8. marraskuuta 2012

Cauliflower power

Nyt täällä oon niin rikki-puhki-poikki oleva runoilija, että taidan taas hypätä suoraan päivän ruokaan. Ajattelin ilahduttaa tuota kukkakaalille suunnattoman persoa tytärtäni puolalaisella kukkakaalikeitolla. Jos vaikka sosekeitto kelpaisi, kun ainekset ovat oikeat. Tämän sangen yksinkertaisen keiton ohje on jälleen kerran Pirkasta poimittu. Keitto itsessään oli aika mietoa, mutta nokare margariinia ja hitunen lisää suolaa paransi makua oleellisesti. Tuo leipäjuttunen sen sijaan oli hyvää! Ja sopisi taatusti vaikkapa pinaattikeiton kaveriksi.

Niin ja kuten tästä ruokaan käytetyn maidon määrästä voi päätellä, niin meidän pikkumiehellä ei ollut maitoallergiaa. Jee!

Puolalainen kukkakaalikeitto

1(n.600-800g) kukkakaali
1 iso sipuli
2rkl voita (laitoin öljyä)
1l kevytmaitoa
0,75tl suolaa
(nokare margariinia)
Päälle:
4 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
2rkl voita (laitoin öljyä)
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
0,5dl hienonnettua ruohosipulia
0,25tl suolaa
mustapippuria

  Poista kukkakaalista suojalehdet. Leikkaa kukkakaali keskeltä neljään lohkoon ja poista kova sydän. Leikkaa lohkot vielä kahtia ja viipaloi ohuesti.
  Kuullota sipuli pinnoitetussa kattilassa voissa läpikuultaviksi, mutta älä ruskista. Lisää kaalisilppu sipulin joukkoon, sekoittele hyvin ja kuumenna. Peitä kannella ja alenna lämpöä. Anna kaalin hautua noin 5 minuuttia ja sekoita hyvin välillä.
  Lisää maito, kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes kaali on täysin pehmeää, noin 20 minuuttia.
  Soseuta keitto sauvasekoittimella tai useammassa erässä monitoimikoneen leikkuuterällä sileäksi soseeksi. Sen verran säälisin sitä pinnoitettua kattilaa, että sauvasekoittimella soseutettaessa käyttäisin toista astiaa. Mikäli haluat tehdä keiton etukäteen, voit valmistaa sen tähän vaiheeseen edellisenä päivänä tai aiemminkin, jos pakastat keiton.
  Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja hienonna leipä muruiksi. (Mä laitoin reunoineen) Sulata pinnoitetulla pannulla voita ja lisää leipämurut. Paista muruja sekoitellen keskilämmöllä, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja rapeita. Anna jäähtyä.
  Kuori jäähtyneet munat. Halkaise ja erota valkuaiset ja keltuaiset. Hienonna valkuaiset ja keltuaiset erikseen haarukalla.
  Sekoita leipämurut, keltuaiset ja valkuaiset sekä ruohosipulisilppu. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
  Kuumenna keitto höyryäväksi koko ajan sekoittaen ja mausta suolalla. Lisää halutessasi nokare margariinia. Annostele keitto kulhoihin. Ripottele keiton keskelle ruokalusikallinen leipä-munaseosta. Pane loppu leipä-munaseoksesta pöytään tarjoiluastiaan, josta jokainen voi lisätä sitä keittoonsa.

2 kommenttia:

  1. Näyttää ihanalta! Meillä tehdään ihan harmillisen vähän sosekeittoja.Tykkään kukkakaalista kyllä kuin hullu puurosta :)

    VastaaPoista
  2. Musta taas tuntuu, että teen aivan liikaa just sosekeittoja. Ainakin tuon tytön mielestä :D Mä tykkään noista kovasti, mutta muut ei oo kovin ilahtuneita....

    VastaaPoista