13. lokakuuta 2012

Sika, voi kuinka isi syö!

Viikolla kaupassa käydessä mukaan tarttui ihana, parin kilon sian niska. Ei mun tarkoitus ollut sellaista ostaa, mutta en mä voinut sitä vastustaakaan. Niin hyvältä se näytti! Tälle päivää suunnitellut lehtipihvit vaihtui sitten kauan uunissa muhitettuun sikaan. Mä halusin tästä siasta semmoisen ihanan, murenevan ylikypsän possun ja pakko sanoa, että nappiin meni. Tuota olisi voinut syödä vaikka kuinka paljon! Ihanaa! Halvasta hinnasta huolimatta tämä on slow foodin aatelistoa. Jollain oudolla tapaa AC/DC:n Highway to hell-punaviini (australialainen cabernet sauvignon 2008) sopi tämän possun ja lanttujen kanssa yhteen hemmetin hyvin!

Ylikypsä sianniska

n.2kg sian niskaa
Mausteöljy:
vajaa 0,5dl öljyä
1,5tl suolaa
0,5-1tl mustapippuria
1tl valkosipulijauhetta
Lisäksi:
5 iso valkosipulinkynttä
pieniä sipuleita
paistopussi

  Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sekoita mausteöljyn ainekset keskenään ja hiero ne sian pintaan. Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet, paina veitsen kärjellä lihaan pienet syvennykset ja laita valkosipulit koloihin.
  Nosta liha paistopussiin. Lisää halutessasi pussiin pieniä, kuorittuja sipuleita. Sulje pussi, paina paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja leikkaa pussiin pari höyryaukkoa.
  Nosta paistopussi uunivuokaan ja kypsennä lihaa 150-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 77-80 astetta tai jos haluat ihanaa, ylikypsää lihaa niin sisälämpötila on 87 astetta. Meillä possu ehti 90 asteiseksi ja suorastaan suli suussa. Aikaa meni reilu 2,5 tuntia.
  Anna paistin levätä ennen leikkaamista.



Mä oon muutenkin viikolla vähän hussannut. Kaupasta mukaan tarttui uus turhake. Sen nimi on Erkki-Petteri ja se on friteerauskeitin. Kuuluu niihin juttuihin, joita oon halunnut jo kauan aikaa. Mä kun en tahdo uskaltaa keitellä mitään öljyssä, mutta jospa tuo kone auttaisi siihen asiaan. Ja nyt kun tuollainen turhake kerran löytyy, niin täytyihän sitä  testatakin. "Wok-ruokien parhaat"-kirjasta löytyi perunakrokettien ohje ja niitä sitten tehtiin.

Perunakroketit
(6-8ann.)

1kg jauhoisia, mieluiten talviperunoita keitettynä ja soseutettuna
1tl suolaa
1mm valkopippuria
1 muna tai 2 keltuaista
1 keskikokoinen porkkana raasteena
Kuorruttamiseen:
1-2 munaa
1dl vehnäjauhoja
1dl korppujauhoja
Friteeraukseen:
6-7dl öljyä

  Sekoita kulhossa kylmä, soseutettu peruna, suola, pippuri, muna tai keltuaiset ja porkkana. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu liian kovalta, voit lisätä yhden munan.
  Vatkaa muna kuorrutusta varten. Nostele perunaseosta ruokalusikalla jauhotetulle vadille. Pyörittele seoksesta palloja ensin vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa munassa ja lopuksi korppujauhoissa..
  Kaada öljy pataan ja kuumenna se 180 asteiseksi. Kokeile öljyn lämpötilaa joko öljylämpömittarilla tai valkoisen leivän palalla, jonka pitää ruskistua öljyssä kullanruskeaksi alle minuutissa. Voit käyttää myös friteerauskeitintä. Friteeraa vain muutama kroketti kerrallaan kullanruskeiksi noin minuutin ajan.
  Laitoin friteeratut perunat aina uunivuokaan 100-asteiseen uuniin, niin pysyivät lämpimänä tarjoiluun saakka.


Eikä tässä vielä kaikki. Joka syksyinen herkku on valurautapannulla voissa paistetut lanttukuutiot. Välillä sekaan pääsee myös porkkanaa ja sipulia. Helppoa ja hyvää!

Paistetut lanttukuutiot

1 lanttu
(1-2 porkkanaa halutessa)
nokare voita

  Kuori ja kuutioi lanttu (ja porkkanat) pienehköiksi kuutioiksi. Lanttu kypsyy hitaasti, joten kovin isoja kuutioita ei pannulla kannata paistaa.
  Kuumenna (valurauta)pannu, lisää nokare voita ja juureskuutiot. Paista keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes kuutiot ovat kypsiä. Halutessasi voit maustaa ripauksella suolaa.
  Jos käytät sipulia, lisää se vasta kypsennyksen loppupuolella.


2 kommenttia:

  1. Hyvää oli. Jos tykkäätte ylikypsästä lihasta, niin kannattaa kokeilla tämmöistä.

    Porsaan kasleria 0,8kg-3kg pala. Suolaa liha hienolla merisuolalla, niin että pinta on lähes suolan peitossa, ravista lihaa hieman, niin "ylimääräinen" suola varisee pois. Kääri liha tiiviisti muovikelmuun tai vakumoi. Laita jääkaappiin 1-2 vuorokaudeksi, kääntele pari kertaa. Nosta liha huoneen lämpöön, kuivaa pinta talouspaperilla ja anna kuivua huoneen lämmössä 30min-1h. Kääri lihan leivinarkkiin ja kahteen foliopalaan, niin että kaikki reunat tulee lihan päälle ja paketista tulee vuotamaton. Laita liha valmiiksi lämmitettyyn uuniin 175 astetta. Anna olla samalla lämmöllä 4-6h jonka jälkeen lämpö pois. Jätä liha vielä kahdeksi tunniksi uuniin, elä avaa uunin luukkua ennen tätä. Anna vielä vetäytyä 15min.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Kuulostaa hyvältä! Pakastimessa olisi vielä melkein kolmikiloinen possun niska odottamassa, joten tätä voisi kokeilla.

    VastaaPoista