9. joulukuuta 2012

Joulufiiliksissä

Eilen kaivoin taas mumma-vainaan vanhan Pellervoseuran keittokirjan käsiini. Halusin nimittäin kokeilla, miten onnistuisi lihahyytelön tai siis aladoopin teko ihan itte. Taas niitä herkkuja, joita en ennen oo edes ajatellut kokeilevani valmistaa. Aika työläshän tuo oli tehdä, mutta toisaalta aika kivaakin. Ja ihan hyvää tuli. Tosin joitain juttuja tekisin seuraavalla kerralla toisin. Eli lihaa keittelisin kauemmin ja ostaisin luullista lihaa. Ihan hyvin voisi kokeilla muutakin kuin possua. Jatkossa leikkaisin tuon lihan hieman pienemmäksi silpuksi Ja liivatettakin olisi voinut olla vähän enemmän.

Tuo liemen kirkastaminen oli mulle täysin uus juttu. Tai olin kyllä kuullut että miten se tehdään, mutta koskaan en ollut kokeillut. Ensimmäiseksi yritykseksi onnistui mun mielestä hämmentävän hyvin. Hyytelön irrottaminen vuoasta oli hieman hankalaa, mutta lähtihän se. Autoin hieman puukolla reunoista ja vuokaa ja lautasta huljauttamalla alaspäin hyytelö irtosi. Olisihan tuohon vuokaan voinut varmaankin laittaa kelmua, mutta eipä sitä ollut silloin -50-luvullakaan, joten luonto ei antanut periksi moisen keksinnön hyödyntämiseen.

Lihahyytelö possusta

n.500g porsaan lihaa (laitoin luutonta keittolihaa)
1l vettä
1,5rkl suolaa
5 neilikkaa
5 valkopippuria
5 maustepippuria
3 mustapippuria
1 laakerinlehti
Hyytelö:
8dl lientä
12 liivatelehteä
1 valkuainen

  Vesi ja mausteet kiehautetaan. Pyyhitty lihapala ja kokonainen, kuorittu porkkana pannaan kiehumaan ja annetaan kiehua 1-1,5 tuntia miedolla lämmöllä. Pinnalle muodostuva vaahto kuoritaan. Liemi siivilöidään ja liha saa jäähtyä siivilöidyssä liemessä. Rasva kuoritaan, kun se on hyytynyt. Liha leikataan kuutioiksi.
  Hyytelöliemi kirkastetaan valkuaisella. Kirkastamista varten liemi kaadetaan puhtaaseen kattilaan. Valkuainen vatkataan kevyesti, ei kuitenkaan vaahdoksi asti. Vatkattu valkuainen kaadetaan kylmään liemeen. Liemi kuumennetaan kiehumispisteeseen, jonka jälkeen keitetään noin 5 minuuttia. Kattila nostetaan sivuun ja annetaan liemen tekeentyä 5-10 minuuttia. Liemi siivilöidään suodatinkankaan läpi. (Käytin kahvinsuodatinta). Liuotettu liivate sekoitetaan liemeen.
  Vedellä huuhdeltuun vuokaan pannaan ohuelti hyytelölientä, joka saa hyytyä. Sitten pannaan koristeeksi keitettyjä porkkanan paloja. Tämän jälkeen vuokaan kaadetaan lihakuutiot ja hyytelöliemi. Annetaan hyytyä seuraavaan päivään.


Lähestyvän joulun kunniaksi tekaisin ruoaksi lanttulaatikkoa. Tällä kertaa halusin päästä helpolla ja käytin valmista pakastettua lanttusosetta. Pakko sanoa, että kyllä itte keitetyt lantut on vaan parempia. Joku mua noissa pakastetuissa kasviksissa ja juureksissa tökkii. Mutta ihan syötävää oli näinkin. Yhtään en taas muista, että mistä oon ohjeen mappeihini kopsannut.

Helppo lanttulaatikko

500g pakastettua lanttusosetta
1 kananmuna
2dl korppujauhoja
1dl kermaa
2rkl siirappia
0,75tl suolaa
ripaus inkivääriä
Pinnalle:
korppujauhoja
1-2rkl voita tai margariinia nokareina

  Sekoita keskenään sulatettu lanttusose, kananmuna, korppujauhot, kerma, siirappi, suola ja inkivääri. Kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Kuvioi pinta haarukalla tai lusikalla. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Paista uunissa 150 asteessa noin 2 tuntia.

5 kommenttia:

  1. Tosi hyvännäkönen hyytelö.kokeileppa ens kerralla hyytelöön mm.naudan/possun kieltä, sydäntä yms. ja anna lihan hautua yön yli uunissa.. Tulee aikas hyvää, ja on vieläpä todella edullinen hyytelö

    VastaaPoista
  2. Täytyypä kokeilla! Kiitos vinkistä!

    Tuo mumman perintökirja on hirmu kiva, kun sieltä löytää kaikkia tuollaisia ohjeita. Muistaakseni kirja on vuodelta 1952 ja ruoat ja ainekset sen mukaisia. Täytyisi vaan enemmän ja rohkeammin testailla ja soveltaa opuksen ohjeita.

    VastaaPoista
  3. Oi,oi niiltä ajoiltahan se paras ruoka tulee. Silloin tehtiin oikeeta herkkua. Arvokas opus sulla tallessa

    VastaaPoista
  4. Hyvän näköinen tuosta hyytelöstä tuli.:) Muistan miten mummulassa mummu aina teki sianpääsylttyä. Hyvää oli, vaikkakin tekovaiheessa hirvitti se kokonainen sian pää.;)

    Minäkin vierastan noita kaikkia valmiita soseita ynnä muita. Kyllä paras maku syntyy tuoreista raaka-aineista.:)

    VastaaPoista
  5. Mua kiinnostaisi kovasti tehdä sianpääsylttyä, mutta luulen etten koskaan saa moista aikaiseksi. Se pään käsittely taitais olla mulle liikaa. Tosin tuosta mumman kirjasta löytyis ohje siihenkin :)

    VastaaPoista