9. huhtikuuta 2015

Oh, sweet miracle! - Suussa sulava suklaamousse

Kunnollinen suklaamousse on ollut toro-listalla (siis "to do"-lista etelä-pohjalaisittain) jo hyvän tovin, mutta aina sen valmistaminen on jäänyt. Pääsiäistä silmällä pitäen sain ostettua ainekset kaappiin, mutta silti yritin lykätä tuota tehtävää mahdollisimman pitkään. Suklaamoussehan on aivan valtavan ihanaa, enkä oikein ymmärrä miksi sen valmistaminen tuntui niin ylivoimaiselta tehtävältä. Lopulta en enää keksinyt itselleni tarpeeksi vakuuttavia tekosyitä ja mousse oli tehtävä.

Ohjeen nappasin tällä kertaa Ruokasuosikit jälkiruoat-kirjasta, joten kirjalistastakin sai yhden kirjan ruksata testatuksi. Samalla listaan sai lisätä kolme uutta kirjaa, sillä mies ilahdutti mua Fingerporin ruokakirjalla ja äidiltä sain pari kirjaa; Pata- ja laatikkoruoat sekä Kokkien veitsestä.

Suklaamoussesta voisi sanoa sen verran, että vaikka valmistaminen aluksi tuntui työläältä, niin ei tässä niin kova homma ollutkaan. Vaikeinta oli malttaa odotella se kolmisen tuntia, että mousse oli valmis syötäväksi. Vaikka tähän tuleekin alkoholia, niin määrä on niin pieni, ettei se juuri maistu. Halutessaan tuon voi korvata vaikka appelsiinimehulla. Koostumukseltaan mousse oli ihanan ilmava ja suussa sulava. Suklaaseen kannattaa panostaa ja ostaa oikeasti hyvän makuista tummaa suklaata.




Suklaamousse
(4-6ann.)

225 g tummaa suklaata rouhittuna
2 rkl konjakkia, brandya, Grand Marnieria, Cointreauta tai appelsiinimehua
4 rkl vettä
30 g suolatonta voita palasina
3 isoa kananmunaa valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
55 g sokeria
1 1/4 dl kuohukermaa

  Laita suklaa, alkoholi ja vesi pieneen kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Vatkaa keltuaiset seokseen yksi kerrallaan ja anna sitten jäähtyä.
  Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella puhtaassa kuivassa kulhossa ensin hitaasti ja sitten suuremmalla nopeudella vaahdoksi. Lisää sokeri lusikallinen kerrallaan ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa. Sekoita muutama ruokalusikallinen valkuaisvaahtoa suklaaseokseen, jotta se pehmiää.
  Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi. Kaada kermavaahto suklaaseoksen päälle, kuten myös loppu valkuaisvaahto. Kääntele kaikki varovasti sekaisin suurella metallilusikalla tai kumilastalla. 
  Kaada suklaamousse isoon tarjoilukulhoon tai 4-6 jälkiruoka-astiaan. Peitä kelmulla ja anna moussen viilentyä ainakin 3 tuntia ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Voih, uskon, että on suussasulavaa ja tosi herkullista. Tuosta tekisi mieli ottaa iso lusikallinen, ja toinenkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos :) Kyllä tähän melkoinen himo iski. Vaikka ensin ajattelin syöväni ihan vähän, huomasin ottavani koko ajan lisää. :D

      Poista