6. huhtikuuta 2013

Tämä oli huono päivä

Mun oli alunperin tarkoitus tehdä palapaistia Yhteishyvästä poimitun ohjeen mukaan. Reseptin alle ilmaantunut kommentti sai mut toisiin aatoksiin ja muutin suunnitelmaa lennossa. Ohjetta lukiessa ihmettelin kyllä kovaa lämpöä ja pitkää kypsennysaikaa, mutta en ajatellut asiaa sen kummemmin. Olin saanut paistin jo ruskistettua ja uuniin, mutta päätin sitten kypsentää lihan pienemmällä lämmöllä ja katsoa kypsyyden mittarilla en kelloon tuijottamalla. Mä oon aika huono noiden oikeiden sisälämpötilojen suhteen, joten täytyi hakea apuja netistä. Tottahan unohdin taas itseni muihin hommiin kokkailun aikana ja paisti pääsi vähän turhan kypsäksi. Paistin sisälämpö ehti 65 asteeseen ja se oli mun makuun aivan liikaa! Mietin vaan mielessäni, että minkähänlainen kuiva käntty padassa olisi ollut, jos olisin totellut tuota Yhteishyvän ohjetta.

Ei tämä ihan metsään mennyt, sillä maultaan ruoka oli ihan ok. Etenkin tykkäsin tuosta liemestä ja hunajaisista juureksista. Ja mielelläni otan vinkkejä vastaan miten tuosta lihasta saisi mehukkaampaa. Ainakaan ei kannata unohtaa sitä uuniin, mutta mitäs muuta?

Patapaisti naudan paahtopaistista hunajajuuresten kera

reilu 1kg naudan paahtopaistia
suolaa
mustapippuria
voita
öljyä
vettä ja/tai punaviiniä
1 laakerinlehti
Hunajaiset juurekset:
1 iso porkkana
pala lanttua
pala selleriä
2 sipulia
1 punasipulia
2-3rkl hunajaa
0,5tl suolaa
tilkka öljyä

  Ota liha hyvissä ajoissa huoneenlämpöön. Ruskista paisti joka puolelta kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa. Hiero suola ja pippuri pintaan ja nosta liha pataan. Lisää nestettä 1/3 paistin korkeudesta. Peitä pata kannella tai foliolla ja nosta 125 asteiseen uuniin.
  Kuori ja kuutioi kasvikset. Kypsennä kasviksia pannulla öljyssä muutama minuutti ja mausta suolalla ja hunajalla. Kun paisti on ollut uunissa noin 30 minuuttia, lisää kasvikset pataan. Jatka kypsentämistä, kunnes paistin sisälämpötila on noin 55-60 astetta.
  Nosta paisti liemestä, kääri folioon ja anna levähtää ennen leikkaamista. Nostele juurekset pois liemestä ja siivilöi ja mittaa liemi. Suurusta liemi tummalla suurusteella pakkauksen ohjeen mukaan.
  Tarjoa paistiviipaleet liemen, hunajajuuresten ja perunoiden kera.

1 kommentti:

  1. mä en oikein ole patapaistin ystävä, mutta joskus kun löytyy oikein marmoroitunutta sisäpaistia, olen grillannut sitä :) Siitä tulee melkein kun picanhaa, mutta sitäkään ei kannata kypsentää yli.:) Mutta sen lihan pitää tosiaan olla ihan marmorista.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...