4. syyskuuta 2012

This american apple pie institution

Omenoita tuntuu putoilevan puusta niin tiuhaan, ettei kaikkia saa millään syödyksi. Lisäksi lupasin mennä iltasella omppuvarkaisiin mun veljen luo. Omenoita siis piisaa taas joksikin aikaa. Osan omenoista päätin hussata ihanaan, amerikkalaiseen omenapiiraaseen. Ohje löytyi samaisesta Kotilieden parhaat leivonnaiset -kirjasta, josta testasin sitä Talkooväen omenapiirakkaa jokunen aika sitten. Tämä amerikkainen versio oli huomattavasti hitaampi tehdä, mutta maultaan aika taivaallinen ja kaiken vaivan arvoinen! Ei silti kannata kovin kiiruisena päivänä ryhtyä tämän leipomiseen. Tuosta talkooväen piirakasta on pakko sanoa vielä sen verran, että piirakka oli ihanan mehukasta ja pysyikin sellaisena useamman päivän. Kannattaa siis kokeilla!

Amerikkalainen omenapiiras

Pohja:
5dl vehnäjauhoja
200g kylmää voita
2rkl sitruunamehua
4rkl kylmää vettä
Täyte:
6-8 kiinteää, suurta, hapahkoa omenaa
1dl sokeria
0,5dl fariinisokeria
1rkl kanelisokeria (laitoin vaan teelusikallisen kanelia)
2,5rkl vehnäjauhoja
sitruunan raastettu kuori (jätin pois)
2rkl sitruunamehua
2rkl sulatettua voita
1dl rouhittua pistaasia tai mantelia (laitoin pistaasia)
Pinnalle:
2rkl siirappia
1rkl kiehuvaa vettä

  Valmista taikina. Mittaa pieniksi kuutioiksi leikattu rasva ja jauhot monitoimikoneeseen ja pyöräytä muruiseksi seokseksi. Lisää sitruunamehu ja vesi. Pyöritä koneessa hetki, kunnes aineksista muodostuu taikinapallo. Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen voi olla hieman suurempi. Muovaa palat palloiksi, litistä hieman ja kääri kelmuun. Säilytä jääkaapissa pari tuntia.
   Ota isompi taikinapala noin 10 minuutiksi leivinpöydälle lämpiämään. Kauli pala noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi, joka saa olla hieman isompi kuin vuoka (vuoan halkaisija noin 23 cm). Painele taikinalevy piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin.
   Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kuori omenat ja leikkaa ne ohuehkoiksi viipaleiksi. Sekoita muut täyteainekset kulhossa. Lisää joukkoon omenaviipaleet ja pyöritä niitä varovaisesti mausteseoksessa. Ota toinen taikinapala jääkaapista lämpiämään. Kaada omenaviipaleet ja täyte vuokaan pohjataikinan päälle. Lado omenaviipaleet siten, että keskelle syntyy korkeampi keko kuin reunoille.
   Kauli toinen taikinapala kanneksi ja painele se vuokaan täytteen päälle. Pistele pintaan haarukalla hengitysaukkoja. Paista piirakka 225-asteisen uunin alaosassa 15 minuuttia, laske lämpö 200 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin 45 minuuttia. Sivele kuuma piirakka siirappivedellä.Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

4 kommenttia:

  1. Olisko tää vähän sen makuista kun joskus aikanaan oli Carrollsissa jälkkärinä apple pie ja jäde? Sellainen kuumaa omenasosetta sisältävä ihana rasvapommi! Namia!

    VastaaPoista
  2. Mä en tainnu koskaan syödä semmoista herkkua Carrollsissa. Ukko tuumas, että muuten maku on aika liki, mutta piiras ei niin rasvainen eikä niin makea. Mikäli yhtään oikein muistaa :)

    Mutta oli tuo kyllä tosi namia :)

    VastaaPoista
  3. No kyllä tätä pitää kans kokeilla!

    VastaaPoista