10. lokakuuta 2011

Elsassilainen kana

Aina oppii jotain uutta. Ja hyvä niin. Tämän päivän kanaruoan tein kokonaisesta pakastebroilerista, mikä sinällään ei ole uutta. Mutta aina ennen oon kypsentänyt kanan ensin ja pieninyt vasta sitten. Nyt tuo broileri piti saada paloiksi jo raakana. Onneksi hyllystä löytyi ikivanha Ruutukokki-keittokirja. Tuon kirjan oppien avulla sain kuin sainkin tipun paloiksi. Hyvä minä! Kyllähän tuo paloittelu harjoitusta kaipaa, mutta jatkossa tuon raa'an broilerin pilkkominen ei enää hirvitä. Ainakaan kovin paljoa.

Raa'an broilerin paloittelu: Ensinnäkin, ota terävä veitsi! Halkaise lintu ensin selkärankaa pitkin. Käännä ja halkaise rintalastaa pitkin. Voi tuon kyllä tehdä toisinkin päin. Voit joko jättää selkärangan paikoilleen tai poistaa sen. Jaa näin muodostuneet puolikkaat kahtia reiden kaarta pitkin. Jos haluat broilerin vielä useampaan palaan, irrota koivet reisistä nivelen kohdalta. Reisilihatkin voi halutessaan halkaista kahteen osaan luun suuntaisesti. Irrota siivet ja katko halutessasi nivelten kohdalta. Leikkaa rintapalat irti selkäosista. Jaa sekä rinta- että selkäpalat poikkipäin ainakin kahteen osaan.(Ruutukokki - Kodin paras keittokirja, 1983, s.407)

Elsassilaista kanaa tehdessä paloittelin broilerin suht isoiksi paloiksi ja kypsensin aluksi luineen päivineen ettei lihasta tulisi kuivaa. Lopussa poistin luut ja paloittelin broilerin sopiviksi suupaloiksi. Meillä kun asustaa tuo neiti, joka ei syö mitään, mikä on kiinni luussa. Ohjeen olen saanut vuosia sitten ystävältäni. Mitään pikaruokaa tämä ei ole. Ei siis kannata alkaa tätä väsäilemään, jos on valmiiksi kauhea nälkä.

Elsassilainen kana

1 (n.1,2kg) tuore tai pakastettu broileri
pari ruokalusikallista voita
1-2 sipulia tai salottisipulia
1rs(200g) tuoreita herkkusieniä
5dl kuivaa valkoviiniä tai kanalientä
1tl suolaa
jauhettua mustapippuria maun mukaan
2dl ranskankermaa
0,5tl kirveliä
0,5-1tl rakuunaa
Suuruste:
2rkl vehnäjauhoja
2rkl voita

  Jaa broileri pienempiin paloihin. Ruskista broileripaloja rasvassa pannulla useassa erässä. Nosta palat isoon pataan tai kasariin.
  Kuori ja silppua sipuli. Puhdista ja viipaloi sienet. Pienimmät sienet voi vain halkaista. Ruskista sipulit paistinpannulla broilerien rasvassa. Lisää sienet ja paista sekoitellen muutaman minuutin ajan, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut.
  Kaada sieni-sipuliseos kanapalojen päälle pataan. Kaada päälle viini tai kanaliemi. Itse käytin kanalientä, joka tuo mukavasti suolaisuutta. Miksei sitä voisi käyttää molempia. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna ruoan kypsyä kannella peitettynä miedolla lämmöllä 30 minuuttia.
  Nosta kanapalat pois padasta. Tässä vaiheessa voit poistaa kanapaloista luut ja nahan ja pieniä sopiviksi suupaloiksi. Näin ruoka on huomattavasti helpompi syödä, eikä tarvitse pienten ruokailijoiden kohdalla pelätä  luiden joutumista kurkkuun.
  Lisää ranskankerma pataan. Sekoita voi ja vehnäjauhot keskenään ja sekoita näin saatu tahna pataan. Mausta kastike makusi mukaan kirvelillä ja rakuunalla. Anna kastikkeen kiehua muutaman minuutin. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Lisää kanapalat pataan ja anna niiden vielä lämmetä. Tarjoa riisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti