18. tammikuuta 2016

Hissukseen muhitettu burgundinpata - talviruokaa parhaimmillaan!

Viikonloppu kului mukavasti kaappeja koluten ja kirpparitavaroita hinnoitellen. Koko syksyn on tupaan kertynyt tavarapaljous ärsyttänyt ja nyt ajattelin hävittää tarpeetonta rompetta raa'alla kädellä. Tuntuu turhalta pitää vaatekaapissa niitä vaatteita, joihin voisi ehkä kenties joskus hyvällä säkää mahtua. Siis olettaen, että saisi otettua itseään niskasta kiinni ja saisi karistettua ne ylimääräiset kilot, joita on salakavalasti kertynyt. Tai miksi säilyttää kirjoja, joita ei koskaan lue, kun aihe ei kiinnosta, tai muksujen vauvaleluja ihan vaan tunnearvon vuoksi. No, ehkä jonkun voi jättää, mutta ei missään nimessä kaikkea. Haluan kaappeihin, hyllyihin ja pöydille tilaa! (Jotka voin sitten taas epähuomiossa täyttää uusilla kirpparilöydöillä....)

Viikonlopun ruoaksi innostuin hauduttelemaan pitkästä aikaa burgundinpataa. Ruoan tein Talviruokaa kirjan ohjetta soveltaen. Mikäli saat luullisen palan nautaa, anna luun muhia padan mukana ja poista se sitten valmiista ruoasta. 




Burgundinpata

1 kg naudan lapaa tai etuselkää
öljyä
vettä
1 lihaliemikuutio
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1-2 tl Herbes de Provence-yrttimausteseosta 
2 pientä laakerinlehteä
8 kokonaista mustapippuria
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk (400g) kokonaisia säilöttyjä tomaatteja
1 pkt (140g) pekonia
8 salottisipulia
3 pientä porkkanaa
 pieni pala juuriselleriä
1 dl punaviiniä
suolaa
persiljaa

  Paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. Ruskista palat kuumalla pannulla öljyssä useassa erässä ja nosta pataan. Kiehauta pannussa pieni tilkka vettä ja lisää pataan.
  Lisää pataan pippurit, laakerinlehdet, valkosipuli, yrttiseos, liemikuutio, tomaattipyree ja tomaatit. Hauduta pataa miedolla lämmöllä kannen alla 45 minuuttia.
  Suikaloi sillä välin pekoni, lohko salottisipulit, viipaloi porkkanat ja kuutioi juuriselleri. Ruskista pekonit pannulla ja siirrä sivuun. Paista kasviksia hetki pekonista irronneessa rasvassa. Lisää viini, kasvikset ja pekoni pataan. Kiehauta paistinpannussa vielä pikkutilkka vettä ja kaada pataan. Hauduta pataa vielä noin 45 minuuttia tai kunnes liha on mureaa. Mausta suolalla.
  Tarjoa riisin kera.

Pakkasesta huolimatta tyttö kävi viikonloppuna ulkona kuvaamassa. Lintuja ei ilmeisesti näkynyt, mutta luonnosta sai monta upeaa kuvaa! Käykäähän kurkkaamassa kuvat Emman blogista.


3 kommenttia:

  1. Sulla on sit sama operaatio menossa kun mullakin! Aika paljon on tavaraa lähtenyt kirppikselle ja silti tuntuu että edelleen me hukutaan siihen. Olis vaan niin paljon helpompaa pitää kotia siistinä kun tavaraa olis vähän vähempi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin näin! Otin nyt pöydän pariksi viikoksi, mutta luultavasti tavaraa piisaisi pidemmäksikin aikaa. Kahdeksan laatikollista tavaraa odottaisi hinnoittelua ja suuri osa kaapeista on vielä käymättä läpi :D

      Poista
    2. Joo mäkin otin heti neljäksi viikoksi mutta just ajattelin että jatkan sitä vielä neljällä viikolla kun ollaan vasta päästy alkuun siivousprokkiksessa! :D

      Poista