9. kesäkuuta 2016

Valon pisaroita - kakkuja ylioppilaalle ja ylistys ystävyydelle ♥

Jostain syystä en ole millään tahtonut saada aikaiseksi kirjoittaa näistä viime viikonlopun kakuista, jotka matkasivat ystävän pojan ylioppilasjuhliin. Sen verran voisi kertoa, että nämä juhlat olivat osoitus siitä, mitä pyyteetön ystävyys saa aikaan ja miten joukko upeita naisia saa lyhyessä ajassa järjestettyä kodin juhlakuntoon, hoidettua astiat ja tarjottavat sekä tarjoilun itse juhlapäivänä. Kun perhettä on kohdannut suru, ei juhlien järjestäminen ole ehkä se helpoin asia maailmassa. Kiitos teille, jotka olivat mukana tässä projektissa! Ja onnea vielä uudelle ylioppilaalle ja ylioppilaan äidille. ♥ Toivottavasti tulevaisuus tuo elämäänne paljon auringonpaistetta ja iloa. ♥

Minä tein juhliin pari täytekakkua ja tutut voileipäkakut. Tarjottavia tuli loppujen lopuksi niin paljon, että yksikin makea kakku olisi piisannut. Mutta onneksi toisen voi aina pakastaa ja syödä sitten myöhemmin. 

Kakkupohjan tein tällä kertaa hieman eri tavoin. Punnitsin munien määrää ja hyödynsin Tarulta löytämääni laskentakaavaa. Samaiseen kaavaan olen törmännyt aiemmin Ulla Svenskin kirjoissa, mutta silloin tuo tuntui liian työläältä. Mutta jos keittiövaaka löytyy, niin ei tässä ole mitään vaikeaa. Pohjan tein normaalia korkeampaan vuokaan ja pakko todeta, että pohjasta tuli valtava! Muutenkin tällä tavoin tehtynä pohja onnistui oikein hyvin. 




Hedelmätäytekakku

Pohja: 
8 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta
Vuokaan:
margariinia
korppujauhoja
Kostutus:
jaffaa
Täyte:
5 dl vispikermaa
300 g vaniljatuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
1 tlk säilykepersikkaa
1 tlk säilykemangoa
Päälle:
6-7 dl vispikermaa
muutama rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
muutama pala suklaata
sokerihelmiä
sokerimassakoristeet

  Punnitse kananmunat. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat tarvittavan sokerin määrän. Punnitse sokeri. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Jauhoja tarvitaan painoltaan yhtä paljon kuin sokeria, eli munien paino * 0,7. Tästä 70% on vehnäjauhoja ja 30% perunajauhoja. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Nostele taikina sekaisin. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun korkeaan vuokaan (halk. 26-28cm) tai isompaan matalaan vuokaan. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, tai kunnes pohja on tikulla koetettaessa kypsä.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Valmista täyte vatkaamalla kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa vielä, kunnes vaahto on napakkaa. Leikkaa valutetut hedelmät pieniksi kuutioiksi. 
  Vuoraa pohjan paistamiseen käytetty vuoka kelmulla. Nosta pohjalevy vuoan pohjalle ja kostuta. Levitä päälle puolet vaniljavaahdosta. Levitä vaahdon päälle puolet hedelmäkuutioista. Nosta päälle kakkulevy, kostuta ja levitä päälle loput vaahdot ja hedelmät. Nosta viimeinen kakkulevy päälle, kostuta. Kääri kakku tiukasti kelmuun ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Kumoa kakku tarjoilualustalle. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vatkaamisen loppupuolella vaniljakreemijauhe. Mausta maun mukaan tomusokerilla. Levitä kakun päälle kerros kermavaahtoa. Tasaisen pinnan saat, kun pidät metallilastaa hetken kuumassa vedessä, kuivaa nopeasti ja tasoita pinta. Pursota reunat haluamallasi tavalla. Tässä kakussa tein sivuille ensin raidat korityllalla ja sitten tähtityllalla. Kakun päällä olevat pursotukset tein tähtityllalla. 
  Sulata muutama pala suklaata ja laita pakaste- tai pursotuspussiin. Tee suklaakuvio kakun päälle. Koristele sokerimassakukilla ja sokerihelmillä.

Näistä kinkku- ja kalakakuista on tullut todella suosittuja, eikä ihme, sillä ainakin minä tykkään. Kalakakku tosin laittoi tällä kertaa kampoihin ja täytteistä tuli käsittämättömän löysät. En tiedä tekikö helle tepposet, vai mistä johtui. Mutta hyvää kakku oli joka tapauksessa. Kuvat on napattu taas hät' hätää kuljetuspahvien päällä.... 


Kinkkuvoileipäkakku

Savulohikakku




4 kommenttia:

  1. Minä vannon myös tuon 0,7x -laskentakaavaan. Se todella toimii ja jo 3 munalla saa aikaiseksi ison kakkupohjan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En taida minäkään enää muuta käyttää. Nyt täytyy vaan opetella pohjien riittävyys uudelleen. :)

      Poista
  2. Eikö oo mahtava tuo ohje!? Jos tekee paljon kakkuja niin alkaa aineksissa jo säästämään selvää rahaa, heh heh! ;D Itse teen tuohon 26cm vuokaan maksimissaan 6 munan kakun ja se vaatii jo leivinpaperista lisäkorotusta reunoihin. Ihanaa, että uskalsit kokeilla ja tykkäsit! :)
    Ihanat kakut! Ihania nuo ruohosipulin/laukkasipulin kukat! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä! Iloinen oon, että uskalsin kokeilla. :) Mutta tulee kyllä monin verroin isommat pohjat kuin muilla ohjeilla. Onneksi käytin tuota 10 senttiä korkeaa vuokaa, muuten olisi taikina tullut yli. :D

      Poista