9. joulukuuta 2011

Tiskivuorten yö

Nyt on leivottu ja urakalla. Ja kuten arvata saattaa, tiskimäärä on sen mukainen. Onhan tuo tiskikone tuossa tietenkin apuna, mutta jonkun sekin täytyy tyhjätä ja täyttää. Oliskohan kätevämpää, jos olis vaan kippo tai pari, niin olis aivan pakko pitää tiskikasa aisoissa. Mutta onpahan nyt leivottu huomisiin myyjäisiin. Enemmäkin olis varmaan voinut tehdä, mutta nyt ei energiaa piisannut enempään.

Päivän saldona on tällä kertaa jouluiset muffinssit, tiikerimuffinit ja joulubrowniet. Niin ja ettei aivan menisi herkutteluksi, niin ruoaksi saa luvan kelvata uunissa kypsennetyt broilerinkoivet ja pestovihannekset. Joku hassu taika tässä päivässä oli. Mun muffinssit ei koskaan kohoa yhtään. Tällä kertaa jouluiset muffinssit kohosi ihan hyvin ja tiikerimuffinssit meinas suorastaan vyöryä yli äyräiden. Noita ei siis todellakaan kannata laittaa tavallisiin pieniin muffinssivuokiin, vaan syytä on käyttää isompia ja tukevampia amerikan muffinssivuokia tai kunnon metalli- tai silikonivuokaa. Mitään kauniita noista mun tiikerimuffinsseista ei taaskaan tullut. No, jäipähän meille enemmän herkkuja, kun levahtaneet pääsi meidän suihin.

Mutta tässä näitä ohjeita. Joulubrownien ohjeen lähdettä en löytänyt, tiikerimuffinit on Yhteishyvästä, jouluiset muffinssit Pirkasta ja broileriohje on taas vanha ja tuntematon. Hetken aikaa raavin päätäni tuon brownien ohjeen kanssa, tai paremminkin sen leivinjauhemäärän kanssa. Mutta niissä samankaltaisissa ohjeissa, joita löysin, oli käytetty ihan yhtä hurja määrä leivinjauhetta.

Joulubrowniet

150g tummaa suklaata
250g voita
2,5dl sokeria tai tummaa  muscovado-sokeria
4 munaa
4dl vehnäjauhoja
1rkl leivinjauhetta
2tl kanelia
1tl inkivääriä
2tl ruokasoodaa tai leivinjauhetta
1ps(50g) mantelirouhetta (mä laitoin hasselpähkinärouhetta)
50g tummaa suklaata rouhittuna

  Paloittele suklaa kattilaan voin kanssa ja sulata miedolla lämmöllä. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöiset munat vaahdoksi. Sekoita suklaaseos joukkoon.
  Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon varovasti sekoittaen. Lisää mantelirouhe ja rouhittu suklaa.
  Kaada taikina leivinpaperoituun uunivuokaan (n.22x30cm) ja tasoita pinta. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Jäähdytä kakku vuoassaan.
  Leikkaa kakku neliöiksi ja siivilöi tomusokeria pintaan.

Jouluiset muffinssit

2dl tummaa siirappia
2tl kanelia
2tl kardemummaa
0,5-1tl neilikkaa
200g voita
2 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
1dl rusinoita
0,5dl perunajauhoja
1tl soodaa
Lisäksi:
n. 14 italian leivosvuokaa tai paperista muffinssivuokaa

  Mittaa siirappi ja mausteet teräskattilaan. Kiehauta. Paloittele voi siirapin sekaan ja anna sulaa. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hetkisen.
  Sekoita kananmunat siirappi-voiseokseen. Sekoita keskenään jauhot, rusinat, perunajauhot ja sooda. Lisää jauhoseos taikinaan. Jaa taikina leivosvuokiin. Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Siivilöi jäähtyneden muffinssien pinnalle tomusokeria.

Takana jouluiset muffinssit ja edessä joulubrowniet

Tiikerimuffinit 

200g voita
2dl sokeria
3 munaa
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2rkl kaakaojauhetta (tummaa)
3rkl maitoa
Lisäksi:
kunnon vahvaa paperia olevia muffinivuokia!

 Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon yksitellen ja hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää taikinaan. Ota 1/4 taikinasta erikseen ja sekoita siihen maito ja kaakaojauhe.
  Nostele voideltujen ja korppujauhotettujen muffinivuokien tai paperisten muffinssivuokien pohjille ensin ohut kerros vaaleaa taikinaa. Nosta sen päälle ruokalusikallinen tummaa taikinaa. Ja päälle taas vaaleaa taikinaa. Vedä muffinsseihin lusikalla syvennys, jotta taikina hieman sekoittuisi. Paista 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.

Broileria ja pestovihanneksia uunissa

14(n.800g) pientä perunaa tai miksei vastaavasti isompia
3-4 isoa porkkanaa
pala purjoa
1rs(kilon verran) broilerin marinoituja koipi-reisipaloja
1,5dl kiehuvaa vettä
0,5dl punaista pestoa

Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat ohuiksi viipaleiksi monitoimikoneella. Hienonna purjo. Kuivaa perunaviipaleet talouspaperilla. Voitele laakea uunivuoka öljyllä. Lado vuokaan vuorotellen peruna- ja porkkanaviipaleita ja purjosuikaleita.
  Kiehauta vesi ja sekoita pesto joukkoon. Kaada pestoseos vuokaan kasvisten päälle. Nostele koipireidet päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa tunnin verran.

Broilerit pestovihanneksilla ja tiikerimuffinit

Nyt on varmaan se hetki, että teen suuren uhrauksen ja menen maistelemaan noita leivonnaisia. Tietää voiko niitä kaupitella vai ei. Ja kai tuo tiskikone täytyy hoitaa vielä kerran....

4 kommenttia:

  1. miksi ne perunat pitää kuivata? kuulostaa hyvältä ruoalta, pitääpä kokeilla! teen aina noita koipia vaan riisin kans.

    VastaaPoista
  2. Kuivaamalla tai pyyhkimällä saa sitä viipaloiduista perunoista irtoavaa tärkkelystä pois. Yleensä laitan kasan perunaviipaleita talouspaperille ja painelen vähän. En mä sen kummemmin niitä kuivaa. Ja aina en ees sen vertaa :)

    Nää broilerit peruna-kasvispedillä-sapuskat on ihan hyvä vaihtoehto sille riisille. Kokeile ihmeessä :)

    VastaaPoista
  3. vai että leivinjauhetta brownien pinnalle???..:) outoa.. olisiko kuitenkin tomusokeria? ;) -tekevälle sattuu-

    VastaaPoista
  4. Hupsis :) Siis tietenkin tomusokeria :D

    VastaaPoista