10. elokuuta 2015

Raspberry, strawberry, lemon and lime! - suloisen pehmeä mansikkatorttu riisisuklaapohjalla

Nyt eletään taas sitä aikaa vuodesta, jolloin mut löytää parhaiten marjapuskista. Vaikka kesän kelit on olleetkin mitä sattuu, niin ei se ainakaan meidän marjasatoon ole vaikuttanut. Vaikka kuinka yritän marjoja saada talteen, tosiasia on, että suuri osa taitaa jäädä taas puskiin. Viime vuonna ylimääräiset marjat eivät kelvanneet edes linnuille ja siinä ne sitten roikkuivat koko talven puskissa muistuttaen joko liian kiireisestä sadonkorjuuajasta tai laiskasta emännästä. Tiedä sitten kummasta oli kyse.

Jotain helpotusta on onneksi luvassa, sillä mansikkakausi alkaa olla meidän tontilla ohi. Mansikoita tuli ihan kivasti, joskin suuri osa niistä syötiin sitä mukaa kun sain kerättyä. Laadultaan sato oli paljon parempi kuin aikaisempina vuosina eli oli tästä koleasta kesästä jotain hyötyä. Haaveissa on, että jonain päivänä saan olla kotona ihan itsekseni ja säilöä noita marjoja tai leipoa niistä pakastimeen jotain hyvää. Taitaa olla turha toivo, mutta yritetään.






Viikonloppuna osa mansikoista päätyi suklaiseen mansikkatorttuun. Olen tätä Pirkasta poimittua ohjetta pyöritellyt käsissäni jo varmaan pari kesää, mutta aina se on sitten jäänyt kokeilematta. Tortun pohja tehdään suklaasta ja riisimuroista, joka sinänsä kuulostaa ja maistuu hyvältä, mutta on aika hankalaa syötävää. Täytteessä oleva jogurtti tekee kakusta mukavan pehmoisen ja köykäisen syötävän. Torttu ei ole mitenkään hirvittävän makea, mikä on tietysti hyvä juttu. Tämä kakku katosi melko nopsaan tytön kavereiden ja naapurin isännän suosiollisella avustuksella.

Täytteeseen tulevan limemehun jouduin korvaamaan sitruunamehulla, sillä mun kaupasta kotiin kantama yksilö oli niin kuiva kaveri, ettei siitä juuri mehua tullut. Ei, vaikka kuinka puristeli ja puserteli. Onneksi sitruunamehua löytyy aina. 

Suklainen mansikkatorttu

200 g talous- tai maitosuklaata
6 dl riisimuroja
Mansikkahyytelö:
5 liivatelehteä
1 limetti (raastettu kuori ja 3 rkl mehua)
1/2 l tuoreita mansikoita
2 tlk (à 150 g) vaniljajogurttia
1 dl sokeria
2 dl vispikermaa
Koristeluun:
1/2 l tuoreita mansikoita ja/tai vadelmia
n. 50 g valkoista suklaata tai
tummaa suklaata

  Paloittele suklaa. Sulata suklaapalat vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Sekoita sulatetun suklaan joukkoon riisimurot. Kiinnitä irtopohjavuoan pohjan (halkaisija 24 cm) päälle leivinpaperi. Levitä vuokaan tasaisesti suklaa-riisimuroseos. Nosta vuoka kylmään.
  Pane liivatelehdet kylmään veteen. Raasta hyvin pestyn limetin kuori ja purista hedelmästä mehu. Paloittele puhdistetut mansikat. Vatkaa kerma vaahdoksi. Liuota vedestä puristetut liivatelehdet kuumennettuun limetin mehuun.
  Lisää jogurtin joukkoon mansikkapalat, sokeri, limetin kuoriraaste ja liivate-mehuseos. Sekoita vielä seokseen kermavaahto ja kaada seos suklaa-riisimuropohjalle.
  Peitä vuoka kelmulla ja anna hyytyä kylmässä vähintään 3 tuntia. Irrota torttu vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Koristele tuoreilla mansikoilla. Vuole suklaasta perunankuorimaveitsellä lastuja kakun pinnalle tai sulata suklaa, laita pursotus- tai pakastepussiin, leikkaa kulma auki ja koristele kakku sulalla suklaalla.






8 kommenttia:

  1. Nam, onpa kivan oloinen kakku! Täytyykin tarkastaa että saisinkohan minäkin syödä noita riisimuroja. Olisi kiva testata tätä.... ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti tuo ruokavalio kyllä rajoittaa leipomisia :/ Mutta uskon, että onnistut taikomaan herkkuja rajoituksista huolimatta.

      Poista
  2. Siis erikoinen idea, todellakin testattava - joskohan tämäkin emäntä sellaasen osaas.....Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaat, osaat :) Ei tämä mitenkään hirvittävän vaikea ole.

      Poista
  3. Nam! Tosi herkullisen näköinen :P Ja hauska, erilainen pohja. Laitankin itselleni muistiin samantein. Kiitti vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olikos sulla joskus joku vastaava pohja, mutta valkosuklaasta? Vai muistanko taas väärin. :)

      Poista
  4. Ihana tuo pohjaidea, täytyy laittaa mieleen. Gluteenittomaankin erilaisia vaihtoehtoja. Varmasti herkullista!

    VastaaPoista