12. lokakuuta 2014

Keep on rollin' baby! - ensikertalaisten sushit kasviksilla ja possulla

Jee! "Toro"- elikkäs "to do"-listalta saa vetäistä yhden asian yli, kun eilen innostuttiin Hanskan kanssa pyöräyttämään muutaman sushit. Näiden tekemistä on suunniteltu varmaan jo pari vuotta, mutta jotenkin homma on aina jäänyt. Nyt vähän harmittaa, että miksi ihmeessä ei näiden herkkujen tekemiseen perehdytty aiemmin. Monesti kuulee, että sushin tekeminen on vaikeaa, mutta kun ei ota asiaa liian ryppyotsaisesti ja hyväksyy ne vähemmän kauniitkin yksilöt, niin ei se niin hankalaa ole. Oikeastaan aika hauskaa puuhaa, etten sanoisi! Tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta, kun susheja pyörittelin. Apuna oli valmiit sushipaketit, joihin lisättiin vain mieluisat täytteet. Hanska vannoutuneena kasvissyöjänä sai hoidella kasvisversiot ja minä tein meille lihansyöjille possu-tonkatsurullia "Ruokasuosikit - Sushi" -kirjan ohjetta mukaellen. Kasvisversioissa oli täytteenä porkkanaa, avokadoa ja kurkkua wasabitahnan lisäksi. Ja taisi osaan päätyä myös paahdettuja seesaminsiemeniä. Possurullissa oli paneroitua ja nopeasti paistettua possun sisäfileetä wasabitahnan tai majoneesin kera. Ohjeen mukaan rulliin olisi pitänyt laittaa japanilaista majoneesia, mutta en edes alkanut moista etsimään, vaan laitoin tilalle aivan tavallista majoneesia. Dippinä käytettiin ihan vaan soijaa sekä samaisen kirjan ohjeen mukaan valmistettua inkivääri-seesamikastiketta. Possurullien ainesmääriä soveltelin, mutta koska en niitä enää muista, kirjoitan ohjeen kirjan ainesmäärillä.

Valmiista sushirullista näki, että todellakin oli ensikertalaiset asialla. Ensimmäisiin pötköihin tuli aivan liikaa riisiä ja lopputuloksena oli melkoisia möhköfantteja. Mitä pidemmälle homma eteni, sen pienempiä rullista tuli. Kaikki ovat kooltaan ja ulkonäöltään erilaisia, mutta eipä se meitä haitannut. Tärkeintä oli, että meillä oli kivaa ja ruoka oli hyvää! Seuraavaa sushikertaa ei kyllä odoteta näin kauaa, sillä tämä herkku on tullut meidän pöytään jäädäkseen. 

Toivottavasti Hanska sai napattua näistä herkuista parempia kuvia kuin minä. Muun väen odotellessa vieressä syömäpuikot tanassa, ei kauheasti ehtinyt paneutua ruokien asetteluun. 


Hanskan kasvissushit


Possu-tonkatsurullat

2rkl vehnäjauhoja
1 kevyesti vatkattu muna
4rkl korppujauhoja tai tokatsu-murua
200g porsaanfileetä, puolen sentin viipaleina
4rkl öljyä
300g sushiriisiä pakkauksen ohjeen mukaan keitettynä ja maustettuna
6 nori-leväarkkia
2rkl (japanilaista) majoneesia
Tarjoiluun:
japanilaista soijakastiketta
inkivääriä
wasabitahnaa

  Pane jauhot, muna ja korppujauhot erillisiin kulhoihin. Leivitä possuviipaleet yksitellen ensin jauhoissa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Pane jääkaappiin 20 minuutiksi. (Itse paistoin heti.)
  Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista lihaviipaleita keskilämmöllä noin 3 minuuttia molemmin puolin tai kunnes ovat kauniin ruskeita ja kypsiä. Suikaloi kypsät lihaviipaleet.
  Jaa riisi kuuteen yhtä suureen osaan. Laita yksi noriarkki bambumatolle pitkä reuna itseesi päin. Levitä kosteilla käsillä yksi annos riisiä tasaisesti arkille, jätä sentin verran tyhjää arkin uloimmalle reunalle. 
  Levitä riisin keskelle teelusikkallinen majoneesia (tai wasabitahnaa) raidaksi poikittaissuunnassa ja levitä päälle kuudennes lihasuikaleista. (Kirjassa neuvottiin laittamaan täyte itseäsi lähinnä olevaan reunaan.)
  Tartu bambumaton reunaan ja kääri noriarkki napakaksi rullaksi. Kostuta arkin reunaa, painele käärö kiinni ja nosta rulla leikkuulaudalle saumapuoli alaspäin.  Leikkaa rulla kostealla, hyvin terävällä veitsellä paloiksi. Valmista loput arkit samoin.
  Tarjoa soijakastikkeen ja/tai inkivääri-seesamidipin sekä wasabitahnan ja inkivääripikkelsin kera. 


Possulla täytetyt sushit


Inkivääri-seesamidippikastike

4cm:n pala hyvin tuoretta inkivääriä
4rkl japanilaista soijaa 
2rkl (mirin-)riisiviiniä
2rkl sakea
1/4tl seesamöljyä
1tl riisiviinietikkaa

  Raasta inkivääri pieneen kulhoon ja painele teelusikan pesällä. Ota talteen 1tl irronnutta inkiväärimehua ja heitä raaste pois.
  Pane inkiväärimehu pieneen kuloon ja lisää muut ainekset. Sekoita hyvin. Tarjoa heti tai laita tiiviiseen purkkiin jääkaappiin, jossa se säilyy viikon. 


Edessä soijaa, taaempana inkivääri-seesamidippi


3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Voin niin kuvitella inkivääri-seesaminsiemen dippikastikkeen herrrkullisen maun! Ja noi sun sushit näyttää tosi hyviltä :) Uskaltaiskohan kokeilla, kun en ole minäkään sushia koskaan itse tehnyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskaltaa! Ainakin noita valmispaketteja hyödyntäen näiden tekeminen oli helppoa. Mulla on tuossa vielä yksi paketti avaamatta ja mieli tekisi mennä oitis pyörittämään parit sushit :)

      Poista