7. syyskuuta 2012

Kukkoilevat lantut ja poriseva Maija

Tänään oli taas se päivä syksystä, kun Alma pääsi tositoimiin. Alma on meidän ihana vanha puuhella. Vanha rouva oli tänä vuonna varsin lempeä ja ensimmäiset tulet saatiin syttymään harvinaisen pienin savuutuksin. Hyvä näin. Omenamehu-projekti on siis saatu aluille ja tässä tuntuu lämpeävän niin hella, mehu-M aija, tupa ja emäntäkin. Meillä on ollut tapana tehdä omenamehukin höyryttämällä. Aika vähänhän siinä mehua saa suhteessa omenamäärään, mutta on se sitten hyvääkin. Välillä oon heittänyt sekaan mm. päärynää tai pihlajanmarjoja, mutta nyt taidan jättää semmoiset väliin. Jätetään pihlajanmarjat tänä vuonna tilhille.

Mä oon yleensä tehnyt mehut ihan täysin näppituntumalla mitään sen kummemmin mittailematta. Mehu-Maijan ohjeessa sokeria tulisi laittaa 150g/3kg omenia. Mä tykkään, että mehu saa olla makeaa ja sokerimääräkin on sitten reilumpi. Mutta sitä voi kyllä säätää ihan maun mukaan.

Omenamehu mehumaijalla
(vajaa pari litraa mehua)

3kg omenoita
150-450g sokeria

  Lohko omenat ja laita sokerin kanssa kerroksittain mehustimen yläosaan. En oo kotimaisia omenoita kuorinut, enkä poistanut siemeniä. Vähän huuhtaisee, niin hyvä. Lisää alaosaan vettä, nosta mehustin hellalle ja anna mehustua reilun tunnin. Laske mehu kuumennettuihin lasipulloihin. Huolehdi, että alaosassa on koko ajan vettä ja että se kiehuu hiljalleen.
Toinen juttu, mitä on joka syksy pakko saada, on instant-lanttukukot. Ukko tämän jutun mulle aikoinaan opetti ja hän on saanut ohjeen omalta äidiltään. Jossain vaiheessa nämä on meillä ristitty instant-lanttukukoiksi, vaikka eipä nuo mitään pikaruokaa ole. Appiukko on puolestaan ristinyt nämä kotoisasti pieruvärkeiksi. Valmistelussa ei kauaa mene, mutta uunissa saa olla sitten hyvän tovin. Yleensä näitä tehdään yhtä aikaa mehujen kanssa, kun kerran tuo puuhellan uuni on kuumana.

Instant-lanttukukot

kaksiosaisia ruisleipiä, esim. ruispalat, reissumies tms.
possun kylkisiivuja
suolaa
pippuria
lanttua
foliopaloja

  Leikkaa lanttu parin kolmen millin vahvuisiksi viipaleiksi. Avaa ruisleivät. Laita toiselle puolikkaalle kerros lanttuviipaleita. Peitä lantut 2-3 kylkisiivulla. Ripottele kylkisiivujen päälle suolaa ja mustapippuria. Päälle vielä kerros lanttua, toinen puoliska leivästä päälle ja kääri nyytiksi folion sisään.
  Kypsennä 150-asteisessa uunissa vähintään 2 tuntia, mieluiten 3 tuntia. Mitä pidempään sen parempi. Erittäin täyttävää, mutta hämmentävän hyvää.


Lanttukukko halkaistuna ennen uunia

Nättiä tästä ei saa tekemälläkään...

4 kommenttia:

 1. Lanttukukko kuulostaa ja näyttää kyllä tosi mielenkiintoiselta, hyväähän sen taytyy olla.

  VastaaPoista
 2. Hyviä ne kyllä on. Ja täyttäviä. Oikein sopivaa syysruokaa :)

  VastaaPoista
 3. Nämä on tosi hyviä!!! Ja myös edullisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Pitäisikin tehdä pitkästä aikaa. 😊

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...