14. joulukuuta 2012

Joulupuu on rakennettu

Huomenna on tytön koululla jokavuotisten joulumyyjäisten vuoro. Tällä kertaa leivoin myytäväksi kaksi erilaista maustekakkua ja porkkanaisia joulukuusia. Arabialaisen maustekakun ohjeen oon saanut noin 20 vuotta sitten veljeni silloiselta tyttöystävältä. Kaksi muuta ohjetta on mulla ollut mapeissa jo hyvän tovin, enkä kuollaksenikaan muista mistä oon ohjeet löytänyt. Arabialaista maustekakkua on tullut tehtyä tällä ohjeella kymmeniä kertoja. Siitä voi varmasti päätellä, että kakkuohje kuuluu mun suosikkeihin. Nyt on vaan ollut useamman vuoden tauko kyseisen kakun teossa. Muistan kuorruttaneeni kakun yleensä jollain suklaisella kuorrutteella, mutta harmikseni en kuorrutteen ohjetta enää löytänyt.

Porkkanatorttu

1 muna
1dl maitoa
1dl rypsiöljyä
4dl hienoa porkkanaraastetta (n.2 isohkoa porkkanaa)
3dl vehnäjauhoja
2dl fariinisokeria
0,5dl pähkinä- tai mantelirouhetta
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1tl kanelia
0,5tl suolaa
Kuorrutus:
2rkl vettä
3dl tomusokeria
0,5tl kanelia
(lisäksi vihreää elintarvikeväriä, koristerakeita ja valkoista sokerikuorrutetta kuusileivoksiin)

  Sekoita kulhossa muna, öljy, maito ja porkkanaraaste. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
  Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun, tasapohjaiseen vuokaan. Kypsennä torttua uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia.
  Sekoita kuorrutuksen aineet tasaiseksi seokseksi ja levitä kuorrutus jäähtyneen tortun pintaan. Halutessasi voit ripotella pinnalle sukaattia tai koristerakeita.
  Kuusileivoksia varten leikkaa kakku kolmioiksi ja koristele valkoisella sokerikuorrutteella ja koristerakeilla. Halutessasi voit leikata kakun ensin ja levittää vihreän kuorrutteen vasta sitten. Kuorrute nimittäin halkeilee helposti.


Arabialainen maustekakku

200g voita
4dl sokeria
3 kananmunaa
2dl kermaa tai maitoa
2tl kanelia
1tl muskottipähkinää
1,5tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
0,5tl soodaa
5dl vehnäjauhoja
2rkl tummaa kaakaojauhetta

  Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sekä maito kevyesti sekoittaen voi-sokerivaahdon joukkoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kokeile kypsyys tikulla.
  Halutessasi voit koristella kakun sulatetulla suklaalla ja suklaarusinoilla.


Kahvinen maustekakku


200g margariinia tai voita
2dl sokeria
3 munaa
2dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl kanelia
2tl vaniljasokeria
2tl kardemummaa
1,5tl murukahvia
1,5tl leivinjauhetta
0,5dl maitoa

  Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon yksitellen, samalla hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan yhdessä maidon kanssa. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.
  Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä kakkua 175 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 50-55 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.


Sitten vielä suuren suuri kiitos Köökistä kajahtaa-blogin Maijalle! Onneksi voitin Maijan järjestämässä arvonnassa mielettömän hienon Farang-keittokirjan.

4 kommenttia:

  1. Upeita joululeivonnaisia olet tehnyt myyjäisiin! Ihana idea nuo joulukuuset! Arabialainen maustekakku on kyllä oikein kakkujen aatelia, en ihmettele että se kuuluu myös sinun suosikkeihisi.:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Muutama vuosi sitten tein joulukuusia maustekakusta ja menivät hyvin kaupaksi. Saas nähdä miten näiden kanssa käy.

    VastaaPoista
  3. Onpa hienot joulukuusileivokset!:) Arabialaista maustekakkua täytyisi tehdä talven aikana. En enää edes muista miltä se maistuu. Sen kuitenkin tiedän, että hyvää on.;)

    Johan alkaa olla aatto lähellä!:) Kiirettä pitää, kun jouluvalmistelujen ja lämmitysten lisäksi pitää vielä lumiakin käydä jatkuvasti lykkelemässä.

    VastaaPoista
  4. Kiitokset :)

    Kaikki leipomukset meni heti kaupaksi. Vaikka olisin mä voinut ne itsekin syödä.

    Täytyis kanssa tehdä itsellekin tuollainen arabialainen maustekakku. Ja yrittää etsiä se kuorrutusohje jostain...

    Kovasti noita lumihommia tuntuu riittävän täälläkin. Mä oon tosin suosista delegoinut sen homman miehelle :)

    VastaaPoista