21. kesäkuuta 2015

Kesällä kerran - juhannuksen ihana kinuski-vadelmakakku ja muuta höpinää juhannuksesta

Juhannus on taas kerran juhlittu ja onneksi huomattavasti paremmissa merkeissä kuin mitä ensin näytti. Tyttö ehti juuri ja juuri parantua vatsataudista ennen juhannuspäivää, eikä tuo katala tauti tarttunut meihin muihin. Juhannusaatto kului kotoisasti pihahommia tehden, mutta juhannuspäivänä saatiin sitten mieluisia vieraita. Päivä sujuikin auringosta nauttien ja grillaillen. Tosin kesken grillailun pääsi sade yllättämään, eikä tuo sitten enää sille iltaa hellittänytkään. 

Kun grilliherkut oli tuhottu, oli aika siirtyä sisätiloihin kakkukahville. Pikkumies esitti viikolla toiveen kinuskivadelmapiirakasta ja tyttö täytekakusta. Näppäränä yhdistin nämä toiveet ja tein kinuski-vadelmakakun. Kinuskitäytteeseen käytin valmiiksi kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa. Kinuskitäytteestä tulee aika löysää, joten jos haluaa, voi joukkoon laittaa muutaman liivatelehden. Mutta koska yksi vieraista ei liivatetta syö, jätin sen pois. Kun kakun kokosi vuokaan ja antoi olla yön yli jääkaapissa, täyte jässähti sen verran, että täyte pysyi ihan hyvin kasassa.

Mun oli tarkoitus napata kakusta kuvat ulkona syreeninkukkien reunustamana, mutta siinä kohtaa kun ehdin kameraan tarttua, satoi ulkona kaatamalla. Onneksi kakku maistui monin verroin paremmalta kuin miltä kuvissa näyttää.




Kinuski-vadelmatäytekakku

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
1-1½ dl vedellä laimennettua sitruunamehua
Täyte:
1 tlk (n.400 g) kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
250 g mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
200 g vadelmia
Päälle:
4 dl flora vispiä tai vispikermaa
2-3 rkl tomusokeria
2-3 rkl vaniljakreemijauhetta
250 g tuoreita mansikoita

 Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.
  Kaada taikina huolellisesti voideltuun ja korppujauhotettuun irtovuokaan (halkaisija 22 cm) ja paista kakkupohjaa uunin alatasossa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.
  Valmista täyte. Valuta sulatetut vadelmat. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää marcarpone ja kinuski ja jatka vatkaamista vielä hetken. Jos haluat, voit lisätä joukkoon pari liotettua, kuumaan sitruunamehuun sulatettua liivatelehteä.
  Leikkaa kakku kolmeen osaan. Pese pohjan paistamiseen käytetty vuoka ja vuoraa se kelmulla. Nosta päällimmäinen kakkulevy vuokaan ja kostuta sitruunamehulla. Levitä päälle puolet kinuski-juustoseoksesta ja puolet vadelmista. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja täytä samoin. Nosta päälle päällimmäinen levy, kostuta ja kääri tiukasti kelmuun. Nosta kakku jääkaappiin ja anna maustua mielellään seuraavaan päivään.
  Kumoa kakku tarjoilualustalle. Vatkaa päälle tuleva kerma vaahdoksi, lisää vaahdottamisen loppupuolella vaniljakreemijauhe sekä maun mukaan tomusokeria.
  Levitä kakun päälle ohut kerros kermavaahtoa. Pursota sitten reunat haluamallasi tavalla. Leikkaa mansikat puoliksi ja asettele kakun päälle.




Juhannuksen ruoista en juuri kuvia saanut, mutta tässä jotain. Grillipöydän vakioherkkuna toimii aina haudutetut sipulit ja vuoassa voin kanssa muhitetut maissit. Yksinkertaista, mutta niiiiin hyvää!




Sipuliseos

3-4 isoa sipulia
1 iso valkosipuli
50g voita
1tl suolaa
1tl sokeria
1dl vettä
Lisäksi:
0,5l:n foliovuoka

  Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulit isohkoiksi lohkoiksi ja puolita valkosipulinkynnet. Laita sipulit ja valkosipulit vuokaan ja mausta suolalla ja sokerilla. Kaada vesi vuokaan ja nostele voi nokareina pinnalle. Grillaa noin 20 minuuttia tai kunnes sipulit ovat kunnolla pehmenneet.

Lasten booli

Grillivahti

Ainoan harmistuksen aiheen juhannukseen tarjosi Tokmannilta ostettu muovinen paviljonki. Oikeastaan tuo ostettiin jo toukokuun loppupuolella ja ensimmäinen katos meni vaihtoon katon oltua valmiiksi rikki. Tässä välissä ei paviljongille ole oikein ollut käyttöä, joten ajateltiin koota tilalle saatu kappale näin juhannuksen kunniaksi. Ehtihän tuo paviljonki olla pari tuntia pystyssä, kunnes ensimmäinen sadekuuro sai koko hökötyksen sortumaan sillä seurauksella, että jokainen neljästä muovisesta nurkkaosasta murtui. Tuulta ei juuri ollut, eikä se sadekuurokaan kummoinen ollut. Painoahan tuolla ei paljoa ole, joten kenellekään ei olisi sattunut mitään, vaikka alla olisi ollutkin, mutta entäs jos pöydällä olisi ollut joku hyttyssavu tai muu sellainen. Tai jos katos olisi sortunut maahan asti ja alle olisi jäänyt joku pikkumuksu, joka ei osaa tulla alta pois? Ensimmäisen viallisen paviljongin ansiosta meillä oli toisetkin muoviosat, joilla saatiin pavinjonki pystyyn ja mies tuki koko hökötyksen vielä ylimääräisillä puuosilla. Illan tuo pysyikin pystyssä, mutta yöllä sade oli taas saanut katoksen romahtamaan tukipuista huolimatta! Tiedän kyllä, että halvalla EI saa hyvää, mutta tämä oli jo totaalinen pohjanoteeraus! 

2 kommenttia:

  1. Ei vitsi kuinka herkulliselta tuo kakku vaikuttaa. Kerran tein yksiin juhliin kinuski-vadelmatäytekakun. En päässyt itse kakkua maistamaan, mutta olin jo ihan taivaissa niistä täytteistä! ☺ Tuo oli varmasti ihan mielettömän hyvää!!
    No voihan paviljonki..... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuo täyte oli kyllä hyvää! Eikä niin hirvittävän makeaa vadelmien ansiosta.

      J sai kasattua pavinjongin taas jotenkin kasaan ja onneksi saa töissä tehtyä uudet kulmapalat. Mutta on tuo silti niin surkea hökötys :/ Toivottavasti kellekään ei tapahdu mitään, jos muut ovat yhtä huonoja. Harmittavasti kuitti oli hukkunut, joten ei saatu palautettua tuota Tokmannille.

      Poista