18. lokakuuta 2012

Kolppua, kolppua!

Mun oli tarkoituksena ilahduttaa tuota ukkokultaa pienellä, sievällä kinkkupiirakalla. Mutta kuten arvata saattaa, niin tottahan mä tässäkin onnistuin säheltämään. Mulla on semmoinen oikein hyvä, äidin työkaverilta monen monituista vuotta sitten saatu kinkkupiirakan ohje. Ohje on epäselvä, monistettu A4, jossa on vaan taulukkoon merkattuna ainekset määrineen aina pienestä piiraasta 32 hengen annokseen. En koskaan muista, että mitä saraketta tulisi kulloinkin seurata ja tottahan mä taas valittin väärin. Mun pieni piiras kasvoi hetkessä pellilliseksi. Hieman mä ihmettelin taikinaa tehdessä, että onpas tätä paljon, mutta jatkoin silti. Taikinaa vuokaan sovitellessa tajusin, että ei tämän ihan näin pitänyt mennä. No, nyt on ukolle purtavaa heti kunnolla.

Pakko kertoa vielä tuon pikkumiehen touhuista... Kun aloin tekemään piirakkataikinaa, säntäsi pikkumies salamana hakemaan lusikkaa lusikkalaatikosta ja ryntäsi lusikan kanssa taikinan kimppuun. Tai siis yritti varvistella keittiön pöydän ääressa niin, että saisi lusikan taikinakulhoon saakka. Eihän tuollainen piirakkataikina raakana millekään maistu, mutta kovasti tuntui tykkäävän :D Varsinainen taikina-poika :D

Laitetaan nyt ainesmäärät sitten sekä pellilliseen että piirakkavuoalliseen. Pellillisen ainesmäärät on suluissa. Ja täytteitä voi aina lisäillä maun mukaan :) Sen verran täytyy mainostaa, että kinkkupiiraissa mä oon vannoutunut Korpelan palvirouheen kannattaja. Tykkään, että kinkku saa oikeasti maistuakin jollekin!

Kinkkupiirakka

Pohja:
1dl (2dl) perunasosejauhetta
3dl (6dl) vehnäjauhoja
100g (200g) margariinia tai voita
2dl (4dl) vettä
Täyte:
100g (200g) savukinkkua rouheena (voi laittaa reilumminkin!)
100g (200g) juustoraastetta (esim. emmental-mozzarella)
0,5 (1) paprika
pala (isompi pala) purjoa
Päälle:
1dl (2dl) kermaa
1dl (2dl) maitoa
2 (4) munaa
0,5tl (1tl) suolaa (jätän pois)
0,5tl (1tl) mustapippurirouhetta
halutessa valkosipulijauhetta

  Nypi pehmeä rasva, vehnäjauhot ja perunasosejauhe sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Nosta taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  Hienonna paprika ja purjo. Kuutioi kinkku tarvittaessa tai käytä valmista rouhetta. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja lisää kerma, maito sekä mausteet.
  Levitä taikina piirakkavuokaan tai pellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle kinkkurouhe, paprikat ja purjo. Kaada munamaito päälle. Ripottele juustoraaste joko munamaidon alle tai päälle. Joskus sekoita juuston munamaidon sekaan ja kaada koko seoksen kerralla piiraan päälle. Tällä tavoin juusto "sulautuu" paremmin täytteeseen, eikä jää kovaksi kanneksi piiraan päälle.
  Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt, pinta saanut hieman väriä ja pohja vaikuttaa kypsältä.




Mun mielestä on kiva leipoa itse sämpylöitä, mutta jos suoraan sanon, niin en kauheasti tykkää niistä enää seuraavana päivänä. Eilen nukkumaan mennessä keksin, että miksi en kuivaisi osaa eilen tehdyistä sämpylöistä korpuiksi. Mitään kaneliseosta en näille alkanut väsäilemään vaan halusin näistä semmoisen suolaisen version. Mitä netistä luin, niin korppujen kuivattamiseen tuntuisi menevän ikuisuus. Ilmeisesti mun sämpylät oli valmiiksi niin kuivaa tavaraa, että ne kuivahtivat suht nopeasti. Mutta ajatus lienee, että pidetään uunissa kunnes ovat kuivia ja keveitä.

Sämpylöistä korpuiksi

  Halkaise kuivahtaneet sämpylät ja lado pellille leivinpaperille leikkauspinta ylöspäin. Mä leikkasin sämpylät neljään osaan. Laita sämpylät ensin 225-asteiseen uuniin reiluksi viideksi minuutiksi, jotta saavat hieman väriä. Laske uunin lämpötila 50-100 asteeseen ja anna korppujen kuivahtaa. Ilmeisesti uunin luukun olisi hyvä olla raollaan, mutta turvallisuussyistä pidin luukun visusti kiinni!
  Mun leivät oli ruskistamisen jälkeen 100-asteisessa uunissa reilu puoli tuntia ja 50-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia.

Ohuet korput kuivui nopeasti, mutta paksumpien kanssa meni enemmän aikaa. Pinta kyllä kuivui, mutta sisältä jäivät helposti pehmeiksi. Neidille iski jonkinmoinen himo noihin korppuihin ja muutama yksilö katosi kesken kuivattamisen. Kuulemma niitä täytyi testata, että koska ovat valmiita... Mun oma laaduntarkkailija :D Tein illalla vielä toisen satsin korppuja ja jätin korput yöksi uuniin jälkilämmöllä. Annoin tällä kertaa korppujen olla ensin kaksi tuntia 100 asteessa ja sitten sammutin uunin ja annoin korppujen olla. Hyvin kuivuivat.



Uuni sai pysytellä kuumana vielä tovin, kun ruoaksi tekaisin broileri-kasvispastaa uunissa. Tämänkin ohjeen oon mappeihini kopsannut Pirkasta. Olipa yllätys. Muuten menin ohjeen mukaan, mutta lisäsin mukaan pari... tai no neljä valkosipulinkynttä.

Värikäs broileri-kasvisuunipasta
(8ann.)

350g(n.10dl) Spirali Tricolore-kuviopastaa
1(n.350g) kesäkurpitsa
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
3rkl öljyä
450g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
1tl suolaa
1tl mustapippuria
1tl Provencen mix-yrttiseosta
Munamaito:
1l maitoa
4 kananmunaa
1tl suolaa
1tl Provencen mix-yrttiseosta
Pinnalle:
2,5dl emmental-mozzarellajuustoraastetta

   Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä kypsäksi noin 8 minuuttia. Valuta hyvin. Halkaise kesäkurpitsa. Poista siemenet lusikalla ja paloittele. Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele myös paprikat reiluhkoiksi paloiksi.
   Kuullota kasviksia tilkassa öljyä ja siirrä lautaselle. Ruskista broilerisuikaleet ja mausta suolalla, pippurilla ja yrttiseoksella.

   Sekoita ainekset yhteen ja jaa kahteen voideltuun vuokaan (noin 1,5 l) tai yhteen suurempaan. Sekoita munamaitoainekset ja kaada vuokiin. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä uunissa 175 asteessa 50-60 minuuttia. Hienonna halutessasi pinnalle tarjottaessa tuoreita yrttejä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti