14. lokakuuta 2011

Aina löytyy hyvä syy tehdä kakku

Mikähän siinä on, että perjantaisin ei yhtään huvita laittaa ruokaa. Ei sitten millään. Niin kävi taas tänään ja suunniteltu kasviskiusaus vaihtui paikallisen kiinalaisen ravintolan herkkuihin. Kiusataan niitä kasviksia sitten huomenna.

Mä oon kyllä mestari keksimään hyviä (teko)syitä, miksi on ihan välttämätöntä saada tehdä täytekakku. Tänään syyksi kelpasi tytön syysloman alku ja pojan puolivuotissynttärit. Puolet kakusta oli siis tytölle, puolet pojalle. Tosin poika ei kakusta saa palaakaan, vaan äiti syö pojunkin osuuden. Reilua :) Ja on tää vähän hyvitystä tytölle, kun viime keväänä koulun päättyessä, enkä nyt syksyllä koulun alkaessa jaksanut kakkua tehdä. Mansikkakakku viimeisenä koulupäivänä on äitini aloittama ihana perinne.

Tällä kertaa tein semmoisen kinuskipäällysteisen mansikkakakun. Ohjeen oon saanut joskus reilu 15 vuotta sitten, enkä kyllä millään muista mistä tuo on lähtöisin. Kostukkeeksi käytin vedellä laimennettua mantelilikööriä, josta kiehautin alkoholin pois. Mutta käy tuohon mehu tai maitokin. Kakku oli ihan hyvää, mutta ei tuo mansikka-kinuskiyhdistelmä mikään paras mahdollinen ole. Mieluummin laittaisin vaikka suklaakuorrutteen (suklaa sulatetaan kattilassa kerman kera). Kakusta tuli vähän matala, kun vahingossa käytin liian isoa vuokaa. Tarkoitus oli ottaa pienempi, mutta jotenkin ajatuksissani otin sittenkin väärän. Ja huomasin sen tietysti liian myöhään. Koristelukin meni vähän sinne päin, kun mies istui vieressä kertoen huonoja vitsejä :D Nauraminen ja kermavaahdon pursottaminen on erittäin huono yhdistelmä.

Mansikkarahkakakku

4 kananmunaa
1dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
2rkl tummaa kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
Kostutus:
1dl mantelikööriä (tai puolet likööriä, puolet vettä), mehua, maitoa, limsaa tai jotain
Täyte:
1tlk(250g) maitorahkaa
2dl kuohukermaa
n.300g pakastemansikoita
2tl vaniljasokeria
0,5-0,75dl sokeria
Kuorrutus:
2dl kuohukermaa
1,5dl fariinisokeria
2tl margariinia
Reunoille:
2dl kuohukermaa
2rkl sokeria

  Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Sekoita keskenään vehnä- ja perunajauhot sekä kaakao- ja leivinjauhe. Siivilöi seos muna-sokerivaahtoon ja sekoita taikina varovasti sekaisin. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija n. 20-22cm). Itse tein 23 senttiseen vuokaan ja se oli vähän turhan iso. Paista 175 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
  Täytettä varten vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon kohmeiset, paloitellut mansikat, rahka, vaniljasokeri ja sokeri.
  Leikkaa jäähtynyt kakku 2-4 osaan pohjan paksuudesta riippuen. Kostuta levy kerrallaan ja täytä rahkaseoksella. Liköörin voi halutessaan kiehauttaa, niin ainakin enin alkoholi haihtuu. Itse kokoan kakun muovikelmun päälle, niin sen saa hyvin paketoitua kelmun sisälle muhimaan. Tähän asti voi siis tehdä tarjoilua edeltävänä iltana.
  Sekoita kinuskia varten kattilassa kerma ja fariinisokeri. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan puulastalla pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos sakenee. Lisää margariini. Anna kinuskin jäähtyä ihan hetkisen. Kaada kinuski kakun päälle. Itse kaadoin kinuskia varovasti ja vähän kerrallaan, että se ehtisi hieman jässähtää, eikä valuisi reunojen yli.
  Vatkaa reunakoristelua varten kerma kovaksi vaahdoksi ja mausta sokerilla. Pursota kerma haluamallasi tavalla.

Kakku ennen raitoja

Ja tässä ne surullisen kuuluisat raidat

Tässä kohtaa on pakko hehkuttaa paristakin löydöstä, jotka ovat aivan loistavia apuvälineitä leipoessa. Toinen on tuollainen pläkkipeltinen mekaaninen jauhosihti ja toinen pyörivä tarjotin. Mä oon aina inhonnut jauhojen sihtaamista, mutta tuon avulla se sujuu kuin unelma. Eikä ollut kallis. Ja tuo pyörivä tarjotin on oivallinen apu kakkua koristellessa.

Mun rakas jauhosihti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti