Onnea kaikki ammattiin valmistuneet, uudet ylioppilaat ja tietysti kaikki muutkin jälleen yhdestä lukuvuodesta kunnialla selvinneet! Jokainen teistä on kakkunsa ansainnut!
Kaivoin viime viikolla kirjahyllystä esiin mumma-vainaan peruja olevan Kaarina Vallan
"Kätevän keittokirjan". Kirja on vuodelta 1952. Vaikka kirja on mulla jo
jokusen vuoden ollut, en oo siihen kauheasti perehtynyt. Nyt sitä
selatessa löysin monia mielenkiintoisia ohjeita. Toki joukossa oli
sellaisiakin, jotka jää multa kokeilematta. En oikein näe itseäni tekemässä ruokaa possun kokonaisesta päästä tai jaloista.
Päivän ruoan ohjeen löysin kyseisestä kirjasta. Ruoan nimi on harhaanjohtavasti muhennetut munat, mutta ihan lohkoina ne kananmunat tarjoillaan. Savustettuna kinkkuna käytin savustettua palvikinkkua vai mitä se nyt oli. Ja kinkkua laitoin suosista 300g ohjeessa mainitun 100g sijaan. Lisukkeeksi tein paistettuja perunoita. Kun valmiiksi keitettyjä perunoita ei ollut, kuorin ja kuutioin muutaman perunan ja keitin niitä ensin viitisen minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Tämän jälkeen paistoin puolikypsät kuutiot rasvassa pannulla. Ennakkoluuloista huolimatta ruoka oli oikeasti hyvää! Tuo kirjan kieli oli niin ihanaa, että oli pakko kirjoittaa ohje just samoin kuin kirjassa oli. Että nyt vaan kaikki kinkkua ruskeuttamaan.
Muhennettuja munia
4 keitettyä kananmunaa
2rkl voita
2rkl vehnäjauhoja
4dl maitoa
suolaa
valkopippuria
100-300g savustettua kinkkua
Voi ja vehnäjauhot kiehautetaan, maito lisätään. Seos saa kiehua 10 minuuttia. Kinkku leikataan pieniksi kuutioiksi, ruskeutetaan kevyesti pannussa ja kaadetaan valkokastikkeen joukkoon. Kastike maustetaan. Kovaksi keitetyt munat leikataan lohkoiksi ja järjestetään vadille. Kuuma kastike kaadetaan päälle.
Mä muistan omasta lapsuudesta aina nämä viimeiset koulupäivät. Oli kyllä varsin jännittävää hakea todistus ja sitten saikin kipittää kotiin syömään äidin tekemää mansikkakakkua. Kaikkea sitä ihminen muistaakin. Oon ottanut sitten minäkin tavaksi tehdä neidille aina kakun kevään viimeiseksi päiväksi. Kakku tosin ei läheskään aina ole se mansikkakakku vaan milloin mikäkin. Tällä kertaa herkuteltiin raparperi-appelsiinijuustokakulla. Ohje on lähtöisin Pirkasta. Kakku ei ole mitenkään hirveän makeaa ja mä ainakin tykkäsin. Tosin pohjan keksimuruun jäi turhan isoja sattumia ja pohjasta tuli aika murenevainen.
Raparperi-appelsiinijuustokakku
1pkt(175g) kaurakeksejä
75g voita sulatettuna
Täyte:
2rs(à200g) appelsiinituorejuustoa
2prk(à2dl) vispikermaa
1tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
0,5dl appelsiinimehua
Pinnalle:
250g tuoretta raparperia
1dl vettä
0,75dl sokeria
3 liivatelehteä
Jauha keksit monitoimikoneen leikkuuterällä tai murskaa ne muovipussin sisässä hienoksi muruksi.
Sulata voi miedolla lämmöllä pienessä kasarissa ja anna vähän jäähtyä. Sekoita voisula keksimurujen joukkoon.
Kiinnitä irtopohjavuoan pohjan (halkaisija 24 cm) päälle leivinpaperi.
Levitä keksimurut vuokaan ja taputtele tasaiseksi pohjaksi. Nosta pohja
kylmään kovettumaan.
Pane täytteen liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen vähintään 10
minuutiksi. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita juuston kanssa
hyvin sekaisin. Mausta vaniljasokerilla.
Kuumenna appelsiinimehu pienessä kasarissa. Purista liivatelehdistä vesi
tarkkaan pois ja liuota lehdet mehuun. Anna seoksen hiukan jäähtyä ja
kaada se ohuena nauhana hyvin sekoittaen juustotäytteen joukkoon. Levitä
täyte kovettuneen pohjan päälle ja tasoita pinta. Peitä vuoka foliolla
ja nosta kylmään hyytymään vähintään tunniksi.
Paloittele raparperin varret kasariin 1-2 sentin paloiksi. Mittaa
päälle vesi ja sokeri. Keitä raparperit pehmeäksi soseeksi 5-10
minuuttia. Ota kasari liedeltä ja anna jäähtyä. Pane liivatelehdet
pehmenemään, kuten edellä. Ota soseesta noin 0,5dl ja kuumenna se.
Liuota vedestä puserretut liivatelehdet kuumaan soseeseen. Sekoita
liivateseos jäähtyneen soseen kanssa. Lusikoi sose tasaiseksi
kerrokseksi juustokakun pinnalle. Nosta kakku takaisin hyytymään
vähintään neljäksi tunniksi.
Irrota reuna vuoasta ja nosta kakku tarjoiluvadille. Tarjoa kahvipöydässä tai jälkiruoaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti