18. lokakuuta 2011

Kääpiölinnassa kummittelee

Tai ei täällä kummittele, mutta lautasella komeilee neljä, eikun kolme, kaameaa kummitusta. Yksi neljästä joutui hurjan kääpiövelhon karkoittamaksi. Ajatus kummitusmuffinsseista tuli tuosta Ulla Svenskin Juhlaleivonnaiset-kirjasta. Muffinsseja en kuitenkaan tehnyt kirjan ohjeiden mukaan, vaan käytin alkuperäisten tilalla mustikkamuffinsseja. Mustikkamuffinssien ohjeen oon ottanut jostain reseptilehtisestä, mutta en kuollaksenikaan muista kenen se oli. Sen verran oon sitä muuttanut, että pakastemarjojen sekaan lisään vähän perunajauhoja, ettei muffinsseista tulisi vetisiä. Päälle tulevaa marenkia tein vain pienen annoksen (0,5dl sokeria ja 1 valkuainen) ja se riitti neljään muffinssiin. Tosin nyt laitoin marengin muffinssien päälle lusikalla lapaten. Pursottamalla saisi todennäköisesti ilmavammat kummitukset ja marenkitaikina riittäisi useampaan kummitukseen. Aavistuksen nuo kummitukset pääsi lässähtämään ja tummumaan. Mutta ei mitenkään pahasti. Ja jos jättää nuo kummitukset pois, niin tästä saa helppoja ja hyviä mustikkamuffinsseja.

Kummitusmuffinssit (mustikkamuffinssit)
(10kpl)

2,5dl vehnäjauhoja
1.5dl sokeria
1,5tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2 munaa
75g voita sulatettuna
1dl maitoa
2dl pakastemustikoita
1rkl perunajauhoja
Marenki:
2 valkuaista
1dl sokeria
(olettaisin, että tämä piisaa kymmeneen muffinssiin, mutta halutessasi lisää vielä 1 valkuainen ja 0,5dl sokeria)
Silmät:
mustaa sokerimassaa tai lakritsia

  Laita kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja vaniljasokeri ja sekoita lusikalla tai puuhaarukalla. Sekoita joukkoon kananmunat, sulatettu ja jäähtynyt voi ja maito. Sekoita perunajauhot kohmeisten mustikoiden joukkoon ja lisää mustikat taikinaan varovasti sekoittaen. Annostele taikina paperisiin muffinivuokiin. Paista 225 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. (Jos et tee marenkikuorrutusta, paistoaika on noin 15-20 minuuttia.)
  Erottele valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti. Vatkaa valkuaista sähkövatkaimella ja lisää sokeria hissukseen koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes saat kovan vaahdon. Valmis marenkivaahto pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin. Testaa varovasti :) Pursota marenki muffinssien päälle. Paista edelleen 150 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes marengit jähmettyvät.
  Tee kummituksille silmät mustasta sokerimassasta tai lakritsasta. Paina silmät paikalleen heti uunista ottamisen jälkeen.
  Marenkia tehdessä ehdottoman tärkeää on kuivat ja puhtaat astiat ja vatkaimet!


Muutenkin suunniteltiin alustavasti tytön juhlien tarjoiluja. Todennäköisesti tarjoillaan kummitusten lisäksi mokkapaloja (päälle sokerikuorrutteella hämähäkinseittejä), katkenneita sormia (nakkeja, joihin kynsiksi palat paprikaa ja ketsuppia vereksi), toukkia (juustosnackseja), menninkäisen aivoja (poppareita), ehkä pääkallopitsoja ja jotain muuta. Suunnitelmat saattaa kyllä vielä muuttua. Jos joku meillä tykkäisi oliiveista, niin "kivoja" silmiä saattaisi saada tekemällä lihapullia, joihin upottaisi täytetyn oliivin iirikseksi. Tosin en ole kokeillut, että toimisiko tuo.

Kävin mä tänään vähän hussaamassakin. Tuossa aivan liian lähellä on semmoinen kiva leivontatarvikeliike ja täytyyhän siellä käydä aina hypistelemässä niitä ihania vuokia ja muotteja ja kaikkea. Nyt mukaan tarttui dinosaurus-, pääkallo- ja hämähäkkipiparimuotteja. Ne on tuiki tarpeellisia, tottakai! Eihän noita muotteja oo koskaan tarpeeksi :) Sellaista halloweenaiheista muottipakettia ei voitu tytön kanssa ostaa, kun siinä oli kisumuotti. Eikä kissoja saa syödä!

Päivällä sitten kokkailin pyttipannua eilisistä perunoista, jauhelihasta ja pekonista. Sipulia tietenkään unohtamatta. Tämä ohje on jälleen kerran Pirkka-lehdestä poimittua. Tosin vähän tuota ohjetta muuttelin. Oli tuo ihan hyvä vaihtoehto makkaraiselle pyttipannulle. Kokeilin myös mun uutta höyryritilää ja pydärin kaveriksi höyryttelin babyporkkanoita ja kukkakaalia ja ne maustoin vielä lopuksi rakuunalla. Lisukkeeksi paistetut kananmunat sai päällensä reilun chilijauhekuorrutuksen

Jauhelihapyttis

8 keitettyä perunaa
1 iso sipuli
1pkt (n.170g) pekonia
250-300 jauhelihaa
pala purjoa
1tl suolaa
0,5tl mustapippuria
(tilkka öljyä)
Kastike:
1tlk(200g) kermaviiliä
1rkl sinappia
1 maustekurkku
ripaus mustapippuria
(ripaus suolaa)
kuivattua ruohosipulia

  Tee ensin kastike. Kuutioi maustekurkku ja sekoita kastikkeen ainekset sekaisin. Anna maustua jääkaapissa pyttipannun valmistuksen ajan.
  Kuori ja kuutioi perunat. Hienonna sipuli ja viipaloi purjo. Suikaloi pekoni. Kypsennä pekonisuikaleita pannulla ja lisää joukkoon sipulit ja purjo. Hämmentele hetki ja lisää jauheliha. Ruskista. Siirrä jauheliha-pekoniseos lautaselle.
   Paista perunoita pekonista irronneessa rasvassa pannulla, kunnes saavat hieman väriä. Lisää tilkka öljyä tarvittaessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada jauheliha-pekoniseos perunoiden joukkoon ja kuumenna. Paista jokaiselle ruokailijalle kananmuna kaveriksi. Tarjoa kermaviilikastikkeen kera.

Ei tämä kyllä mitenkään kaunista ole :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti