28. marraskuuta 2012

Let the sunshine in... sämpylöitä ja aurajuustoista makaronilootaa

Pitemmittä puheitta taas päivän ohjeisiin. Takana on rankka vanhempain vartti neidin opettajan kanssa ja takki on aivan tyhjä.... Tapaamisesta riittää sulattelemista hetkeksi. Onneksi olin kokkaillut ennen tapaamista, sillä nyt ei jaksaisi.

Päivällä innostuin leipomaan aurinkoisia sämpylöitä, jotta sain eiliseltä yli jääneen hiivanpuoliskan hyötykäyttöön. Kerrankin löytyi sellainen ohje, jolla lopputulos oli mukavan pehmeä eikä niinkään tiiliskivimäinen.... Jes! Ja saipahan edes jotain aurinkoista ankean synkkään ja kylmään päivään. Ainoa vika oli, että sämpylät katosi turhan nopsaan. Taidan siis tekaista vielä toiset kahdeksan  iltapalaksi. Ohjeen alkuperää en muista, mutta kaiketi se jostain lehdestä on mun mappeihini ilmaantunut.


Aurinkoiset sämpylät

(8-10kpl)

2,5dl vettä
25g hiivaa
1tl suolaa
1rkl sokeria
1dl auringonkukansiemeniä
1dl ruisjauhoja
n.5dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä
Voiteluun:
munaa
Pinnalle:
auringonkukansiemeniä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja auringonkukansiemenet. Alusta jauhot taikinaan. Lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota.
  Leivo taikinasta sämpylöitä ja anna niiden kohota. Voitele kohonneet sämpylät munalla ja ripottele pintaan auringonkukansiemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.




Makaronilaatikko on kauhean kivaa arkiruokaa, mutta sellaisenaan alkaa  tulla korvista pihalle. Siksi täytyy keksiä kaikkia uusia versioita kyseisestä sapuskasta. Tämän päiväisen makaronilaatikon sekaan livautin puoli paketillista aurajuustoa. Kivaa vaihtelua ja hyvääkin vielä!

Aurajuustoinen jauheliha-makaronilaatikko

1pss (n.400g) makaronia
vettä
suolaa
n.400g jauhelihaa
1 iso sipuli
1tl suolaa
0,5tl mustapippurirouhetta
0,5tl valkosipulijauhetta
1tl oreganoa
0,5pkt(à170g) Aurajuustoa
Munamaito:
4 kananmunaa
n.8dl maitoa

  Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä lähes kypsäksi. Valuta. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää ruskistamisen loppuvaiheessa hienonnettu sipuli. Mausta suolalla, pippurilla, valkosipulijauheella ja oreganolla. Nosta pannu liedeltä ja murenna aurajuusto joukkoon.
  Sekoita makaronit ja jauhelihaseos keskenään isossa vuoassa. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja sekoita maito joukkoon. Kaada munamaito vuokaan.
  Kypsennä 175-200 asteisessa uunissa 45-55 minuuttia.


Mikähän siinä on, että makaronilaatikosta ei vaan saa hyvää kuvaa? Pöh. Typerä laatikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti