1. maaliskuuta 2012

Juhlatäpinää vol 1

Nyt se juhlavalmistelu ja touhaaminen sitten alkoi. Tai siis olisi pitänyt alkaa. En oo juuri mitään saanut aikaiseksi, kun oon koko päivän roikkunut netissä. Hups... No, oon mä edes käynyt kaupassa hakemassa loput ainekset ja aloittanut siivoiluja. Niin ja tein mä täytekakkupohjan. Tänä vuonna ajattelin olla armollinen noita sukulaisiani kohtaan ja tehdä jo useasti testattua ja hyväksi havaittua mansikkakakkua. Taisi olla mun ylioppilasjuhlat, kun tätä kakkua tein ensimmäisen kerran. Kakku sai suuren suosion ja olikin pitkään juhlatarjoilujen vakioherkku. Nyt viime vuosina oon pitänyt noita sukulaisiani koekaniineina ja tarjonnut juhlissa aina uusien ohjeiden mukaan tehtyjä juttusia.

Vaikka en ookaan tässä kakussa pohjaa pidemmällä, niin uskallan silti laittaa ohjeen jo jakoon. Yhtään en tiedä mistä tämä ohje on lähtöisin. On nimittäin ollut mun hallussa aika kauan. Niiden yo-juhlien jälkeen kun on tullut aika monta vuotta ja ryppyä lisää :D Koristelun ajattelin tällä kertaa tehdä toisin, mutta kun mulla ei oo vielä selkeää ajatusta siitä että miten sen hoidan, niin laitan ohjeen kuten se oikeasti on. Sen tiedän, että jätän pinnalta mansikat pois.

Mansikkakakku

Pohja:
4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
0,5tl leivinjauhetta
Kostutus:
sokerilla maustetta ja vedellä laimennettua sitruunamehua, jaffaa tai maitoa
Täyte ja pinta:
1prk(250g) maitorahkaa
1dl kinuskikastiketta
1tl vaniljasokeria
2dl kuohukermaa
Väliin ja päälle:
6-8dl pakastemansikoita viipaleina
1-1,5l kokonaisia pakastemansikoita
Pinnalle:
kiille hyytelösokerista pakkauksen ohjeen mukaan
Reunoille:
paahdettuja mantelilastuja murskattuna

  Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sihdaten vaahtoon. Sekoita taikina varovasti nostellen tasaiseksi.
  Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan (halk.22-24cm). Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla 30-35 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla.
  Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta levyt laimennetulla ja makeutetulla sitruunamehulla, maidolla tai jaffalla kakkua kootessa. Sekoita rahkan joukkoon kinuskikastike ja vaniljasokeri. Lisää lopuksi vatkattu kerma.
  Kostuta pohjalevy ja levitä päälle rahkaseosta ja kohmeisia viipaloituja mansikoita. Nosta seuraava levy päälle, kostuta ja täytä. Nosta päälle kansilevy ja kostuta. Levitä kakun pinnalle ja reunoille ohut kerros rahkatäytettä. Jätä osa seoksesta koristepursotusta varten. Jos tuntuu, ettei täyte riitä voi pursotukset hoitaa sokerilla maustetulla kermavaahdolla.
  Asettele kakun päälle kokonaiset kohmeiset mansikat. Tee kiille hyytelösokeripaketin ohjeen mukaan ja levitä kiille mansikoiden päälle.
  Paahda mantelilastuja kuivalla pannulla. Murskaa ja koristele kakun reunat mantelilastumurskalla. Pursota loppu kermaseos mansikoiden ympärille koristeeksi.

Niin joo. Mä oon oikeasti onneton kakkupohjien tekijä. Mun kakkupohjat haluaa välttämättä olla sellaisia lässähtäneitä littanoita. Tällä kertaa taisin onnistua. Ainakin viimeksi kun keittiössä kävin, oli pohja vielä ok. En uskalla mennä katsomaan miten se nyt jakselee... No paljon täytettä, niin hyvä tulee.

Koristeet tein sitten marsipaanista. Elikkäs mansikat pyörittelin ensin muotoonsa, tein vihreästä kannat ja pyörittelin lopuksi sokerissa. Kukat, köynökset ja mansikanlehdet on niin ikään itse marsipaanista askarreltuja. Reunoihin pursottelin viivoja vihreällä elintarvikevärillä värjäryllä rahkaseoksella. Marsipaanikoristeet kannattaa laittaa kakun päälle vasta ihan viime tipassa.

Mansikoiden sokeripinnalle kävi vähän köpösti jääkaapissa :/

1 kommentti: