13. elokuuta 2014

Hooray for pizza day! - hävikkiherkkuna pulled pork-pannupizza

Voi apua, mihin se kesä oikein hävisi? Eilen tajusin ensimmäiset lähestyvän syksyn merkit, hiljalleen kellastumaan päin olevat lehdet, kypsät omenat, aamukasteen jäljiltä märkä nurmikko ja maitohorsmien valkoiset haituvat... Vaikken helteistä niin ilahtunutkaan, niin en minä ihan vielä syksyäkään halua! Eikö kesää voisi jatkaa vielä kuukauden tai pari ja sitten voisi olla sen kauniin, kuulaan syksyn vuoro. Jotenkin on haikea olo, kun luonnon kasvukausi on selvästi ohi, enkä enää saa istutella siemeniä ruukkuihin ja ihastella taimien kasvua. Kasvihuoneen kasvitkin ovat selvästi tulossa kasvukautensa päähän, vaikka juurihan minä ne sinne vein. Kyllähän syksyssä ja talvessakin on omat puolensa, ja etenkin syksystä tykkään paljon, mutta jotenkin tämä kesä tuntuu loppuvan aivan kesken. Mutta kai sitä on turha taistella luonnon kiertokulkua vastaan ja yrittää vain totutella ajatukseen tulevasta syksystä, kaivaa villasukat esiin ja nauttia viimeisistä sadonkorjuun antimista. 

Jotain hyvää ilmojen viilenemisessä sentään on, sillä vihdoin jaksaa taas touhata keittiössä lähes entiseen malliin. Pikkumiehen ollessa kerhossa keittelin kattilallisen riisipuuroa ja iltapäivällä tehtiin pannupizzaa välipalaksi koulusta ja töistä palaaville perheenjäsenille. Pannupizza on ihanan helppo valmistaa, eikä tämän tekemisessä kauaa mene. Eniten taitaa mennä aikaa taikinan kohottamiseen. Tällä kertaa paistoin pizzan suuressa valurautapannussa, mutta ihan hyvin tämän voi tehdä piirakkavuoassakin.




Pulled pork- pannupizza

Pohja:
2dl vettä
1tl sokeria
0,75tl suolaa
3tl kuivahiivaa
n.4dl vehnäjauhoja
Kastike:
0,5 sipulia
1 iso valkosipulinkynsi
tilkka öljyä
70g tomaattipyreetä
2dl paseerattua tomaattia
0,5tl suolaa
0,5tl kuivattua basilikaa
1tl ruokokidesokeria
ripaus rouhittua mustapippuria
Päälle:
sipulia
1 pala mozzarellaa
pepperoneja
2-3dl juustoraastetta
tuoretta tai kuivattua oreganoa

 Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Lisää joukkoon sokeri, suola ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Alusta loput jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  Taikinan kohotessa valmista kastike. Kuullota silputtua sipulia, valkosipulia ja tomaattipyreetä hetki pienessä kattilassa tilkassa öljyä. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja mausteet. Sekoita, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hissukseen muutaman minuutin ajan.
  Öljyä suuri valurautapannu tai pyöreä piirasvuoka (halkaisija noin 28-30cm). Painele kohonnut taikina jauhoja apuna käyttäen pannun/vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä taikinapohjalle bbq-kastike, juustoraaste ja muut täyteainekset.
  Paista pannupizzaa 250 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Koristele tuoreella tai kuivatulla oreganolla.



4 kommenttia:

  1. Ihan täydellisen oloista pannupizzaa, kyllä söisin! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä kelpo välipala :) Tyttö ihastui ikihyviksi ja kuulemma jatkossakin syö mieluummin pannupizzaa kuin tavallista. Taidan tosin laittaa tytön itse tekemään pohjan, niin osaa sitten jatkossa tehdä tällaisia vaikka kavereilleen.

      Poista
  2. Minä yritän vielä uppiniskaisesti uskotella itselleni, että kyllä se kesä jatkuu yhä ja syksyyn menee vielä hetki.. Tosi hyvän näköinen pizza, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa minäkin yritin, mutta nyt on pakko uskoa, että kesä on loppusuoralla. Tyttöni tuli mut herättämään aamulla kysyen, että olisko jotain takkia, kun ulkona on 11 astetta lämmintä :/

      Poista