17. lokakuuta 2012

Leipuri hiiva, hän asuu kumputiellä. Ja kaikki pizzat leipoo siellä.

Sainpahan taas tänään muistutuksen siitä, miksi ei kannata jättää taikinakulhoa keittiön pöydän reunalle kohoamaan. Keittiöön mennessä mua vastassa oli tavattoman onnellisen näköinen, taikinanenäinen ja -sorminen poika. Ja kun taikinakulhon päällä olevaa liinaa nosti, oli taikinassa pienen pienet sormenjäljet.

Innostuin aikani kuluksi testaamaan Yhteishyvästä löytynyttä porkkanakierteiden ohjetta. Kauniiden kierteiden sijaan suurin osa mun tekeleistä muistutti lähinnä ruuveja. Toisesta päästä hirmu paksuja ja kapenivat toiseen päähän. Ihan kiva ja kokeilemisen arvoinen ohje oli, mutta jatkossa käyttäisin kyllä nesteenä tuota porkkanamehua. Veteen tehtynä olivat aika miedon makuisia ja kaipasin enemmän sitä porkkanaisuutta. Jos seuraavalla kerralla sitten.

Porkkanakierteet
(20kpl)

5dl vettä tai porkkanamehua
50g hiivaa
1rkl hunajaa tai sokeria
2tl suolaa
3dl hienoksi raastettua porkkanaa
0,75dl öljyä
n.14dl sämpyläjauhoja
Voiteluun ja pinnalle:
vettä
seesaminsiemeniä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen porkkanamehuun tai veteen. Lisää hunaja, suola, porkkanaraaste ja öljy. Alusta jauhojen kanssa taikinaksi. Peitä taikina liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
  Jaa taikina tasaisesti noin 20 osaan. Pyörittele paloista peukalon paksuisia noin 25 cm pitkiä tankoja. Taita tangot kahtia ja kieritä osat toisiinsa. Nosta ne kohoamaan leivinpaperoidulle pellille ja peitä ne liinalla. Anna kohota 15-20 minuuttia. Sipaise niiden pinnat kevyesti vedellä ja halutessasi ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia koosta riippuen.


Aikani mietin, että muutanko tälle päivää suunnitellun pizzapäivän noutoruokapäiväksi, kun jotenkin innostus pizzataikinan väsäämiseen hiipui pojan perässä juostessa. Tuumasin sitten, että kun kerran ainekset on haettu, niin tehdään itte. Eipä sen taikinan  tekemisessä mene kuin muutama minuutti. Mitään uutta taikinaa en jaksanut testata, vaan pizzan pohjalle päätyi usein käytetty ja hyväksi todettu taikina ikivanhasta Ruutukokki-kirjasta.

Pizzapohja

(1-4 pizzaa koosta riippuen)

2dl vettä
25g hiivaa tai 1pss(11g) kuivahiivaa
0,5tl suolaa
1tl sokeria
2rkl öljyä
n.5dl vehnäjauhoja

  Liuota hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää hiiva pieneen jauhotilkkaan sekoitettuna. Lisää öljy ja loput jauhot. Alusta taikina kimmoisaksi. Nosta taikina leivinpöydälle ja jaa tarvittaessa 2-4 osaan. Pyöritä palat "pulliksi" ja anna kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia.
  Kauli pizzat pyöreiksi, ohuiksi pohjiksi, täytä haluamallasi tavalla ja paista uunin alaosassa 275-asteessa noin 7-10 minuuttia.

Oon ennenkin tainnut marmattaa siitä, kuinka pizzoihin päätyy aina ne samat täytteet. Ei mukamas uskalla tai halua testata mitään uutta. Tällä kertaa päädyin tekemään kolme erilaista pizzaa. Tai no kaksi, kun neiti sai täyttää omansa miten halusi. Meille isommille tein bratvursti pizzan Yhteishyvän ohjetta mukaellen ja muutellen sekä "otetaan mitä on"-pizzan hyödyntäen kaapista löytyviä jämiä. Tomaattikastiketta en jaksanut enää keitellä, vaan sen virkaa sai hoitaa tomaatti-sipulipastakastike. Bratvurstipizza oli ihan ok, mutta mun mielestä olisi kaivannut vielä jotain. Ehkä aurajuustoa???

Bratvurstipizza

pizzapohja itse tehden tai kaupasta noutaen
Täyte:
tomaattikastiketta, pastakastiketta tai ketsuppia 
250g bratvurstia
0,5 punaista paprikaa
1 sipuli
2 pepperonia viipaleina
2tl oreganoa
150g juustoraastetta

  Levitä pohjan päälle tomaattikastike. Laita tomaattikastikkeen päälle juustoraaste, viipaloidut makkarat ja sipuli, paloiteltu paprika sekä pepperoniviipaleet. Paista 250-275-asteisessa uunissa 7-10 minuuttia. Mausta kypsä pizza oreganolla.



"Otetaan mitä on" -pizza

pizzapohja
Täyte:
pastakastiketta
150g juustoraastetta
puolikas sipuli ohuina viipaleina
saksanpähkinä-salamia
valkosipulimeetvurstia
herkkusieniä
oregano

  Levitä pohjan päälle pastakastike ja juustoraaste. Laita sipulit, sienet, salami ja meetvursti pizzan päälle. Paista 275-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Ripottele päälle oregano.


Emman "melko special opera"-pizza

pizzapohja
Täyte:
ketsuppia
tonnikalaa
herkkusieniä
pepperonia
valkosipulimeetvurstia
juustoraastetta

  Levitä pohjan päälle ketsuppia. Ripottele ketsupin päälle tonnikalaa ja herkkusieniä. Levitä seuraavaksi päälle juustoraaste. Laita juuston päälle viipaloituja pepperoneja ja meetvurstisiivuja. Laita 275-asteiseen uuniin ja ryntää omaan huoneeseesi siksi aikaa, kunnes pizza on reunoilta palanut eli noin 7 minuutiksi. Tule syömään, kun komennetaan ja ripottele päälle oreganoa maun mukaan.



Musta alkaa tuntumaan, että oon ollut aivan liikaa pelkästään muksujen kanssa. Kaikki biisit mitä ajattelen otsikoiksi tai lauleskelen täällä kotona, on lastenlauluja. Argh! Täytyy laittaa jotain muuta poppia soimaan ja mennä keittelelään kahvit. Ja yrittää saada tuo leipuri hiiva soimasta mun päästäni....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti