26. syyskuuta 2012

Heaven on earth with an onion slice (ja vähän omppu-pähkinäbroileria...)

Laitetaas päivän ohjeet jakoon heti aamusta. Eilen illalla innostuin vielä hävittämään osan pakkasessa majailleesta voitaikinasta. Sipulin kera taikinasta muodostui herkullinen sipulitorttu tatinin tapaan. Alunperin ohje on Pirkasta poimittu, mutta tarvittavan kaluston puuttuessa joiduin tehdä tortun hieman toisin. Mulla kun ei löytynyt sellaista tarpeeksi isoa pannua, jonka olisi voinut laittaa uuniin. Paistoin sitten sipulit erikseen, kumosin ne piirakkavuokaan ja laitoin taikinan päälle. Hyvin onnistui näinkin. Samalla tajusin, että voisi joulupukille esittää toiveen 26 senttisestä valurautapannusta :) Mutta, joka sipulista tykkää, niin hälle tämä on oikein oiva ja helppo herkku! Alla ohje siten miten minä sen tein. Toisen tavan löytää Pirkan sivuilta.

Sipulitorttu tatinin tapaan

300g esikaulittua laskostettua voitaikinaa
800g puna- ja keltasipuleita
3 valkosipulinkynttä
3rkl voita
1rkl sokeria
1tl suolaa
1,5tl balsamiviinietikkaa

  Sulata voitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Säädä uuni 225-asteiseksi. Kuori ja lohko sipulit. Kuori valkosipulinkynnet.
  Sulata pannulla voi ja sekoita joukkoon sokeri. Kuullota sipuleita noin 10 minuuttia. Kääntele ahkerasti, etteivät sipulit tummu liikaa. Alenna lämpöä paiston loppupuolella. Mausta sipulit suolalla ja sekoita joukkoon balsamiviinietikka. Kaada sipulit piirakkavuokaan (halk. n. 26cm).
  Kaaviloi voitaikina jauhotetulla pöydällä sivultaan noin 30 cm:n neliöksi. Leikkaa siitä halkaisijaltaan samanlevyinen ympyrä. Nosta taikinalevy sipulien päälle niin, että taikina jää vuoan sisään ja reuna ulottuu vuoan reunaan asti, mutta ei sen yli. Pistele taikinalevy hyvin. Paista uunin alatasolla 20 minuuttia, kunnes taikina kohonnut ja saanut kunnon värin.


Päivän ruokana oli tänään meheviä broileripihvejä omenaisen kastikkeen ja riisin kera Yhteishyvän ohjeen mukaan. Ruoka oli ihan ok, mutta en oikein tiedä oliko kaiken vaivan arvoinen. Nälkä lähti, se kai piisaa...

Mehevät broileripihvit ja omenainen kastike

4 broilerin rintafileetä
0,5tl suolaa
1tl cajunmaustetta
Täyte:
20g pistaasi- tai suolapähkinöitä
1 omena
rasvaa paistamiseen
cocktailtikkuja
Omenainen kastike:
3rkl öljyä
1 sipuli
0,5dl sokeria
2 omenaa
2 valkosipulinkynttä
7dl kanalientä
2tl inkivääriä
1rkl sitruunan- tai limetin mehua
6 kokonaista mustapippuria
6 kokonaista viherpippuria
Suurus:
1,5rkl maizenaa
2rkl vettä

  Viillä broilerin rintafileiden kylkeen pitkittäissuunnassa tasku. Mausta fileet suolalla ja cajunmausteella. Täytä taskut rouhituilla pähkinöillä ja omenaviipaleilla. Sulje taskut cocktailtikuilla. Paista rasvassa pannulla joka puolelta, niin että pinta tulee kauniin ruskeaksi. Kypsennä uunissa 200 asteessa 20 minuuttia.
  Paista sipuli kevyesti öljyssä, lisää sokeri ja omenakuutiot. Anna sokerin ruskistua hieman. Lisää valkosipulinkynnet. Lisää vesi ja liemikuutio, raastettu inkivääri, pippurit ja suola. Anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia, niin että nestettä ehtii haihtua. Siivilöi kastike, lisää sitruunanmehu. Sekoita suurus ja keitä liemi uudelleen kattilassa. Kaada suurus kastikkeeseen, sekoita koko ajan. Tarkista maku ja tarjoile broileripihvien kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti