16. marraskuuta 2012

The dream of the hunter (...ja piparia ja torttua kanssa)

Tänään on tullut kokattua ja leivottua yhtä sun toista. Mä yritän edelleen epätoivoisesti saada käytettyä kaapista löytyviä juttusia, että saisi edes vähän tilaa. Mutta musta tuntuu, että aina kun saan yhden tölkin tai jauhopussin käytettyä, ilmaantuu sinne kaksi lisää. Mun urakkani taitaa olla loputon. Mutta lähdetääs sitten päivän ohjeisiin.

Metsästäjän leivät oli tenavana mun suurta herkkua, mutta oikeastaan aivan liian harvoin tulee tehtyä niitä itse. Olin mappeihini kopsannut Me-lehdestä yhden version kyseisestä herkusta ja tottahan sitä piti testata. Muuten tein ohjeen mukaan, mutta herkkusienet vaihdoin säilöttyihin kantarelleihin ja leivät paahdoin laiskuuksissani paahtimessa. Kun pelkkä leipä ei oikein riitä, ainakaan tuolle ukolle, niin tein seuraksi valkosipulisia bataatti- ja perunalohkoja. Pakko sanoa, että oli kyllä oikein kelpo ruoka!

Metsästäjän leipä
(4ann.)

4 viipaletta rukiista paahtoleipää
margariinia
Jauhelihapihvit:
400g jauhelihaa
1tl suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä
Sienimuhennos:
1 sipuli
1rs(n.200g) herkkusieniä tai kuningasostereita (laitoin tölkin kantarelleja)
2dl kermaa
0,5tl suolaa
Pinnalle:
4dl juustoraastetta
Kurkkusalsa:
1 kurkku (laitoin puolikkaan)
1 maustekurkku
1 punasipuli
1 sitruunan mehu
tillisilppua (laitoin kuivattua)

  Paahda leipäsiivut paistinpannulla ilman rasvaa ja voitele ne margariinilla. Sekoita jauhelihan joukkoon mausteet, jaa seos neljään osaan ja muotoile pihveiksi. Lorauta paistinpannulle tilkka rypsiöljyä ja paista pihvit kypsiksi.
  Kuori sienimuhennokseen käytettävä sipuli ja viipaloi se. Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla ja kypsennä sipulisilppu siinä kypsiksi. Silppua pannulle herkkusienet ja kypsennä vielä muutama minuutti. Lisää kerma ja hauduta sienimuhennosta noin 5 minuuttia. Mausta sienimuhennos lopuksi suolalla.
  Pane pihvit leipäsiivuille ja lusikoi päälle sienimuhennosta. Ripottele päälle juustoraastetta ja lämmitä leipiä 250-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.
  Koristele leivät leikkaamalla päälle punasipulirenkaita. Tarjoa lisäkkeenä kurkkusalsaa. Kuutioi kurkut ja punasipuli huolellisesti. Mausta salsa sitruunamehulla ja tillisilpulla.

Bataattilohkot ja perunat uunissa

1 bataatti
6 perunaa
Mausteöljy:
0,5dl öljyä
1,5tl suolaa
0,5tl mustapippurirouhetta
1tl valkosipulimurskaa

  Kuori ja lohko bataatti. Pese perunat huolellisesti harjaten ja leikkaa lohkoiksi. Laita peruna- ja bataattilohkot suureen, laakeaan uunivuokaan. Sekoita mausteöljyn ainekset keskenään, kaada lohkojen sekaan ja sekoittele. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia lohkojen koosta riippuen.


Meidän pikkumiehelle iski eilen elämänsä ensimmäinen korvatulehdus. Kun sen takia tälle päivää oli tiedossa kotoilupäivä, päätin eilen tekaista piparitaikinan niin olisi tälle päivää edes jotain ohjelmaa. Ajatus pojan kanssa leipomisesta kuulosti ihan hauskalta, mutta käytännön toteutus oli jotain aivan muuta. Pari ensimmäistä piparia poika jaksoi olla leipomassa, sen jälkeen kaikki piparimuotit päätyi yksitellen taikinakulhoon tiukan "ein" säestyksellä. En tiedä, miksei niitä pipareita olisi saanut tehdä. Siinä vaiheessa kun taikinan hävikki alkoi olla turhan suurta, jatkoin leipomisia ihan yksikseni.

Kun kerran kaapissa majaili vajaa paketillinen gluteenitonta jauhoseosta, päätin tuhlata siitä osan pipareihin. Ohje näihin gluteenittomiin pipareihin löytyi vanhasta "Kodin herkkuleivonnaiset"-kirjasta. Maultaan piparit ei poikennut tavallisista juurikaan, mutta paljon murenevaisempia nuo oli. Ette usko millaisen sotkun yhdellä piparkakulla sai aikaan.... Olipa hyvä, että olin just imuroinut.... Mutta edelleen jouluolutsiirappipiparkakut on parhaita.

Gluteenittomat piparkakut
(40-50kpl)

50g margariinia tai voita
1tl kanelia
1tl inkivääriä
1tl neilikkaa
0,5dl siirappia
0,5dl sokeria
1 kananmuna
0,75tl soodaa
3,5dl gluteenitonta leipäjauhojaseosta

  Laita rasva ja mausteet kulhoon. Kiehauta sokeri ja siirappi kattilassa. Kaada siirappi-sokeriseos kulhoon rasvan ja mausteiden päälle ja sekoita, kunnes seos jäähtyy. Lisää muna. Sekoita sooda ja gluteeniton jauhoseos keskenään ja sitten taikinaan. Anna taikinan levätä viileässä yön yli.
  Vaivaa taikina notkeaksi. Taikina on aluksi kovaa ja kun kulhosta kaapii pois, niin on murenevaista. Kunnon vaivaamisella saa kuitenkin pehmeän, hyvin käsiteltävän taikinan. Lisää vaivaamisen yhteydessä tarvittaessa jauhoja. Kaaviloi taikina leivinpöydällä muutaman millin paksuiseksi levyksi. Käytä gluteenitonta jauhoseosta apuna. Ota muotilla piparkakkuja ja laita ne voidellulle pellille tai leivinpaperille. Paista uunin keskiosassa noin 5-8 minuuttia, kunnes piparkakut saavat vähän väriä.


Sitten viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä. Jo aikaisemmin taisin hehkuttaa siitä Dansukkerin steviasokeri-löydöstä ja nyt kauppareissulla muistin ostaa paketillisen. Tai hain mä sen jo pari päivää sitten ja siitä lähtien on ollut vastustamaton halu leipoa jotain. Ajattelin testata tuota johonkin tuttuun ja turvalliseen leivonnaiseen, niin pystyy edes vähän arvioimaan, että millaista tuo steviasokeria oikeastaan on.

Mä oon joskus kauan kauan sitten saanut äidiltäni ohjeen tuulomantorttuun ja sitä on tullut tehtyä kerran jos toisenkin. Torttua tehdessä jäin miettimään, että mikä ero tuulomantortulla ja mokkapaloilla on? Anyone? Mä oon aina kuullut puhuttavan tuulomantortusta, en mokkapaloista. Ohjeen ainesmäärät oli alunperin merkattu kahvikuppeina, mutta kerroin kupilliset 1,5:llä. Mä en tiedä mitä teen väärin, kun mun pohja jää aina niin ohueksi. Mutta hyvää se on joka tapauksessa. Ja ihan hyvin tuo steviasokeri toimi. Ehkä aavistuksen oli makueroa, mutta ei mitenkään isosti. Ja senkin maistoi vaan taikinavaiheessa.

Tuulomantorttu

Pohja: 
2 kananmunaa
3dl SteviaSokeria tai sokeria
150g voita sulatettuna
1,5dl maitoa
4,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
250g(reilu 3dl) tomusokeria
4rkl sulatettua voita tai margariinia
4rkl kylmää kahvia
1rkl tummaa kaakaojauhetta
Koristeeksi:
kookoshiutaleita tai nonparelleja

  Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Lisää sulatettu voi. Sekoita varovasti sekaisin.
  Vuoraa uunipelti tai suuri uunivuoka leivinpaperilla, kaada taikina päälle. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Tarkista kypsyys tikulla.
  Sekoita kuorrutusainekset keskenään ja levitä hieman jäähtyneelle pohjalle. Ripottele välittömästi kookoshiutaleita tai nonparelleja pinnalle.

7 kommenttia:

  1. hei hyvä tietää että se steviasokeri toimii leivonnassa, ihan näin oikean ihmisen eikä kenenkään maksetun mielipiteenä :D ehkä sitä tohtisi ostaa :) mutta nyt mun täytyy mennä syömään vähän riisipuuroa :)

    VastaaPoista
  2. Tohtii, tohtii :) Mutta tuskin tuun kovin paljoa tuota käyttämään. Ihan jo hinnan takia. Musta oli aika tyyristä tavaraa :/

    VastaaPoista
  3. Mulla on ollut pieni asennevamma noita sieniä kohtaan, mutta nuo metsästäjänleivät näytti niiiin herkullisilta, että rohkeniskohan sitä oikein kokeilemaan...?! :)

    VastaaPoista
  4. Kokeile Nanne ihmeessä :) Laita sieniä vähän vähemmän, jos ne sitten uppoais.

    Mulla on kanssa pahoja asennevammoja joitain ruokia kohtaan. Hyvä esimerkki on oliivit. Öljynä ne menee, mutta muuten saa mun puolesta jäädä kauppaan.

    VastaaPoista
  5. Mä sit taas rakastan oliiveja!! :) Ja aurajuustoa ja..ja.... Ja punaviiniä! ;)

    VastaaPoista
  6. No nyt kun vertaan näitä meidän reseptejä, niin toi mun mokkaneliö resetti on kuule melkeen sama, kun toi sun tuulomantorttu ohje... Yks kananmuna on mun reseptissä enemmän, mut tosin on myös kahvikuppi mitat, eli se on vähä yli ton desin ja sitten on sitä kaakaojauhetta myös taikinassa. Ehkäpä siis siinä ei sitten niin olekkaan sitä eroa? Hmmmm

    VastaaPoista
  7. Sun mokkapalamuffinssit oli vaan paaaljon parempia kuin tuo tuulomantorttu :)

    VastaaPoista