31. lokakuuta 2011

Kääpiöpyöryköitä ja tomaattisia rieskoja

Tänään oli taas se päivä, että täytyi tyhjätä jääkaapista vajaita purkkeja ja purnukoita. Perjantaina yli jääneet aurinkokuivatut tomaatit ja avattu juustoraastepussi pääsi maustamaan pieniä rieskoja. Näitä rieskoja saa meidän perheessä tehdä uudestaan ja uudestaan. Tyttö tykkää ihan valtavasti. Usein teenkin sitten näitä, kun pitää päästä eroon ylimääräisistä aurinkokuivatuista tomaateista. Ja tämä on oikeasti helppo ja nopea tapa tehdä leipää. Suurin vaiva taitaa olla tomaattien pilkkomisessa. Parhaimmillaan nämä on tuoreena, mutta ainakaan meillä ei ole pelkoa, että liian kauan joutuisivat odottamaan syömistä. Tuo tomaattien määrä vaihtelee mun rieskoissa aina sen mukaan, paljonko purkissa on jäljellä. Lisäksi lisään juustoraastetta rieskojen pinnallekin. Ohje on lähtöisin Pirkka-lehdestä ja näytti olevan taas lokakuun ruoka-Pirkassa. Siis siinä lehtisessä, mitä kaupoissa jaetaan.

Juusto-tomaattirieskaset
(10kpl)

4dl hiivaleipäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
2tl leivinjauhetta
0,25tl suolaa
0,5tlk(à200g) aurinkokuivattuja tomaatteja
1dl (emmental-mozzarella)juustoraastetta
2dl kylmää vettä
(Päälle: juustoraastetta halutessa)

  Hienonna valutetut aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita kulhossa hiivaleipäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja juustoraaste. Kaada joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi puuhaarukalla.
  Jaa taikina lusikalla keoiksi kahdelle leivinpaperilla peitetylle pellille. Jätä riittävästi tilaa kekojen väliin. Taputtele keot jauhoja apuna käyttäen rieskoiksi, halkaisija noin 10cm. Pistele rieskat. Ripottele halutessasi vähän juustoraastetta pinnalle.
  Paista rieskoja 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Pinoa rieskat pehmenemään päällekkäin ja peitä leivinliinalla. Tarjoa lämpiminä.



Päivän toinen uroteko oli muuttaa jauheliha isoksi kasaksi lihapullia. Ihan tarkoituksella yritin saada ruoan tehtyä ennen kuin mies tulee töistä kotiin. Miehen läsnäollessa lihapullilla on outo taipumus kadota heti paistamisen jälkeen. Omituista :) Nyt sentään jäi lihapullia kastikkeeseenkin asti. Lihapullien kaveriksi tarjoilin viikonlopulta jäänyttä perunamuusia ja lisäksi keitin vähän pastaa. Tytön tehtäväksi jäi taas huolehtia salaattipuolesta. Salaatin koostumuksesta huomasi, että neidillä oli kiire kaverin kanssa laulamaan Singstaria...

Tällä ohjeella olen tehnyt lihapullia iät ajat. Grillimausteen käyttö lihapullissa taitaa juontaa juurensa äidin opeista. Ainesten määrät vaihtelee joka kerta, mutta nyt yritin edes vähän laittaa ylös, miten noita teen. Kastikkeen määrä on vähäinen suhteessa lihapullien määrään, mutta halutessa tuota kastiketta voi toki tehdä enemmän.

Kääpiöpyörykät

700g jauhelihaa
2-3 sipulia
0,75dl korppujauhoja
2dl maitoa
2-3rkl grillausmaustetta
mustapippuria
1 muna
Paistamiseen: 
öljyä
Kastike:
3-4rkl margariinia
3-4rkl vehnäjauhoja
4-5dl vettä
0,5-1 lihaliemikuutio
mustapipuria

  Sekoita maito ja korppujauhot puuhaarukalla kulhossa ja anna turvota 5-10 minuuttia. Silppua sipulit hienoksi. Sekoita korppujauhojen joukkoon jauheliha, sipulisilppu, kananmuna, grillausmauste ja mustapippuria maun mukaan. Sekoita taikina sekaisin käsin tai puuhaarukalla. Vältä turhaa vaivaamista!
  Paista halutessasi koelihapulla ja tarkista mausteiden määrä. Paista lihapullat keskilämmöllä pannullinen kerrallaan öljytilkassa ja siirrä kypsät lautaselle odottamaan. Poista välillä mahdollinen käristynyt sipulisilppu pannulta. Itse teen suht pieniä lihapullia, niin kypsyvät keskeltäkin. Ja kypsyyhän ne jonkin verran kastikkeessa muhiessakin.
  Kun kaikki lihapullat on paistettu, poista käristynyt sipuli pannulta, mutta jätä lihapullista irronnut rasva pannuun. Lisää margariini ja anna sen sulaa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja anna niiden ruskistua. Lisää ruskistuneiden jauhojen joukkoon vettä vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua muutaman minuutin. Lisää liemikuutio joukkoon ja mausta pippurilla. Lisää lihapullat kastikkeeseen ja anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä kannella peitettynä 10-15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti