29. marraskuuta 2012

Vaivaan vaivaan taikinaa, vain jauhot pöllähtää...

Nyt mä yllätän kaikki kertomalla, että oon leiponut... Wuhuuu.... Tai ei se taida niin suuri yllätys ollakaan. Olin selkeästi taikinaterapian tarpeessa eilisten rankkojen keskustelun jäljiltä ja kun jääkaappiin oli taas kätketty aineksia, jotka oli syytä käyttää pois, niin pakkohan sitä oli jotain leipaista. Eilisistä ihanista sämpylöistä intaantuneena tein pikkuruisia kaurapatonkeja, jotka erehdyttävästi muistuttavat enemmän sämpylöitä kuin patonkeja. Näistäkin tuli mukavan pehmoisia, mutta maultaan hävisivät eilisille aurinkoisille sämpylöille. Ei silti huono ohje tämäkään. Ohjeen alkuperää en muista.

Sämpylöiden lisäksi tekaisin kardemummamuffineja Me-lehden ohjeen mukaan. Mukavan meheviä ja makeita olivat! Ainoa virhe tuli paistovaiheessa. Paistoin muffinit silikonisilla vuoilla, mutta en muistanut voidella vuokia. Muffinien irrottaminen vuoasta oli suhteellisen haasteellista... Mitään kaunokaisia noista ei siksi tullut, mutta jälleen kerran maku on kaiketi se tärkeämpi juttu. Paperinen vuoka olisi ollut parempi valinta.

Mehevät kardemummamuffinit

100g voita
3dl sokeria
2 kananmunaa
5dl vehnäjauhoja
2tl kardemummaa
1tl leivinjauhetta
2dl maitoa
Täyte:
1 tlk smetanaa
2 rkl sokeria
Lisäksi:
suuria Amerikan muffinivuokia

   Sulata rasva ja anna sen jäähtyä. Vaahdota kulhossa sokeri ja kananmunat. Sekoita jauhoihin kardemumma ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos kulhoon vuorotellen maidon kanssa. Lisää rasva.
  Laita uunipellille tai muffinipellin syvennyksiin paperiset muffinivuoat. Jaa puolet taikinasta vuokiin. Nosta keskelle nokare sokerilla makeutettua smetanaa ja levitä päälle loppu taikina siten, että täyte jää piiloon muffinin keskelle. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasossa noin 30 minuuttia.



Pienet kaurapatongit

2,5dl maitoa
25g hiivaa
1tl suolaa
1dl kaurahiutaleita
50g margariinia
n.5dl vehnäjauhoja

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, kaurahiutaleet, pehmeä margariini sekä jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi.
  Leivo taikinasta tanko jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa tanko noin 10 osaan. Pyörittele palat pieniksi sukkulan muotoisiksi patongeiksi. Kohota patongit ja paista niitä 225 asteen lämmössä noin 10 minuuttia.


2 kommenttia:

  1. Ihanan meheviltä näyttää muffinit!:)

    VastaaPoista
  2. Juu ja paranivat vaan vanhetessaan :) Tuli vaan hassu fiilis, kun kardemumman takia kuvitteli syövänsä pullaa, mutta koostumus oli jotain ihan muuta :D

    VastaaPoista