31. lokakuuta 2012

Leipätehtaan tyttö (ja hytisevät sitrukset)

Jos jotain positiivista tästä pikkumiehen maidottomasta dieetistä täytyy löytää, niin ehdottomasti se on oivallus maidottomien tuotteiden monipuolisuudesta ja laadusta. Aina oon ajatellut, että kaura- ja soijatuotteet on jotain aivan kamalaa, mutta väärässä olin. Tai en mä edelleenkään joisi kauramaitoa tavallisen maidon sijaan, mutta ruoanlaitossa nuo tuotteet ovat oikein kivoja. Tuolta

Kun ensimmäisiä kaurajuomia ostettiin, löysi tuo ukkokulta Oatlyn kaurajuomapurkin kyljestä hurjan hyvältä kuulostavan focaccia-ohjeen. Ja olihan sitä aivan pakko sitten testata. Kauppaan en jaksanut lähteä, joten sovelsin ohjetta sen mukaan, mitä aineksia kaapista löytyi. Punasipuli vaihtui tavalliseen, hiiva kuivahiivaan ja pähkinöiden määrä pieneni puoleen. Saksanpähkinöitä ei ollut tarpeeksi, joten lisäsin sekaan pecanpähkinä-pussin jämät. Tuo reilu 100g pähkinää oli aivan tarpeeksi. Pähkinät jätin aika isoksi rouheeksi. Taikinaa ehdin sekoitella vain viitisen minuuttia ja sitten saikin juosta pelastamaan kissat tuolta termiitiltä....

Focaccia sipulilla ja pähkinöillä

25g hiivaa (tai 1pss kuivahiivaa)
5dl Oatly kaurajuomaa
8dl vehnäjauhoja
1,5rkl oliiviöljyä
0,5tl suolaa
Päälle:
1 iso (puna)sipuli
1rkl oliiviöljyä
225g saksanpähkinärouhetta (laitoin noin 120g, josta osa saksanpähkinää ja osa pecanpähkinää)
1-2tl sormisuolaa (laitoin Jozon Venetsia-sormisuolaa)

   Lämmitä uuni 200 asteeseen. Lämmitä kaurajuoma 37-asteiseksi. Liuota hiiva tilkkaan kaurajuomaa. Lisää loput aineksista ja sekoita huolellisesti noin 10 minuuttia. Taikinan tulee olla löysähköä. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä kaurajuoma 42-asteiseksi ja lisää hiiva pieneen jauhotilkkaan sekoitettuna.
   Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina suorakulman muotoiseksi levyksi. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
   Viipaloi sipuli ja kuullota pehmeäksi puolessa ruokalusikallisessa öljyä. Älä anna sipulin ruskistua. Levitä sipulirenkaat ja saksanpähkinärouhe kohonneen taikinan päälle. Viimeistele suolalla ja jäljelle jääneellä öljyllä.
   Paista uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä ennen kun leikkaat leipää.


Koko komeus

Mun oli tarkoitus tehdä likkojen halloween-bileisiin hyisiä mandariineja, tai paremminkin hyisiä klementiinejä, mutta se sitten jäi. Kun kerran ainekset löytyi kotoa, tein ne eilen aikani kuluksi. Jostain lehdestä oon tämänkin ohjeen kopsannut, mutta enää en muista että mistä. Mutta löytyy ainakin tuolta Herkut.net-sivulta.

Hyiset mandariinit (tai klementiinit)
(6ann.)

10 mandariinia (tai klementiiniä)
0,75dl sokeria
4rkl maissitärkkelystä
2dl vaniljakastiketta

  Leikkaa kuudesta mandariinista kansi irti ja koverra hedelmäliha. Purista hedelmälihasta mehu tarkoin siivilän läpi mittakannuun. Leikkaa loput mandariinit puolikkaiksi ja purista niistä mehu. Tarvitset mehua noin 5 desiä.
   Pane mehu kattilaan ja lisää sokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehuvaksi ja anna kiehua pari minuuttia. Nosta jäähtymään. Sekoita jäähtyneen kiisselin joukkoon vaniljakastike ja tarkista maku.
   Täytä mandariinikupit kukkuroilleen kiisselillä ja nosta kannet päälle. Pakasta. Ota hedelmät pakastimesta huoneen lämpöön 15 minuuttia ennen tarjoilua. Näin ne pehmenevät syötäviksi ja ulkopinnalle muodostuu hieno huurre.


Nyt kun jälkeenpäin aloin miettimään, niin en muista että oliko nuo satsumia vai klementiinejä. No, hyviä olivat joka tapauksessa :)

30. lokakuuta 2012

Never mind the pollocks

Ajattelin tänään olla taas ilkeä äiti ja kiusata perhettäni kalaruoalla. Paha, paha minä :) Vaikka eipä se kalan syönti noille pahaa tee. Kalaruoaksi valikoitui tällä kertaa Kipparin kalavuoka Yhteishyvän ohjeen mukaan. Kun tuo pikkumies on vielä muutaman päivän maidottomalla dieetillä, niin vaihdoin ohjeen ruokakerman kaurakermaan. Niin oudolta kun nuo kaura- ja soijatuotteet maistuu pelkästään nautittuna, niin ruokiin ja leivonnaisiin ne sopii yllättävän hyvin.

Mitenkään kaunista tuosta ruoasta ei saanut, mutta mun mielestä oli todella hyvää! Noilta kummallisilta kanssa-asujiltani en edes kysy mielipidettä, kun eivät yleensäkään kalasta piittaa. Mutta kiltisti söivät, kun ei muutakaan ollut tarjolla. Mun seiti kutistui ihan olemattoman pieneksi uunissa, eli jatkossa teen suosista tuplasatsin.

Kipparin kalavuoka

400g pakasteseitiä
2rkl vehnäjauhoja
1rs(250g) kirsikkatomaatteja tai 4 tavallista
0,5 sitruunan mehu
2dl kaurakermaa(mulla Nordic ruoka 15%) tai kevyttä ruokakermaa
1tl suolaa
0,2tl rouhittua valkopippuria (laitoin jauhettua)
1 nippu tilliä (laitoin teelusikallisen kuivattua)

  Nosta kalapalat pois pakkauksesta ja siirrä lautaselle. Sulata esim. mikrossa miedolla lämmöllä. Valuta liemi pois. Kääntele kalat kevyesti jauhoissa ja nosta ne voideltuun uunivuokaan. Pese ja leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi tai lohko tomaatit ja asettele ne kalojen päälle. Valuta pinnalle sitruunamehu sekä kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Saksi päälle tuoretta tilliä (tai kuivattua). Kypsennä uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia. Tarjoile perunoiden ja vaikkapa raastesalaatin kanssa.


29. lokakuuta 2012

Master of Muppets

Tuosta Muppettien ruotsalaisen kokin keittokirjasta (ja Muppeteista yleensä) on tullut meidän pikkumiehen ehdoton ykkösjuttu. Taitaa kiinnostavuudessaan ohittaa jo kaivuritkin. Ainakin hetkittäin. Monena aamuna herra saapastelee ensimmäinen mun keittokirjahyllyn eteen, osoittelee kirjoja ja sanoo "mimimimi" tai "mammammam" tai "mama". Mimimi on Muppettien Beaker, mammam Kermit ja mama Animal. Tässä innostuksessa on menty niin pitkälle, että joka päivä täytyy kaivaa netistä muutama Muppet-video ja toistaa niitä aivan liian monta kertaa. Tai sitten istutaan loputtomiin sohvalla lukemassa kyseistä keittokirjaa. Ja mun toisen tietokoneen näytöllä komeilee Animalin kuva :D Huh...

Kyseisestä kirjasta on poimittu myös tämän päiväinen ohje. Mun täytyy myöntää, etten oo eläissäni maistanut falafel-pyöryköitä. Tai en ainakaan muistaakseni. Jos joku on niitä mulle syöttänyt, niin tunnustakoot heti. Kirjassa pyörykät näytti niin herkullisilta, että pakkohan mun oli niitä tehdä. Onpahan viikon kasvisruoka välillä jotain muuta kuin keittoa. Falafelit tarjoilin kirjan ohjeen mukaan mausteisen kuskusin kanssa. Vähän muuttelin ohjetta meille sopivammaksi ja alla ohje siten miten minä sen tein.

Mä en oikein tiedä mitä noista pyöryköistä ajattelisin. Niiden rapea pinta oli todella hyvää, eikä maussa muutenkaan ollut mitään vikaa. Päinvastoin. Mutta se koostumus sisältä.... Se oli hieman outo. Kaiketi tottumuskysymys. Korv-Göransin valkosipulikastikkeen kanssa olivat tosi jees!

Falafel-pyörylät ja mausteinen couscous (tai kuskus)


1tlk(n.400g) säilöttyjä kikherneitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 mieto chili
0,5dl maissijauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
1tl jauhettua jeeraa elikkäs juustokuminaa
1tl suolaa
0,25tl jauhettua valkopippuria
1rkl kuivattua persiljaa (tai 1dl tuoretta persiljaa tai korianteria)
2rkl makeuttamatonta maapähkinävoita
1rkl sitruunamehua
Paistamiseen:
1dl maissijauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
n.0,5dl öljyä

  Huuhtele kikherneet ja valuta hyvin. Kumoa monitoimikoneen kulhoon. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja silppua ne kikherneiden sekaan. Poista chilistä kanta ja halutessasi siemenet. Paloittele chili muutamaan osaan ja laita sivuun odottamaan.
  Laita kikherneiden sekaan jauhot, jeera, suola ja pippuri. Jauha seos tasaiseksi. Lisää seokseen silputtu chili, persilja, maapähkinävoi sekä sitruunanmehu. Sekoita tasaiseksi.
  Pyörittele massasta kostutetuin käsin pyöryköitä ja kierittele pallot jauhoissa. Kuumenna pannulla öljy ja nosta pyörykät pannuun. Öljyä kannattaa käyttää reilusti ja lisäillä tarpeen mukaan! Paista falafelit kauttaaltaan kauniin ruskeiksi. Pidä lämpiminä tarjoiluun saakka.

Mausteinen couscous 

1 sipuli
1rkl öljyä
1tl paprikajauhetta
ripaus chiliä tai cayennea
1tl jeeraa
0,5 punaista paprikaa pieninä kuutioina
3dl couscousryynejä
3,5dl vettä
0,5 kasvisliemikuutiota
0,5dl rusinoita
0,5dl manteleita tai pinjansiemeniä
(silputtua korianteria tai persiljaa)
reilu 1rkl margariinia

  Paahda manteleita tai pinjansiemeniä kuumalla pannulla ilman rasvaa muutama minuutti ja kaada lautaselle odottamaan. Suikaloi kuorittu sipuli ja kuullota sitä laakeassa kattilassa tai kannellisessa paistinpannussa hetkisen. Lisää mausteet ja kuutioitu paprika.
  Kaada kattilaan sipuliseoksen päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon liemikuutio, rusinat ja couscous. Nosta pois liedeltä, peitä kannella ja anna kypsyä 3 minuuttia. (Tarkista aika couscous-paketista.)
  Lisää kattilaan nokare margariinia ja nostele couscous haarukalla irtonaiseksi, ripottele pinnalle mantelit tai pinjansiemenet (ja yrttisilppu). Tarjoa falafelien kanssa.


Jäin pohtimaan, että mikä oikein on oikea kirjoitusasu couscousille. Mä oon tottunut just tuohon couscousiin, mutta usein näkee kirjoitettavan kuskus. Ei sillä kai mitään merkitystä ole, mutta jäi hieman vaivaamaan. Joku mua viisaampi kertonee mulle oikein vastauksen, joohan :) Hanskaaaa!!!

Sitten on vielä pakko jakaa mielenkiintoinen löytö kauppareissulta. Eilen huomasin kaupan sokerihyllyssä nököttävän Dansukkerin uutuuden. Eli makeutusaineen, joka oli puoliksi sokeria ja puoliksi steviaa. Mikäli yhtään oikein siinä kiireissäni luin, niin käytetään sokerin tavoin, mutta on vartaloystävällisempää kuin sokeri. Tilavuudeltaan oli sokerin veroista, mutta painoltaan kevyempää. Vielä jäi paketti hyllyyn, mutta luulen, että sitä voisi jossain leipomuksessa kokeilla! Saisi herkutella hyvillä mielin, kun sokeria olisi edes pikkaisen vähemmän.

27. lokakuuta 2012

Trick or treat

Tänään oli Kääpiölinnassa vihdoin ja viimein kauan kaivattujen halloween-pippaloiden vuoro. Mun käskystä juhlavieraiden määrä oli oleellisesti pienempi kuin viime vuosina. Kun likat kasvaa, niin ei tänne meidän pieneen tupaan edes mahtuisi kymmentä teiniä kerrallaan. Tai mahtuisi, mutta silti. Nyt ei enää vaan jaksanut mitään isoja kekkereitä. Tarjoilussa mentiin aikalailla valmisjuttuja hyödyntäen. Väsäsin neideille maidottoman kummituskakun ja tuunattuja, valmiita pikkupizzoja. Lisäksi oli sipsejä, karkkia ja kummitussuukkoja. Ja limua tietenkin.

Ruokaakin piti laittaa, joten tänään on tullut tehtyä yhtä sun toista. Tässä rimpsu ohjeita, sekavan sekalaisessa järjestyksessä tietenkin. Kakusta tuli vähän turhankin kostea, mutta kuulemma ihan hyvää :)

Kummituskakku

Kahden munan kakkupohja:
2 kananmunaa
0,75dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
Täyte:
1prk(2,5dl) Oatly maidotonta vaniljakastiketta (tai tavallista, jos maito käy)
mansikkahilloa
pakastemansikoita
Kostutukseen:
0,5dl jaffaa
Päälle:
mustaa sokerimassaa
valkoista marsipaania
Reunalle:
valkoisia toffeekuulia tms.

  Ota kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Vatkaa sokeri ja munat kovaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sihtaa seos munavaahtoon. Sekoita taikina varovasti sekaisin.
  Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka huolellisesti. Mun vuoan halkaisija oli noin 16cm, mutta hieman suurempikin käy.
  Paista kakku 175-asteisen uunin alatasolla 20-25 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun pistettyyn tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vaahdota vaniljakastike vaahdoksi. Nosta alin levy tarjoiluvadille tai tuorekelmun päälle ja kostuta jaffalla. Levitä pohjalle ohut kerros mansikkahilloa. Levitä hillon päälle reilu kerros vaniljavaahtoa ja kohmeisia, halkaistuja mansikoita.
  Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja täytä. Nosta kansi päälle ja kostuta. Kääri kakku kelmuun ja anna maustua jääkaapissa muutamasta tunnista seuraavaan päivään.
  Levitä loppu vaniljavaahto kakun päälle. Kauli sokerimassasta ohuehko levy ja nosta varovasti kakun päälle. Siisti reunat ja nostele halutessasi reunalle karkkeja. Nostele koristeet päälle juuri ennen tarjoilua.




Kummitussuukot

  Poista Brunbergin suukoista folio ja tee kummituksille silmät joko leikkaamalla varovasti terävällä veitsellä tai pursottamalla sulatetulla valkoisella suklaalla. Myös sokerikuorrute käy, mutta sitä on aika hankala saada pysymään. Mulla tuli suukkojen kanssa hieman kiire, eikä niistä tullut kovin nättejä. Mutta ei haittaa :)



Tuunatut pizzanaamat
Juhlatunnelmaa



Sain taas muistutuksen siitä, että kannattaako yrittää kokkailla mitään, kun ympärillä on hirveä hälinä ja ittellä on maailmanlopun päänsärky. Ajattelin aamulla aamukahvin jälkeen laittaa kebabklöntin uuniin muhimaan ja maustaa lihan hieman toisin kuin yleensä. No, sain jauhelihat kulhoon, sekaan aromisuolaa, mustapippuria ja valkosipulijauhetta.... Tai siis sen piti olla valkosipulijauhetta. Oikeasti kaadoin kebebseokseen ison kasan valkopippuria :/ Argh. Osan pippureista sain pois, mutta tottahan sinne osa jäi. Tiedossa oli siis hyvin pippurista kebabia. Onneksi olin pienentänyt mustapippurin osuutta, joten ei siinä niin suurta vahinkoa tapahtunut. 

Kebab

2kg naudan paistijauhelihaa
1ps(90g) aromisuolaa
0,25dl rouhittua mustapippuria
2rkl valkosipulijauhetta

  Laita jauheliha suureen kulhoon ja kaada mausteet sekaan. Vaivaa taikinaa huolellisesti käsin niin, että mausteet sekoittuvat kunnolla. Tärkeää olisi saada mahdollisimman paljon ilmaa pois.
  Muotoile mureketaikina isoksi pötköksi ja kääri tiukasti folioon. Nosta 100-asteiseen uuniin ja kypsennä 4 tuntia.
  Ota kebab uunista ja anna vetäytyä ainakin vartin verran. Avaa käärö, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja herkuttele.

Laitoin serkun tekemään kebabille kermaviilikastikkeen. Raikas kastike sopii ihanasti mausteisen lihan kanssa! Jos jotain pitäisi lisätä, niin ehkä ihan pieni ripaus sokeria. Kuulemma oli kokilla käynyt mielessä, mutta ei enää viitsinyt sokeripurkkia etsiä mun monien purkkien ja purnukoiden seasta. Mutta oikein hyvää oli! Kiitos kokille!

Kermaviilikastike kebabille

1tlk kermaviiliä
pieni pala kurkkua pienenä silppuna
n.3tl valkosipulimurskaa
n.1tl pippurisekoitusta
hyppysellinen suolaa

  Sekoita ainekset sekaisin ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.


Olikos se eilen vai koska, kun tuskailin vierailemaan tulevan nuoren neidin ruokien suhteen. Väsäilin ihan hatusta vetäen kastikkeen niistä aineksista, jotka kuulemma kelpaa. Ja kelpasihan tuo! Jesss! Valkosipulia kuulemma saisi laittaa enemmän, mutta muuten molemmat likat söi hyvällä ruokahalulla. Mä oon niin ylpeä noista :) Ja vähän itsestänikin.

Salsainen kasvispastakastike

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
1tlk kidneypapuja
n.100g tölkkimaissia
1 punainen chili
3dl salsaa
0,5dl vettä
0,5dl ketsuppia
ripaus mustapippuria
0,5-1 punainen paprika

  Hienonna sipuli ja viipaloi valkosipulit. Kuullota sipulit läpikuultaviksi tilkassa öljyä. Lisää salsa, pavut, maissit, viipaloitu chili, vesi ja ketsuppi. Mausta hitusella mustapippuria.
  Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Lisää isoiksi kuutioiksi kuutioitu paprika ja anna lämmetä vielä muutama minuutti.
  Tarjoa riisin tai pastan kera.

26. lokakuuta 2012

Tahmea Ansa

Mä en ollut koskaan tajunnut, että vaahtokarkkeja voi tehdä itse. Mappeja selatessani löysin Me-lehdestä kopsatun kanelisten vaahtokarkkien ohjeen ja pakkohan niitä oli testata. Ajattelin syöttää karkit lauantaina muksuille, joten jätin suosista kanelin pois. Se kun ei ole kaikkien mieleen. Kokemuksena vaahtokarkkien teko oli aika mielenkiintoinen ja sangen tahmainen :) Aika miedon makuisiksi nuo jäi, mutta esimerkiksi pyörittely kaakaojauheessa antoi niile kivan säväyksen. Suosittelen lämpimästi vuoan vuoraamista esimerkiksi kelmulla, sillä karkkimassan irrottaminen vuoasta oli helpommin sanottu kuin tehty. Onneksi olin käyttänyt irtopohjavuokaa, sillä tavallisesta tuota ei olisi nätisti saanut irti.

Vaahtokarkit

8 liivatelehteä
1.75dl sokeria
0,25dl vaaleaa siirappia
0,75dl vettä
2 kananmunan valkuaista
(1tl kanelia)

  Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Mittaa sokeri, siirappi ja vesi kattilaan ja keitä kunnes seos sakenee ja sen lämpötila nousee noin 130 asteeseen. Mittaa lämpötila korkeaa lämpötilaa sietävällä mittarilla tai testaa pudottamalla pisara seosta kylmään veteen. Jos pisara jähmettyy, seos on sopivaa. Tämä otti paljon enemmän aikaa kuin odotinkaan.
  Sulata valutetut liivatelehdet mikrossa. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi, lisää (jauhettu kaneli), sokeriliemi ja liivate nauhana joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten.
  Kaada kuohkeaksi vatkattu seos suorakaiteen muotoiseen astiaan, tasoita pinta aaltoilevaksi (ja ripottele jauhettua kanelia päälle). Pane jääkaappiin ja anna hyytyä yön yli. Paloittele ja irrota vaahtokarkkipalat lastalla vuoasta. Pakkaa tai laita tarjoiluastiaan. Säilytä jääkaapissa.



Tälle päivää suunniteltu roseepippuribroileri vaihtui pekoniin käärittyihin, tuorejuustolla täytettyihin ja kermassa muhitettuihin broilerin fileeleikkeisiin. Poika tosin sai oman pihvinsä ihan vaan pannulla paistettuna. Reppana.

Tuorejuustotäytteisen pekonitiput

broilerin fileeleikkeitä (mulla miedosti suolatut)
broilerimaustetta
tuorejuustoa (mulla ruohosipuli)
1-2 viipaletta pekonia/broileri
öljyä ruskistamiseen
Pannulle:
1dl vettä
1prk(2,5dl) kolmen sipulin ruokakermaa
Kiinnittämiseen:
cocktailtikkuja

  Nuiji broilerin fileepihvejä tarvittaessa varovasti ohuemmiksi. Mausta pihvit molemmin puolin broilerimausteella (tai suolalla, pippurilla, paprikajauheella tms.). Nosta pihvien leveämpään päähän vajaa ruokalusikallinen tuorejuustoa. Kääri pihvit tiukasti rullalle. Kiedo broilerirullien ympärille pekoniviipaleet. Kiinnitä cocktailtikuilla.
  Ruskista broilerikääröt pannulla tilkassa öljyä kauniin ruskeiksi. Kaada pannulle ruokakerma ja vesi. Anna kääröjen hautua miedolla lämmöllä kannen alla ainakin puolisen tuntia. Tarkista kypsyys.
  Tarjoa riisin ja salaatin kera. Ja varoita ruokalijoita cocktailtikuista :)

Mikäli käytät hammastikkuja, tarkista ettei ne ole maustettuja... Sillä esimerkiksi eucalyptys antaa mielenkiintoisen säväyksen broilerille. Nimin. kokemusta löytyy :D




25. lokakuuta 2012

Defenders Of The Fajitas

Kääpiölinnassa on mietitty pää sauhuten tulevan viikonlopun tarjoiluja. Lauantaina tuvan valtaa muutama esiteini-noita ja jotain niille täytyisi keksiä. Kun vieraita on vaan muutama, ei tarjoiltavaa onneksi tartte olla ihan hirveästi. Taidetaan siis tyytyä karkkiin, sipsiin, tuunattuihin pizzoihin, kummituskakkuun ja limuun. Ehkä jotain muuta, jos aikaa ja virtaa piisaa. Mutta niistä lisää tuonnempana. Haasteellisempaa on keksiä syötävää viikonlopuksi kyläilemään tulevalle nuorelle neidille, joka kuulemma syö ainoastaan kasviksia ja pastaa. Niitäkin vaihtelevalla menestyksellä. Hyviä vinkkejä ja vihjeitä otetaan siis vastaan :)

Mitään ihmeellistä ei tänään tarvinnut onneksi kokkailla, sillä ruokalistalla oli vuorossa tonnikalafajitakset. Nopeaa, helppoa ja hyvää. Ja samalla sai tuolle pikkumiehelle maidotonta kastiketta nuudelien kaveriksi. On aivan outoa tutkia kaikki ostamansa elintarvikkeet, että onkohan niissä nyt maitoa vai ei. Kun ennen sai ostaa just mitä halusi. Toivon todella, ettei maitoallergiaa löydy ja pikkumies saa palata normaaliin, maidolliseen ruokavalioon.

Tonnikalafajitas

8 täysjyvätortillaa
2tlk tonnikalapaloja
1prk(250g) valkoisia papuja
1tlk salsaa
1 punainen paprika
1 punasipuli
1 keltasipuli
4 valkosipulinkynttä
öljyä
Lisäksi: 
kermaviiliä tai valkosipulikastiketta
pepperoneja tai jalapenoja

  Suikaloi paprikat ja lohko sipulit. Viipaloi tai murskaa valkosipulinkynnet. Paista paprikaa, sipulia ja valkosipulia pannulla tilkassa öljyä reilu 5 minuuttia. Lisää pannulle salsa, pavut ja valutettu tonnikala. Kuumenna. Paprikan voi lisätä myös ihan lopussa, jos ei piittaa kypsistä paprikoista.
  Lämmitä tortillat pakkauksen ohjeen mukaan mikrossa tai uunissa. Täytä tortillat tonnikalaseoksella, pepperoneilla ja kermaviilillä. Tarjoa heti.


Innostuin mä tänään tekemään elämäni ensimmäiset vaahtokarkitkin. Pakko sanoa, että on kyllä sellaista tahmaista touhua, että oksat pois. Huomenna näkee onnistuiko nuo vai ei. Jännää :) Jos onnistui, niin laitan sitten ohjetta jakoon. 

23. lokakuuta 2012

On pannukakku kovin ravitsevaa, kera wienernougat'n herkullista niin.

No voi höh... Huomisesta alkaen Kääpiölinnan kokkailuissa joudutaan kaikki maitotuotteet korvata soija-, kaura- tai riisimaitojuttusilla. Ainakin seuraavat kaksi viikkoa. Tai ainakin niiden ruokien osalta, mihin tuo pikkumies iskee hampaansa. Moni varmaan arvaakin jo tästä, että selvittelyssä on mahdollinen maitoallergia. En viitsi pojalle väsäillä ainakaan kaikkia ruokia erikseen, joten syödään sitten muutkin maidottomia ruokia. Ei ne kauramaidot sun muut meille muillekaan pahaa tee.

Tästä sain sitten erinomaisen syyn testata jo tänään wienernougat-pannaria. Olin ajattelut tehdä sen vasta loppuviikolla, mutta ei auta. Vaikka voishan tuon maidon korvata jollain ja wiener nougat-rouheessa on vaan maitojauhetta, jota ei tässä vaiheessa tarvi vältellä, mikäli lääkäriä uskoo. Mä luulen, että oon löytänyt ohjeen jostain RuokaPirkasta, mutta en mene vannomaan. Jostain se kuitenkin on mun mappeihini ilmaantunut.

Kermavaahdon kanssa tuo oli ihan järjettömän hyvää! Tosin aika ohueksi tuo pannari jäi, mutta eipä se haittaa. Taatusti tehdään meillä toistekin.

Wienernougat pannukakku

(pellillinen)

7dl maitoa
2 kananmunaa
3,5dl vehnäjauhoja
2rkl juoksevaa margariinia (laitoin tavallista sulatettuna)
0,75tl suolaa
Päälle:
1pss(150g) Wienernougat crush-rouhetta

  Vatkaa kevyesti taikinan aineet sekaisin. Anna taikinan turvota 30 minuuttia. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Ota pannu uunista, ripottele pinnalle nougatrouhe ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
  Tarjoa haaleana jäätelön tai kermavaahdon kera.


Nyt vois sitten lähteä kauppaan ihmettelemään oikein kunnolla maidottomien tuotteiden runsautta. Päivällä jo niitä hieman tutkailin ja valinnanvaraa näyttää löytyvän. Jos samalla saisi tuon otsikon pannukakku-biisin päästä soimasta.....

22. lokakuuta 2012

MustaPekan pippuriset pihvit

Tämä päivä alkoi sangen mielenkiintoisissa merkeissä ja olin aivan varma, että loppupäivä jatkuisi samaan malliin. Aamulla alakertaan kömpiessä löysin neidin täydestä unesta sohvalta. Kello oli silloin muutamaa pikkasta vailla kahdeksan ja koulussa olisi saanut olla muutaman minuutin kuluttua. Kun sain neidin hereille ja siihen malliin, että toisen voi kouluun päästää, kävi ilmi että yöllisen (ja aamullisen) pakkasen ansiosta pyörän lukko oli jäässä. Onneksi olin unohtanut oman pyöräni auki ja neiti pääsi sillä liikenteeseen.

Mä ajattelin ennen aamun jumppaa käväistä pikaisesti netissä hoitamassa pankkiasioita, mutta eihän netti sitten toiminutkaan. Modeemi kiinni ja uudestaan käyntiin, niin johan pelitti. Pakkanen oli tehnyt kiusaa myös auton laseille ja tottahan ne oli jäässä. Mä oon kesällä vaihtanut autoa, enkä todellakaan ollut tajunnut hommata jääkrapaa tuohon autoon. Vanha auto nököttää onneksi vielä pihassa ja sain kiireen vilkkaan käydä sieltä pengastamassa sopivan työkalun ikkunoiden ravaamiseen. Kaikesta tästä säätämisestä huolimatta ehdin jumppaan ajoissa ja ennakko-odotuksista loppupäivä on sujunut varsin mallikkaasti. Vielä ei toki kannata huokaista, sillä edessä on (hermoja raastava ja kallis) kauppareissu. Molempien ipanoiden talvivaatetus menee uusiin puihin. Kasvavat pirulaiset niin kovaa kyytiä...

Onneksi hyvä ruoka parantaa fiiliksiä edes vähän. Pihveistä saamme kiittää Pirkkaa, jälleen kerran. Pihvit ja muusi oli molemmat ihan jees, mutta ei ehkä paras mahdollinen yhdistelmä. Pihvien kanssa tarjoaisin jatkossa ehkä oikein mausteisia lohkoperunoita tai jotain vastaavaa.

Mustapekka-tomaattitäytteiset jauhelihapihvit
(8kpl)

400g naudan jauhelihaa
1dl vettä
0,5dl korppujauhoja
1 sipuli
1 kananmuna
2tl oreganoa
1tl suolaa
0,5tl mustapippurirouhetta
Täyte:
100g Mustapekka-juustoa
1 tomaatti
Paistamiseen:
öljyä tai margariinia

  Sekoita vesi ja korppujauhot kulhossa. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää korppujauhojen joukkoon jauheliha, sipuli, muna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kostutetun leikkuulaudan päällä 8 osaan ja taputtele kostutetuin käsin reiluiksi pihveiksi.
   Leikkaa juusto ja tomaatti 8 viipaleeseen. Nosta pihveille juusto- ja tomaattiviipale. Käännä jauhelihaseos tasaisesti päälle. Muotoile pihveiksi ja ummista reunat hyvin. Joka pihvin kohdalla vaikutti ensin, ettei taikina taatusti piisaa peittämään täytettä, mutta riitti se.
   Paista pihvit kypsiksi keskilämmöllä pannulla rasvassa, noin 4 minuuttia kummaltakin puolelta. Voit paistaa pihvit myös uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden, muusin tai lohkoperunoiden kanssa.

Bataatti-perunamuusi


1 bataatti
5-6 keskikokoista perunaa
vettä
1-1,5tl suolaa
2rkl margariinia
1-2dl maitoa

  Kuori ja kuutioi bataatit ja perunat. Keitä kuutioita suolalla maustetussa vedessä, kunnes ovat pehmeitä. Kaada keitinvesi pois. Soseuta kuutiot perunatömpällä tai sähkövatkaimella. Lisää margariini. Lämmitä maito kasarissa liedellä tai mikrossa. Lisää maitoa soseeseen sen verran, että saat haluamasi paksuista muusia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hitunen suolaa.


21. lokakuuta 2012

We are the knights who say ni.... kera ihanan tunnustuksen

Ensinnäkin täytyy kiittää Hanskaa odottamattomasta blogitunnustuksesta! Kiitos ihanaiseni! En mä siitä sisällöstä niin menisi takuuseen, mutta parhaani yritän. Välillä on asiaa, välillä mennään asian vierestä. Tästä hyvästä mun olis varmaan korkea aika tehdä Hanskalle niitä kasvis-susheja, joita oon luvannut väsäillä ikuisuus sitten. Mä oon mestari unohtamaan moiset. Jos mä ennen joulua vaikka saisin jotain aikaiseksi....


Mutta sitten itse asiaan. Palkinnon säännöt kuuluvat seuraavasti:

1. kiitä tunnustuksen antajaa
2. jaa tunnustus kahdeksalle bloggaajalle
3. ilmoita näille kahdeksalle tunnustuksesta
4. kerro kahdeksan satunnaista asiaa itsestäsi

Sitten niihin palkinnon saajiin. Mä luulen, että maailmasta löytyy aika montakin tunnustuksen ansaitsevaa bloggaajaa, mutta nyt on pysyttävä kahdeksassa. Lähettäjälle ei vissiin saa laittaa takas?!?
Tällä kertaa tunnustus lähtee niille bloggaajille, joiden uusimpia päivityksiä odotan mielenkiinnolla ja malttamattomana. Osaa teksteistä luen aavistuksen kateellisena ja kuola valuen :D Yllättäen siis ruokablogit on ahkeran tarkkailun alaisena. Toki muutkin aiheet kiinnostaa ja innostaa :)

Olkaa siis hyvät....

Sitten ne kahdeksan satunnaista asiaa itsestä... Apua!

1. Mä oon totaalisen friikahtanut kokkailuun ja leipomiseen... Yllätys. On valtavan kivaa, kun saa muutettua epämääräisen kasan elintarvikkeita joksikin herkulliseksi tekeleeksi.

2. En voi vastustaa astioita. Jos mulla olisi tarpeeksi tilaa, ostaisin varmaan kaikki näkemäni astiat ihan vaan siksi, että saisin niitä ihastella ja hypistellä.

3. Mulla täytyy olla aina suklaata kaapissa stressaavia päiviä varten. Jos suklaa loppuu, maailma pysähtyy!

4. Nautin suunnattomasti kiireettömistä, talvisista viikonlopun aamuista, kun saa laittaa puuhellaan tulet ja keittää kunnon pannukahvit. Mielellään vielä niin, että muu väki on edelleen unten mailla. Tämä on näitä Kääpiölinnan pieniä onnenmurusia, puuhella <3

5. Mun salainen paheeni on verinen pihvi. Jo ihan pikkulikkana ravintolassa käydessä halusin AINA verisen pihvin. Ei mitään mediumia, vaan pihvin joka hätinä ehtii hipaista pannua.

6. Astioiden ja ruoan lisäksi oon hurahtanut kenkiin ja kirjoihin. Viimeisen puolentoista vuoden aikana ei vaan oo juurikaan ollut energiaa käydä täydentämässä kirja- tai kenkävarastoja. Toisaalta ihan hyvä, sillä meidän kirjahyllystä loppuu tila.

7. Ennen aamukahvia ja lehteä oon maailman äkäisin ihminen. Suurin osa tutuista tietää, ettei edes yritä puhua mulle ennen kuin oon kahvit juonut. Jos haluat lähestyä mua aamulla, kannattaa tehdä se kera kahvikupillisen ja Ilkan. Siis paikallislehden.

8. Mä oon pienen pieni piilomaan pikkuaasi, kuten ukkoni mua kutsuu. Herra manaa usein kaupassa, kun ei tahdo löytää mua hyllyjen välistä. Mitäs ovat tehneet niin korkeita hyllyjä ja laatikkopinoja. Ei kai se mun vika oo :D

Tämän itsekeskeisen pätkän jälkeen voisi vielä laittaa jakoon päivän ohjeet. Neidille lupailin köyhiä ritareita ja pikkumiehelle väsäilin mansikka-mustikkavispipuuroa. 

Köyhät ritarit

6-8 viipaletta ranskanleipää
2dl maitoa
1 muna
1rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
0,5rkl kardemummaa
Paistamiseen:
voita tai margariinia

  Leikkaa ranskanleipä reilun sentin viipaleiksi. Vatkaa munan rakenne kevyesti rikki syvällä lautasella. Lisää munan joukkoon maito, sokerit ja kardemumma. Sekoita.
  Kasta leipäviipaleet maitoseokseen ja valuta enimmät maidot pois. Paista ritarit molemmin puolin pannulla rasvassa kauniin ruskeiksi. Tarjoa kermavaahdon, hillojen ja/tai marjojen kanssa.



Mansikka-mustikkavispipuuro

1l vettä
2dl pakastemansikoita
1,5dl pakastemustikoita
2dl (speltti)mannasuurimoita
0,5-1dl sokeria
0,5tl suolaa
1tl vaniljasokeria

  Lisää kiehuvaan veteen mansikat, mustikat ja sokeri. Keitä muutama minuutti. Lisää mannasuurimot samalla hyvin vatkaten. Keitä 3-10 minuuttia. Tarkista keittoaika mannasuurimopaketista! Mausta suolalla ja vaniljasokerilla.
  Anna puuron jäähtyä hyvin ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.




Marjat oli ilmeisen väärin aseteltu, kun pikkumiehen täytyi puuttua asiaan. Onnellisena siirteli mustikoita  paikasta toiseen...


20. lokakuuta 2012

Reasons for waiting - känninen sika

Viikonlopun ruokasuunnitelmat muuttui hieman, kun mulle jäi selvästi jokin sikailuvaihde päälle viime viikonlopun herkkusiasta. Lammas sai siis toistaiseksi jäädä pakkaseen. Pataruoassa sentään pysyttiin ja mulla siinteli mielessä oikein kauan uunissa muhitettu, olueen hukutettu possu. Mä en juurikaan olutta juo eli sopivan oluen valinta ruokaan on mulle aina haasteellinen tehtävä. Siksi mä aina lykkään vastuun valinnasta tuolle ukolleni. Ja hyvin on nuo valinnat tähän saakka toimineet. Mitään ohjetta en tälle ruoalle lähtenyt etsimään eli on ihan hatusta vetäen tehty.

Sipulinen olut-possupata

n.1kg kasslerpaistia
1dl vehnäjauhoja
1tl jauhettua mustapippuria
1tl paprikajauhetta
0,5tl suolaa
nokare voita
öljyä
1 iso punasipuli
1 iso keltasipuli
4 kynttä valkosipulia
reilu 10 kokonaista mustapippuria
2 laakerinlehteä
n.5dl vettä
n.5dl tummaa olutta (mulla Velkopopovicky Kozel Dark)
1-2 lihaliemikuutiota

  Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Sekoita syvällä lautasella vehnäjauhot, mustapippuri ja paprikajauhe. Kierittele lihakuutiot jauhoseoksessa.
  Kuumenna paistinpannu ja lisää reilu nokare voita ja tilkka öljyä. Ruskista lihakuutiot kevyesti muutamassa erässä kuumalla pannulla ja nostele lihat pataan. Mausta kypsät, padassa olevat lihat suolalla.
  Kuori ja leikkaa sipulit reilun kokoisiksi lohkoiksi. Leikkaa valkosipulinkynnet 3-4 osaan. Lisää sipulit pataan possujen päälle.
  Kaada vesi possujen ruskistamiseen käytetylle paistinpannulle. Älä huuhtele pannua välillä! Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää liemikuutio ja sekoittele kunnes liemikuutio on liuennut. Kaada vesi pataan.
  Lisää pataan kokonaiset pippurit, laakerinlehdet ja olutta niin paljon että lihat lähestulkoon peittyvät. Laita pataan kansi päälle ja kypsennä 150-asteisessa uunissa ainakin pari tuntia.

Ennen olutta ja uunia

19. lokakuuta 2012

Wrappaa

Eilistä pastaa tuli niin runsaasti, ettei tänään tarvinnut kokkailla. Ihan jees, sillä päivä on ollut aika kiireinen. Kaapissa kummitteli kuitenkin yksi tortillapaketti, joka olisi syytä käyttää lähipäivinä. Se oli tarkoitus käyttää tänään, mutta kun kerran suunnitelmat muuttui, niin täytyi keksiä jotain muuta. Mä oon kauan pyöritellyt käsissäni semmoista mustapapu-chorizowrappien ohjetta, mutta en vaan oo saanut aikaiseksi kokeilla. Tänään oli sitten niiden aika ja pyöräytin muutamat sellaiset iltapalaksi. Ohjeen alkuperästä mulla ei ole tietoa, mutta tässä tämä meidän hitusen muokattu versio.

Mustapapu-chorizowrap

1pkt täysjyvätortilloja
guacamolea
1-2 tomaattia pieninä kuutioina
1 punasipuli silputtuna
jäävuorisalaattia
pepperoneja
1 pieni pkt kypsiä mustapapuja
reilusti chorizomakkaraa (osa nimittäin katoaa pilkkoessa....)

  Levitä tortillalle ensin ohut kerros guacamolea, päälle salaattia, tomaattia, sipulia, papuja, chorizoa ja pepperoneja. Koko komeus rullalle ja ei kun nauttimaan.


18. lokakuuta 2012

Kolppua, kolppua!

Mun oli tarkoituksena ilahduttaa tuota ukkokultaa pienellä, sievällä kinkkupiirakalla. Mutta kuten arvata saattaa, niin tottahan mä tässäkin onnistuin säheltämään. Mulla on semmoinen oikein hyvä, äidin työkaverilta monen monituista vuotta sitten saatu kinkkupiirakan ohje. Ohje on epäselvä, monistettu A4, jossa on vaan taulukkoon merkattuna ainekset määrineen aina pienestä piiraasta 32 hengen annokseen. En koskaan muista, että mitä saraketta tulisi kulloinkin seurata ja tottahan mä taas valittin väärin. Mun pieni piiras kasvoi hetkessä pellilliseksi. Hieman mä ihmettelin taikinaa tehdessä, että onpas tätä paljon, mutta jatkoin silti. Taikinaa vuokaan sovitellessa tajusin, että ei tämän ihan näin pitänyt mennä. No, nyt on ukolle purtavaa heti kunnolla.

Pakko kertoa vielä tuon pikkumiehen touhuista... Kun aloin tekemään piirakkataikinaa, säntäsi pikkumies salamana hakemaan lusikkaa lusikkalaatikosta ja ryntäsi lusikan kanssa taikinan kimppuun. Tai siis yritti varvistella keittiön pöydän ääressa niin, että saisi lusikan taikinakulhoon saakka. Eihän tuollainen piirakkataikina raakana millekään maistu, mutta kovasti tuntui tykkäävän :D Varsinainen taikina-poika :D

Laitetaan nyt ainesmäärät sitten sekä pellilliseen että piirakkavuoalliseen. Pellillisen ainesmäärät on suluissa. Ja täytteitä voi aina lisäillä maun mukaan :) Sen verran täytyy mainostaa, että kinkkupiiraissa mä oon vannoutunut Korpelan palvirouheen kannattaja. Tykkään, että kinkku saa oikeasti maistuakin jollekin!

Kinkkupiirakka

Pohja:
1dl (2dl) perunasosejauhetta
3dl (6dl) vehnäjauhoja
100g (200g) margariinia tai voita
2dl (4dl) vettä
Täyte:
100g (200g) savukinkkua rouheena (voi laittaa reilumminkin!)
100g (200g) juustoraastetta (esim. emmental-mozzarella)
0,5 (1) paprika
pala (isompi pala) purjoa
Päälle:
1dl (2dl) kermaa
1dl (2dl) maitoa
2 (4) munaa
0,5tl (1tl) suolaa (jätän pois)
0,5tl (1tl) mustapippurirouhetta
halutessa valkosipulijauhetta

  Nypi pehmeä rasva, vehnäjauhot ja perunasosejauhe sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Nosta taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  Hienonna paprika ja purjo. Kuutioi kinkku tarvittaessa tai käytä valmista rouhetta. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja lisää kerma, maito sekä mausteet.
  Levitä taikina piirakkavuokaan tai pellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle kinkkurouhe, paprikat ja purjo. Kaada munamaito päälle. Ripottele juustoraaste joko munamaidon alle tai päälle. Joskus sekoita juuston munamaidon sekaan ja kaada koko seoksen kerralla piiraan päälle. Tällä tavoin juusto "sulautuu" paremmin täytteeseen, eikä jää kovaksi kanneksi piiraan päälle.
  Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt, pinta saanut hieman väriä ja pohja vaikuttaa kypsältä.




Mun mielestä on kiva leipoa itse sämpylöitä, mutta jos suoraan sanon, niin en kauheasti tykkää niistä enää seuraavana päivänä. Eilen nukkumaan mennessä keksin, että miksi en kuivaisi osaa eilen tehdyistä sämpylöistä korpuiksi. Mitään kaneliseosta en näille alkanut väsäilemään vaan halusin näistä semmoisen suolaisen version. Mitä netistä luin, niin korppujen kuivattamiseen tuntuisi menevän ikuisuus. Ilmeisesti mun sämpylät oli valmiiksi niin kuivaa tavaraa, että ne kuivahtivat suht nopeasti. Mutta ajatus lienee, että pidetään uunissa kunnes ovat kuivia ja keveitä.

Sämpylöistä korpuiksi

  Halkaise kuivahtaneet sämpylät ja lado pellille leivinpaperille leikkauspinta ylöspäin. Mä leikkasin sämpylät neljään osaan. Laita sämpylät ensin 225-asteiseen uuniin reiluksi viideksi minuutiksi, jotta saavat hieman väriä. Laske uunin lämpötila 50-100 asteeseen ja anna korppujen kuivahtaa. Ilmeisesti uunin luukun olisi hyvä olla raollaan, mutta turvallisuussyistä pidin luukun visusti kiinni!
  Mun leivät oli ruskistamisen jälkeen 100-asteisessa uunissa reilu puoli tuntia ja 50-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia.

Ohuet korput kuivui nopeasti, mutta paksumpien kanssa meni enemmän aikaa. Pinta kyllä kuivui, mutta sisältä jäivät helposti pehmeiksi. Neidille iski jonkinmoinen himo noihin korppuihin ja muutama yksilö katosi kesken kuivattamisen. Kuulemma niitä täytyi testata, että koska ovat valmiita... Mun oma laaduntarkkailija :D Tein illalla vielä toisen satsin korppuja ja jätin korput yöksi uuniin jälkilämmöllä. Annoin tällä kertaa korppujen olla ensin kaksi tuntia 100 asteessa ja sitten sammutin uunin ja annoin korppujen olla. Hyvin kuivuivat.



Uuni sai pysytellä kuumana vielä tovin, kun ruoaksi tekaisin broileri-kasvispastaa uunissa. Tämänkin ohjeen oon mappeihini kopsannut Pirkasta. Olipa yllätys. Muuten menin ohjeen mukaan, mutta lisäsin mukaan pari... tai no neljä valkosipulinkynttä.

Värikäs broileri-kasvisuunipasta
(8ann.)

350g(n.10dl) Spirali Tricolore-kuviopastaa
1(n.350g) kesäkurpitsa
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
3rkl öljyä
450g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
1tl suolaa
1tl mustapippuria
1tl Provencen mix-yrttiseosta
Munamaito:
1l maitoa
4 kananmunaa
1tl suolaa
1tl Provencen mix-yrttiseosta
Pinnalle:
2,5dl emmental-mozzarellajuustoraastetta

   Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä kypsäksi noin 8 minuuttia. Valuta hyvin. Halkaise kesäkurpitsa. Poista siemenet lusikalla ja paloittele. Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele myös paprikat reiluhkoiksi paloiksi.
   Kuullota kasviksia tilkassa öljyä ja siirrä lautaselle. Ruskista broilerisuikaleet ja mausta suolalla, pippurilla ja yrttiseoksella.

   Sekoita ainekset yhteen ja jaa kahteen voideltuun vuokaan (noin 1,5 l) tai yhteen suurempaan. Sekoita munamaitoainekset ja kaada vuokiin. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä uunissa 175 asteessa 50-60 minuuttia. Hienonna halutessasi pinnalle tarjottaessa tuoreita yrttejä.



17. lokakuuta 2012

Leipuri hiiva, hän asuu kumputiellä. Ja kaikki pizzat leipoo siellä.

Sainpahan taas tänään muistutuksen siitä, miksi ei kannata jättää taikinakulhoa keittiön pöydän reunalle kohoamaan. Keittiöön mennessä mua vastassa oli tavattoman onnellisen näköinen, taikinanenäinen ja -sorminen poika. Ja kun taikinakulhon päällä olevaa liinaa nosti, oli taikinassa pienen pienet sormenjäljet.

Innostuin aikani kuluksi testaamaan Yhteishyvästä löytynyttä porkkanakierteiden ohjetta. Kauniiden kierteiden sijaan suurin osa mun tekeleistä muistutti lähinnä ruuveja. Toisesta päästä hirmu paksuja ja kapenivat toiseen päähän. Ihan kiva ja kokeilemisen arvoinen ohje oli, mutta jatkossa käyttäisin kyllä nesteenä tuota porkkanamehua. Veteen tehtynä olivat aika miedon makuisia ja kaipasin enemmän sitä porkkanaisuutta. Jos seuraavalla kerralla sitten.

Porkkanakierteet
(20kpl)

5dl vettä tai porkkanamehua
50g hiivaa
1rkl hunajaa tai sokeria
2tl suolaa
3dl hienoksi raastettua porkkanaa
0,75dl öljyä
n.14dl sämpyläjauhoja
Voiteluun ja pinnalle:
vettä
seesaminsiemeniä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen porkkanamehuun tai veteen. Lisää hunaja, suola, porkkanaraaste ja öljy. Alusta jauhojen kanssa taikinaksi. Peitä taikina liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
  Jaa taikina tasaisesti noin 20 osaan. Pyörittele paloista peukalon paksuisia noin 25 cm pitkiä tankoja. Taita tangot kahtia ja kieritä osat toisiinsa. Nosta ne kohoamaan leivinpaperoidulle pellille ja peitä ne liinalla. Anna kohota 15-20 minuuttia. Sipaise niiden pinnat kevyesti vedellä ja halutessasi ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia koosta riippuen.


Aikani mietin, että muutanko tälle päivää suunnitellun pizzapäivän noutoruokapäiväksi, kun jotenkin innostus pizzataikinan väsäämiseen hiipui pojan perässä juostessa. Tuumasin sitten, että kun kerran ainekset on haettu, niin tehdään itte. Eipä sen taikinan  tekemisessä mene kuin muutama minuutti. Mitään uutta taikinaa en jaksanut testata, vaan pizzan pohjalle päätyi usein käytetty ja hyväksi todettu taikina ikivanhasta Ruutukokki-kirjasta.

Pizzapohja

(1-4 pizzaa koosta riippuen)

2dl vettä
25g hiivaa tai 1pss(11g) kuivahiivaa
0,5tl suolaa
1tl sokeria
2rkl öljyä
n.5dl vehnäjauhoja

  Liuota hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää hiiva pieneen jauhotilkkaan sekoitettuna. Lisää öljy ja loput jauhot. Alusta taikina kimmoisaksi. Nosta taikina leivinpöydälle ja jaa tarvittaessa 2-4 osaan. Pyöritä palat "pulliksi" ja anna kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia.
  Kauli pizzat pyöreiksi, ohuiksi pohjiksi, täytä haluamallasi tavalla ja paista uunin alaosassa 275-asteessa noin 7-10 minuuttia.

Oon ennenkin tainnut marmattaa siitä, kuinka pizzoihin päätyy aina ne samat täytteet. Ei mukamas uskalla tai halua testata mitään uutta. Tällä kertaa päädyin tekemään kolme erilaista pizzaa. Tai no kaksi, kun neiti sai täyttää omansa miten halusi. Meille isommille tein bratvursti pizzan Yhteishyvän ohjetta mukaellen ja muutellen sekä "otetaan mitä on"-pizzan hyödyntäen kaapista löytyviä jämiä. Tomaattikastiketta en jaksanut enää keitellä, vaan sen virkaa sai hoitaa tomaatti-sipulipastakastike. Bratvurstipizza oli ihan ok, mutta mun mielestä olisi kaivannut vielä jotain. Ehkä aurajuustoa???

Bratvurstipizza

pizzapohja itse tehden tai kaupasta noutaen
Täyte:
tomaattikastiketta, pastakastiketta tai ketsuppia 
250g bratvurstia
0,5 punaista paprikaa
1 sipuli
2 pepperonia viipaleina
2tl oreganoa
150g juustoraastetta

  Levitä pohjan päälle tomaattikastike. Laita tomaattikastikkeen päälle juustoraaste, viipaloidut makkarat ja sipuli, paloiteltu paprika sekä pepperoniviipaleet. Paista 250-275-asteisessa uunissa 7-10 minuuttia. Mausta kypsä pizza oreganolla.



"Otetaan mitä on" -pizza

pizzapohja
Täyte:
pastakastiketta
150g juustoraastetta
puolikas sipuli ohuina viipaleina
saksanpähkinä-salamia
valkosipulimeetvurstia
herkkusieniä
oregano

  Levitä pohjan päälle pastakastike ja juustoraaste. Laita sipulit, sienet, salami ja meetvursti pizzan päälle. Paista 275-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Ripottele päälle oregano.


Emman "melko special opera"-pizza

pizzapohja
Täyte:
ketsuppia
tonnikalaa
herkkusieniä
pepperonia
valkosipulimeetvurstia
juustoraastetta

  Levitä pohjan päälle ketsuppia. Ripottele ketsupin päälle tonnikalaa ja herkkusieniä. Levitä seuraavaksi päälle juustoraaste. Laita juuston päälle viipaloituja pepperoneja ja meetvurstisiivuja. Laita 275-asteiseen uuniin ja ryntää omaan huoneeseesi siksi aikaa, kunnes pizza on reunoilta palanut eli noin 7 minuutiksi. Tule syömään, kun komennetaan ja ripottele päälle oreganoa maun mukaan.



Musta alkaa tuntumaan, että oon ollut aivan liikaa pelkästään muksujen kanssa. Kaikki biisit mitä ajattelen otsikoiksi tai lauleskelen täällä kotona, on lastenlauluja. Argh! Täytyy laittaa jotain muuta poppia soimaan ja mennä keittelelään kahvit. Ja yrittää saada tuo leipuri hiiva soimasta mun päästäni....

16. lokakuuta 2012

On isot mustikkatiikerit karanneet, on kadonneet jäljet parempiin suihin....

Mun on taas pitkän aikaa tehnyt mieli mustikka-tiikerikakkua, mutta aina on tullut leivottua jotain muuta. Miksi ihmeessä maailmassa täytyy olla niin paljon ihania ruoka- ja leivontaohjeita? Mä kun haluaisin testata niitä kaikkia! Luulen vaan, etten koskaan saa testattua edes murto-osaa noista ohjeista mitä oon itselleni vuosien saatossa haalinut. Ja kun kokoelma tuntuu kasvavan koko ajan. Tänään onnistuin pitämään näppini erossa keittokirjoista, kun kirpparilla kävin. Hyvä minä! Muutamaa olisi tehnyt mieli tutkia vähän lähemmin, mutta päättäväisenä kuljin kirjojen ohi.

Mutta siihen kakkuun. Tätä kakkua oon tehnyt joskus ennenkin ja on se vaan hyvää. Ohjeen oon löytänyt Pirkasta. Vähän toispuoloonen mun kakusta tänään tuli, mutta ehkä se maku on kuitenkin tärkeämpi. Jos mustikasta tykkää, niin suosittelen :) En tiedä mitä ajattelin kakkua leipoessa (vai ajattelinko ollenkaan), mutta yritin vatkata liian kovaa voita ja sokeria aivan liian pienessä kulhossa. Ja siivo oli sen mukainen. Kakun kuorrutekaan ei halunnut tehdä mun kanssa yhteistyötä ja suurin osa sai jäädä kippoon. Ja ne vähät kakun päälle päässeet näytti kaikkea muuta kuin koristeellisilta. No, edelleen se maku ratkaisee, ei ulkonäkö. Jatkossa kuitenkin tekisin kakun ilman kuorrutetta. On parempaa niin... Kakkua leipoessa hymyilin mun kakkuvuoalle.... Se todellakin näyttää siltä, että on ollut ahkerassa käytössä. Oon sen ostanut muutamalla markalla kirpparilta lähemmäs 20 vuotta sitten. Hackmannin vuoka on hyvä vuoka :) Lisäksi kaapista löytyy pari miehen mummalta perittyä kakkuvuokaa, enkä niistäkään luopuisi mistään hinnasta. Niissäkin vuodet näkyy lommoineen kaikkineen, mutta parempia kakkuvuokia saa hakea!

Mustikkatiikeri

250g voita
2,5dl sokeria
4 kananmunaa
3,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
1 limetin raastettu kuori (voi jättää pois)
Mustikkaraita:
1dl jäisiä mustikoita
2rkl sokeria
Kuorrutus:
2dl tomusokeria
2rkl limetin mehua (vesikin käy)

  Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat joukkoon yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja limetin kuori keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  Ota kakkutaikinasta 1/3 toiseen kulhoon. Soseuta kohmeiset mustikat sokerin kanssa. Lisää mustikkasose pienempään osaan kakkutaikinasta. Mä oon aina jättänyt mustikat kokonaisiksi ja toimii niinkin!
  Kaada puolet vaaleasta taikinasta voideltuun ja jauhotettuun noin 1,8 l:n kakkuvuokaan. Kaada päälle mustikkataikina. Nostele päällimmäiseksi vaaleaa taikinaa.
  Paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin tunti. Kumoa kakku jäähtyneenä. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään. Valuta jäähtyneen kakun pinnalle kuorrutetta.



Jotenkin musta tuntuu, että tälle viikolle on kasaantunut normaalia kasvispitoisempaa ruokaa. Kokonaan kasvisruokaa oli vaan eilen, mutta muuten melkein joka päivä ruoasta löytyy kasviksia runsaanpuoleisesti. Vaikka eipä se haittaa. Ei ne kasvikset vaarallisia ole. Tälle päivää ruokaohje löytyi taas kerran Seuran suuresta ruokakirjasta ja lautaselle päätyi  jauheliha-juuresvuokaa. Mulle tuli jonkinmoinen arviointivirhe vuoan koon kanssa, eikä kaikki kaalit mahtuneet mukaan. Harmi. Omin lupineni lorautin laatikon päälle lopuksi tilkan siirappia, kun se ajatuksena tuntui hyvältä.

Jauheliha-juuresvuoka

500g kaalia
2-3 porkkanaa
pala lanttua
pala juuriselleriä
pala purjoa
300-400g jauhelihaa
1 sipuli
1tl suolaa
pippuria
yrttimausteita maun mukaan
3-4dl lihalientä
(pieni loraus siirappia)

  Suikaloi kaali, raasta juurekset ja leikkaa purjo renkaiksi. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää hienonnettu sipuli ja hauduta hetki. Mausta seos.
  Pane kasvikset ja jauheliha kerroksittain uunivuokaan ja kaada lihaliemi päälle. Lorauta halutessasi vuoan päälle tilkka siirappia.
  Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Puolukkahillon kanssa tosi jees!


15. lokakuuta 2012

I wanna be a frog...

Ruotsalaisen kokin keittokirja pääsi taas käyttöön. Vaikken mikään Muppettien suuri fani olekaan, niin tämä kirja on ihan kiva. Selailin kerrankin kirjaa oikein ajatuksella ja vastaan tuli muutama ohje, joka taatusti pääsee testiin lähiaikoina. Niitä odotellessa maistellaan Kermitin kasvispihvejä kyseisen kirjan ohjeen mukaan. Varsinaisen salaatin korvasi tänään dippailtavat kasvikset kurkkuaiolin kera. Tämän ohjeen oon napannut Pirkasta. Saipa samalla jonkinmoista kastikkeen tynkää noille kasvispihveillekin. Kurkkuaiolista tuli kertaheitolla yksi meidän sakin lempparikastikkeista. Oli hyvää :)

Pihvit oli maultaan oikein hyviä, mutta paistaessa tuli ongelmia. Ensimmäiset pihvit hajosivat ihan täysin. Lisäsin sitten taikinaan yhden munan ja pari ruokalusikallista vehnäjauhoja, niin johan onnistui. Lettupannu sai luvan väistyä ja loput pihvit paistoin tavallisella paistinpannulla. Mä oon ennenkin moittinut tuota lettupannua onnettomaksi ja nyt sen aika tuli täyteen. Saa luvan päätyä kierrätykseen, mokoma letru pannunretale...

Kermitin kasvispihvit

1(n.300g) kesäkurpitsa
100g palsternakkaa
100g juuriselleriä
1 sipuli
1pss(150g) pakastepinaattia
2 kananmunaa (laitoin 3)
0,5dl (täysjyvä)vehnäjauhoja (laitoin lisäksi vielä 2 ruokalusikallista)
1tl suolaa
0,25tl jauhettua valkopippuria
ripaus muskottia
2-3rkl silputtua minttua tai oreganoa (laitoin ripauksen kuivattua oreganoa)
Paistamiseen:
öljyä tai voita

  Ota pinaattipalat sulamaan hyvissä ajoin. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Kuori palsternakka, selleri ja sipuli ja raasta ne hienoksi raasteeksi kesäkurpitsan sekaan. Vatkaa munat, jauhoja ja mausteet kevyesti sekaisin. Sekoita joukkoon kasvisraasteet.
  Kuumenna lettupannun koloissa hiukan rasvaa ja laita reilu ruokalusikallinen kasvisseosta lettupannun syvennyksiin. Paistaminen onnistuu tavallisellakin pannulla, jos pihvien muodolla ei ole niin suurta merkitystä... Paina seosta kevyesti lusikalla ja paista miedolla lämmöllä, kunnes seoksen alapinta on saanut väriä. Käännä varovasti ja paista toinenkin puoli kauniin ruskeaksi.
  Pidä valmiit pihvit lämpiminä folion alla tai tarjoa suoraan pannulta. Sekoita raasteseosta aina välillä ennen pannulle laittamista.
  Tarjoa vaikka perunamuusin, puolukkahillon ja salaatin kera.




Dippikasvikset ja kurkkuaioli
(6ann.)

0,5 kukkakaali
200g porkkanoita
0,5 kurkkua
Kurkkuaioli:
1,5dl maustekurkkuviipaleita
1tlk(200g) kermaviiliä
1dl majoneesia
1-2 valkosipulinkynttä (laitoin teelusikallisen valmista murskaa)
n.0,5dl persiljaa tai ruohosipulia hienonnettuna
0,5rkl sinappia
mustapippuria

   Huuhdo vihannekset. Paloittele kukkakaali kukinnoiksi. Suikaloi kuoritut porkkanat ja kurkku. Pane vihannekset tarjolle isolle vadille (tai pieniin kuppeihin).
   Hienonna maustekurkkuviipaleet. Sekoita kermaviilin joukkoon maustekurkut, majoneesi, hienonnetut valkosipulinkynnet, yrtit, sinappi ja pippuri. Kastike kannattaa tehdä ajoissa, sillä maut tasaantuvat jääkaapissa.



14. lokakuuta 2012

Sin after sin

Tänään ei kauheasti tarvinnut keittiössä viettää aikaa, kun eilisestä possusta jäi yllin kyllin. Mä oon edelleen aivan onnessani tuosta sian niskasta. Niin hyvää se oli. Me ollaan ukon kanssa tuhottu kahdessa päivässä kahdestaan melkein kaksi kiloa lihaa ja olo on sen mukainen. Ähkyähkyääää!

Aamupäivä kului mukavasti pihaa haravoidessa ja orapihlaja-aidan rääteitä poimiessa. Vihdoin mä sain tuon aidan leikattua ja sotkut siivottua. Ei siinä mennytkään kuin parisen kuukautta.... Hups. Urakkaa vaikeutti jälleen kerran tuo pikkumies. Mä sain aina leikattua pari oksaa ja sitten saikin hakea herran tieltä. Palkinnoksi tämän urakan loppuun saamisesta tekaisin meille syntisen hyvää suklaa-kahvimoussea. Mä en yleensä oo mikään hirveä taloussuklaan ystävä, mutta tähän se sopi. Ohje löytyi Seuran suuresta ruokakirjasta. Pieni vipaus mulla sattui jossain vaiheessa, kun ei tuosta ihan moussemaista tullut. Mutta eipä se meitä haitannut!

Kahvi-suklaamousse

170g taloussuklaata
1dl vahvaa, kuumaa kahvia
2 keltuaista
2dl kuohukermaa
2-3tl vaniljasokeria
Koristeluun:
kermavaahtoa
suklaalastuja

  Paloittele suklaa kattilaan ja kaada kuuma kahvi päälle. Sulata suklaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää keltuaiset.
  Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Sekoita kermavaahto varovasti suklaaseokseen. Annostele jälkiruokamaljoihin ja pidä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka. (Mitä pidempään sen parempi!) Koristele annokset halutessasi kermavaahdolla ja suklaalastuilla.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...