7. kesäkuuta 2016

Ihana mississippi mud cake vaahtokarkeilla!

Aina välillä olo tuntuu paremmalta, mutta jotkut asiat saa itkun ja surun ryöpsähtämään esiin. Tänään käytiin valitsemassa kukkavihko, joka sitten perjantaina lasketaan ystävämme arkulle. Perinteiset muistolauseet ei tähän hetkeen, tähän ihmiseen tai meidän ystävyyteen sovi, joten kimpun kylkeen tulee sitten pätkä Kotiteollisuuden biisistä. Kyseisen bändin tahtiin on vietetty ensitreffejä, on juhlittu vuosipäiviä, häiden aattoa ja olinpa vielä muutama päivä ennen pojan syntymää noiden ukkojen keikalla. Nyt nämä herrat saavat olla mukana suuressa surussa. 

Mutta pakkohan se on yrittää jatkaa arkea, kaikesta huolimatta. Onneksi leipomisinnostus palailee hiljalleen, sillä taikinaterapia on parasta terapiaa. Vielä kun olisi väkeä syömässä noita mun tekeleitä, ettei tarvitse itse vetää sokeriövereitä... 

Eilen syntyi melkoinen hävikkiherkku, kun sain käytettyä kaapista löytyneet vajaat pähkinäpussit ja kovettuneet vaahtokarkit. Olisihan se synti ja häpeä heittää karkkia roskiin. Koska vajaita pähkinäpusseja tosiaan riitti, on tässä kakussa cashew-, hassel-, pekaani- ja saksanpähkinöitä. Tämän Mississippi mud caken ohje löytyi ikivanhasta reseptimapista, eikä alkuperästä ole mitään tietoa. 




Mutakakku saa jäädä sisältä todella kosteaksi. Kannattaa antaa kakun jäähtyä kunnolla, niin tästä saa edes jotenkin leikattua paloja. Kauniista paloista on silti turha haaveilla. Pieninä annoksina nautittuna tämä on kyllä melkoista herkkua!


Mississippi mud cake

100 g voita
2½ dl sokeria
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
5 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljauutetta
2½ dl rouhittuja pekaanipähkinöitä
(tai muita pähkinöitä maun mukaan)
150-250 g vaahtokastkkeja
Kuorrutus:
50 g pehmeää voita
6 rkl tummaa kaakaojauhetta
7 rkl kuumaa maitoa
1 tl vaniljauutetta
450 g (7dl) tomusokeria

  Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, suola ja leivinjauhe ja lisää vaahdotettuun taikinaan. Käännä lopuksi varovasti joukkoon rouhitut pähkinät ja vaniljauute.
  Kaada seos voideltuun tai leivinpaperoituun, korkeareunaiseen uunivuokaan. Alkuperäisessä ohjeessa vuoan kooksi mainittiin n. 25*35cm, mutta tämän kokoisessa vuoassa leivonnaisesta tulee todella matala. Jos haluat paksumman kakun, käytä pienempää vuokaa ja lisää tarvittaessa paistoaikaa. 
  Kypsennä kakkua 165 asteen uuninlämmössä 15-18 minuuttia, tai kunnes pinta tuntuu joustavalta ja riittävän kantavalta. Kakku saa jäädä sisältä kosteaksi.
  Valmista suklaakuorrutus pohjan kypsyessä. Sekoita kaakaojauhe ja voi. Lisää joukkoon vaniljauute. Vatkaa sekaan vuorotellen 1 dl tomusokeria ja 1 rkl kuumaa maitoa. Lopputuloksena on notkea, levittyvä seos, joka kiinteytyy jäähtyessä.
  Nosta kypsennetty pohja uunista ja levitä pinnalle vaahtokarkit. Laita kakku uuniin vielä pariksi minuutiksi, jotta karamellit pehmenevät. 
  Levitä suklaakuorrutus heti pehmenneiden karamellien päälle. Leikkaa jäähtynyt kakku neliöiksi ja tarjoa marjojen kera.






2 kommenttia:

  1. Ihanan taikinainen keskeltä. Voin uskoa, että on herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä! Joskin tosiaan hyvin pieni palanen kerrallaan. :)

      Poista