13. kesäkuuta 2012

Thinking round corners

Jääkaappi on kyllä kumma kapistus, kun sinne kertyy valtavasti kaikkea omituista. Kukahan niitä ruokia sinne oikein hamstraa?  Pikavilkaisu jääkaappiin suorastaa pakotti mut leipomaan. Pakkohan se aurajuuston loppu ja ylimääräinen ranskankerma oli johonkin käyttää. Samalla mietin, että voiko homejuusto homehtua, kun se kerran on jo valmiiksi homeessa? Juuston ja ranskankerman loppusijoituspaikaksi valikoitui tällä kertaa suolaiset hyrrät. Oikein oiva ja helppo suolainen leivonnainen! Taikina oli erittäin helppo tehdä ja käsitellä ja täytteeksi voi laittaa mitä ikinä keksiikään. Äkkiseltään tuli mieleen feta, aurinkokuivatut tomaatit, kinkku, tuorejuustot, sipuli, kylmäsavulohi, meetvursti, sienet ja tonnikala. Eli mitä nyt sattuu kaapista löytymään. 

Aurajuustohyrrät
(14kpl)

1,5dl vettä
25g hiivaa
1rkl tomaattipyreetä
1tl suolaa
2tl sokeria
n.5dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä
Täyte:
n.150g aurajuustoa
1prk(120g) ranskankermaa
1tl basilikaa
1 punainen paprika
Voiteluun:
kananmunaa

  Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Liutoa hiiva veteen, lisää suola, sokeri ja tomaattipyree. Lisää jauhot ja öljy ja alusta taikina tasaiseksi. Kohota liinalla peitettynä 20 minuuttia. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
  Murustele aurajuusto ja kuutioi paprika. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä täyte taikinalevylle. Rullaa levy pitkältä sivulta alkaen rullaksi. Leikkaa rulla 14 palaan. Voitele leikkuupinta munalla. Paista hyrriä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.




Kasvisruokapäivä oli taas samalla keittopäivä. Vaikka tuo mun neiti näitä sosekeittoja inhoaakin, niin ei auta. Ei kasviskeitot taatusti pahaa tee! Ohjeen tähän oon joskus kopsannut Pirkasta.


Yrttinen porkkanakeitto

500g porkkanaa
1 pieni kevätsipuli varsineen
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1rkl öljyä
1l vettä
2 kasvisliemikuutiota
0,5dl perunasosejauhetta
0,25tl rouhittua mustapippuria
2rkl tuoretta timjamia (laitoin 2tl kuivattua)
1dl kermaa

  Kuori ja viipaloi porkkanat. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja kiehauta ne läpikuultaviksi öljyssä kattilan pohjalla. Lisää neste ja porkkanaviipaleet ja liemikuutiot murennettuna. Keitä kunnes porkkanat ovat pehmeitä eli 15 - 20 minuuttia.
  Kaada puolet liemestä talteen ja soseuta porkkanat esimerkiksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa sileäksi soseeksi. Lisää soseeseen perunasosejauhe ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon loput liemestä.
  Mausta keitto pippurilla, hienonnetulla tuoreella timjamilla ja hienonnetuilla sipulinvarsilla, lisää kerma. Kuumenna keitto kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja tarjoa leivän tai bageleiden kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti