinnalle:
3rkl sokeria
Täyte:
Täyte:
250g
maitorahkaa
150g
ranskankermaa
1
muna
0,75dl
sokeria
1tl
vaniljasokeria
Päälle (tai alle):
4dl vadelmia
4dl mustikoita
Päälle (tai alle):
4dl vadelmia
4dl mustikoita
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, mausteet ja osa
jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta loput jauhot taikinaan.
Lisää viimeisenä pehmeä rasva. Anna taikinan kohota noin puoli
tuntia.
Jaa taikina kahteen osaan. Ota molemmista osista pieni pala lettejä varten. Kauli taikinat ohuiksi suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Jaa lettipalat kahtia ja pyöritä kaksi pitkää nauhaa ja kieritä ne toistensa ympäri. Nipistä letit levyjen reunaan kiinni. Anna piiraiden kohota pellillä 20 minuuttia.
Valmista täyte. Sekoita kulhossa täytteen aineet keskenään. Voitele piiraiden reunat vesi-margariiniseoksella tai kananmunalla. Ripottele reunoille hienoa sokeria. Jaa täyte tasaisesti molempiin piiraisiin. Voit ripotelle marjat joko täytteen alle tai päälle. Paista 225 asteessa 25-30 minuuttia.
Jaa taikina kahteen osaan. Ota molemmista osista pieni pala lettejä varten. Kauli taikinat ohuiksi suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Jaa lettipalat kahtia ja pyöritä kaksi pitkää nauhaa ja kieritä ne toistensa ympäri. Nipistä letit levyjen reunaan kiinni. Anna piiraiden kohota pellillä 20 minuuttia.
Valmista täyte. Sekoita kulhossa täytteen aineet keskenään. Voitele piiraiden reunat vesi-margariiniseoksella tai kananmunalla. Ripottele reunoille hienoa sokeria. Jaa täyte tasaisesti molempiin piiraisiin. Voit ripotelle marjat joko täytteen alle tai päälle. Paista 225 asteessa 25-30 minuuttia.
Kantarellipiirakan tein melkein omasta päästä. Pohja on jonkun muun keksimä, mutta oon tykästynyt siihen niin, että sitä tulee käytettyä aika usein. Piirakka oli ihan ok, joskin muutaman minuutin kauemmin tuo olisi voinut olla uunissa.
Kantarellipiirakka
Pohja:
150g voita
1dl juustoraastetta
3dl vehnäjauhoja
1rkl vettä
1dl juustoraastetta
3dl vehnäjauhoja
1rkl vettä
Täyte:
0,5l tuoreita kantarelleja tai vastaava määrä pakastettuja
7 salottisipulia
pieni nokare kermaa
ripaus suolaa
ripaus pippuria
Päälle:
pieni nokare kermaa
ripaus suolaa
ripaus pippuria
Päälle:
1dl kermaa
1dl maitoa (tai 2dl kermaa)
2 kananmunaa
100g juustoraastetta
0,5tl suolaa
ripaus mustapippuria
1tl sipulijauhetta
Nypi juustoraaste ja jauhot pehmeän voin kanssa sekaisin. Lisää ruokalusikallinen kylmää vettä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
Puhdista tai sulata sienet. Pieni tarvittaessa hieman pienemmiksi paloiksi. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Lisää nokare voita ja viipaloidut salottisipulit. Kuumenna sieni-sipuliseosta koko ajan sekoitellen, kunnes sipulit hieman kuullottuvat. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.
Voitele piirakkavuoka tai tee piiras irtopohjavuokaan (halk. n.24cm). Irtopohjavuokaa käytettäessä laita leivinpaperi reunan ja pohjan väliin. Painele taikina vuokaan. Kaada päälle sieni-sipuliseos.
Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja lisää joukkoon kerma, maito ja mausteet. Lisää juustoraaste ja sekoita. Kaada seos sienten päälle vuokaan.
Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa n.25-30 minuuttia.
Kukahan nämä kaikki muuten syö?!??!
Sitten taas kerran muistuttelen lähestyvästä kirja-arvonnasta. Käykäähän osallistumassa kommentoimalla Little pigs-juttua :)
minäminä syön!
VastaaPoistaJee! Sun tarttee tulla teelle! Toinen piiras saatiin hävitettyä vierailemalla teidän vanhuksilla :)
VastaaPoista