Tänään oli taas se päivä syksystä, kun Alma pääsi tositoimiin. Alma
on meidän ihana vanha puuhella. Vanha rouva oli tänä vuonna varsin
lempeä ja ensimmäiset tulet saatiin syttymään harvinaisen pienin
savuutuksin. Hyvä näin. Omenamehu-projekti on siis saatu aluille ja
tässä tuntuu lämpeävän niin hella, mehu-M aija, tupa ja emäntäkin.
Meillä on ollut tapana tehdä omenamehukin höyryttämällä. Aika vähänhän
siinä mehua saa suhteessa omenamäärään, mutta on se sitten hyvääkin.
Välillä oon heittänyt sekaan mm. päärynää tai pihlajanmarjoja, mutta nyt
taidan jättää semmoiset väliin. Jätetään pihlajanmarjat tänä vuonna
tilhille.
Mä oon yleensä tehnyt mehut ihan täysin
näppituntumalla mitään sen kummemmin mittailematta. Mehu-Maijan ohjeessa
sokeria tulisi laittaa 150g/3kg omenia. Mä tykkään, että mehu saa olla
makeaa ja sokerimääräkin on sitten reilumpi. Mutta sitä voi kyllä säätää
ihan maun mukaan.
Omenamehu mehumaijalla
(vajaa pari litraa mehua)
3kg omenoita
150-450g sokeria
Lohko omenat ja laita sokerin kanssa kerroksittain mehustimen yläosaan.
En oo kotimaisia omenoita kuorinut, enkä poistanut siemeniä. Vähän
huuhtaisee, niin hyvä. Lisää alaosaan vettä, nosta mehustin hellalle ja
anna mehustua reilun tunnin. Laske mehu kuumennettuihin lasipulloihin.
Huolehdi, että alaosassa on koko ajan vettä ja että se kiehuu
hiljalleen.
Toinen
juttu, mitä on joka syksy pakko saada, on instant-lanttukukot. Ukko
tämän jutun mulle aikoinaan opetti ja hän on saanut ohjeen omalta
äidiltään. Jossain vaiheessa nämä on meillä ristitty
instant-lanttukukoiksi, vaikka eipä nuo mitään pikaruokaa ole. Appiukko
on puolestaan ristinyt nämä kotoisasti pieruvärkeiksi. Valmistelussa ei
kauaa mene, mutta uunissa saa olla sitten hyvän tovin. Yleensä näitä
tehdään yhtä aikaa mehujen kanssa, kun kerran tuo puuhellan uuni on
kuumana.
Instant-lanttukukot
kaksiosaisia ruisleipiä, esim. ruispalat, reissumies tms.
possun kylkisiivuja
suolaa
pippuria
lanttua
foliopaloja
Leikkaa lanttu parin kolmen millin vahvuisiksi viipaleiksi. Avaa
ruisleivät. Laita toiselle puolikkaalle kerros lanttuviipaleita. Peitä
lantut 2-3 kylkisiivulla. Ripottele kylkisiivujen päälle suolaa ja
mustapippuria. Päälle vielä kerros lanttua, toinen puoliska leivästä
päälle ja kääri nyytiksi folion sisään.
Kypsennä 150-asteisessa
uunissa vähintään 2 tuntia, mieluiten 3 tuntia. Mitä pidempään sen
parempi. Erittäin täyttävää, mutta hämmentävän hyvää.
Lanttukukko halkaistuna ennen uunia |
Nättiä tästä ei saa tekemälläkään... |
Lanttukukko kuulostaa ja näyttää kyllä tosi mielenkiintoiselta, hyväähän sen taytyy olla.
VastaaPoistaHyviä ne kyllä on. Ja täyttäviä. Oikein sopivaa syysruokaa :)
VastaaPoistaNiin on! Pitäisikin tehdä pitkästä aikaa. 😊
VastaaPoista