7. tammikuuta 2016

Perunasalaattia ja broileripataa Akun ja Mummo Ankan tapaan

Keittokirjamäärä lisääntyi taas mukavasti jouluna ja vähän sen jälkeen. Joululahjaksi sain kaksi upeaa keittokirjaa; Talven maku ja Olgan pullakirja. Mies hieman huvittui, kun lahjoja avatessa iloitsin saaneeni toisenkin keittokirjan, ja vilkaisi merkitsevästi hyllyssä majailevien reilun sadan kirjan suuntaan. Näiden lisäksi löysin alennusmyynnistä pari kirjaa ja kirpparilta tarttui mukaan vielä Aku Ankan keittokirja. Näissä uusissa kirjoissa riittää tutkimista pitkäksi aikaa.

Alkuviikosta tarkemman tutkailun alle pääsi Aku Ankan keittokirja ja loppiaisen ruokapöytään teinkin Aku Ankan perunasalaattia ja Mummo Ankan broileripataa. Molempia ohjeita jouduin tosin soveltelemaan, sillä maustamattomia broilerinkoipia ei kaupasta löytynyt ja tavallinen majoneesi oli kotoa loppunut. Jouduin siis tyytymään tomaatti-basilikamarinoituihin koipinuijiin ja valkosipulimajoneesiin. Tajusin vasta äsken, että olisihan sen majoneesin voinut itsekin tehdä, mutta nyt on myöhäistä miettiä moisia. Perunasalaatin ja koipien lisäksi tekaisin vielä uuniranskalaisia. Ei ehkä kevyin ateria, mutta hyvää silti. 




Mummo Ankan broileripata

8 broilerinkoipea (maustamaton tai marinoitu)
250 g herkkusieniä tai vastaava määrä säilöttyä viipaloituja herkkusieniä
25-50 g voita
Maustamattomien koipien maustamiseen:
suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta

  Puhdista hyvin tuoreet herkkusienet tai valuta liemi säilötyistä. Jos haluat, anna niiden kuivaa hetki talouspaperin päällä. Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  Voitele laakea uunivuoka pienellä voimäärällä. Kaada sienet vuoan pohjalle ja nosta broilerinkoivet niiden päälle. Jos käytät maustamattomia koipia, mausta koivet suolalla, pippurilla ja paprikalla. Nostele koipien päälle voinokareita.
  Kypsennä vuokaa uunin keskiosassa noin 40 minuuttia. Tarjoa riisin, ranskalaisten ja/tai perunasalaatin kera.




Kirjassa Aku retostelee perunasalaattinsa olevan maailman paras. No, tätä väitettä en allekirjoita, vaikka ihan hyvä salaatti tämä olikin.

Aku Ankan perunasalaatti

10 keskikokoista perunaa (vihreä pussi)
1 tl suolaa keitinveteen
½ tuoretta kurkkua
1 fl vihreitä säilyke- tai pakasteherneitä
2 rkl ruohosipuli- tai purjosilppua
2 rkl persiljasilppua
Kastike:
200 g kermaviiliä
1 dl (valkosipuli)majoneesia
½-1 rkl sitruunamehua
suolaa tarvittaessa
ripaus mustapippuria

  Pese perunat ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Huuhdo keitetyt perunat kylmän juoksevan veden alla, silloin ne on helpompi kuoria. Kuori ja anna jäähtyä kunnolla. 
  Valmista kastike sekoittamalla kermaviili ja majoneesi keskenään kulhossa. Lisää sitruunamehu. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. 
  Huuhdo kurkku ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Ota herneet esille, jos käytät pakasteherneitä. Viipaloi tai kuutioi perunat ja pane ne samaan kulhoon kurkun ja herneiden kanssa.
  Kaada kastike sekaan ja koristele ruohosipuli- ja/tai persiljasilpulla. Anna maustua hetki viileässä ennen tarjoilua.




2 kommenttia:

  1. Sulla taitaa kans hyllystä löytyä yksi jos toinenkin keittokirja! ;) Mä olen vähän laittanut joitain kirjoja eteenpäin, koska en kuitenkaan niistä voi enää kokkailla mitään. Monet ohjeet on sellaisia että voi soveltaa, mutta etenkin leivontakirjoja olen aika paljon pistänyt eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, on noita muutama tainnut kerääntyä. :) Pyörittelin kirjakaupassa yhtä leivontakirjaa, jossa oli viljattomia ja muistaakseni sokerittomia leivonnaisia ja ajattelin, että olisko sulle sopiva. Mutta kun en taas siinä kohtaa muistanut, että mitäs saat syödä ja mitä et. Jos kirja kiinnostaa, niin vinkkaa ja käyn tutkimassa sitä tarkemmin. :)

      Poista