31. joulukuuta 2012

Ota pätkä makkaraa!

Oikein ihanaa Uutta Vuotta kaikille! 

Kääpiölinnassa uusi vuosi vastaanotetaan hyvin rauhallisesti kotona köllötellen. Joulun jäljiltä on vieläkin "juhlaruokaähky", joten tarjolla on hyvin tavallista ja kotoista ruokaa. Tänään lautaselle päätyi jääkaapista löytynyt uunilenkki kera perunoiden ja sinappisen sipulikastikkeen. Kastikkeen ohje löytyi vanhoista "Herkullista hetkessä"-ruokakorteista. Illalla ajattelin tekaista vielä jonkinmoisen nacholautasen, jos virtaa piisaa.

Makkarat ja sinappi-sipulikastike

n.500g lenkkimakkaraa
1rkl öljyä
4-5(n.400g) sipulia
1-2rkl öljyä
2rkl vehnäjauhoja
2dl lihalientä
2dl crème fraichea
1-3tl sinappia
0,5-1tl suolaa
0,25tl mustapippuria
1tl kurkumaa

  Poista makkarasta kuori. Leikkaa makkara noin 2 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voitele viipaleet öljyllä. Kuori ja viipaloi sipulit.
  Kuumenna öljy kattilassa tai paistinpannulla. Kuullota siinä sipuleita muutama minuutti. Älä kuitenkaan ruskista. Ripota jauhot sipulien pinnalle ja sekoita. Lisää lihaliemi ja crème fraiche sekoittaen joukkoon. Hauduta noin 5 minuuttia. Mausta sipulikastike sinapilla, suolalla, pippurilla ja kurkumalla.
  Grillaa makkaraviipaleet joko ulkogrillissä tai paista parilapannussa molemmin puolin. Voit paistaa makkarat myös tavallisella paistinpannulla.
  Tarjoa makkarat ja kastike keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.


29. joulukuuta 2012

Pigs are heavy

Joulutäpistelyjen jälkeen mua ei kerta kaikkiaan huvita kokata. Ei sitten yhtään. Sinänsä outo juttu, kun yleensä rakastan keittiössä touhaamista. Eilen kaupassa käydessä huomasin tarjouksessa olleet porsaan suikalelihat ja siitä keksin sälyttää vastuun viikonlopun ruoista miehelleni. Kyseistä possukastiketta sain ensimmäisen kerran meidän seurustelun alkuaikoina, kun mies halusi kokata mulle päivällisen :) Ei mitenkään kaunista, eikä terveellistä, mutta perunamuusin kanssa nautittuna sitäkin parempaa!

Possua valtimot kovettavassa sienikastikkeessa

400g marinoitua porsaan suikalelihaa
2 sipulia
voita paistamiseen
1tlk(315/160g) sekasienikuutioita
1pss herkkusienikeittoaineksia
n.40g voita
2dl ruokakermaa
n.3dl vettä
3tl valkosipulimurskaa
2-4rkl chilikastiketta
0,5-1tl chilijauhetta
2tl paprikajauhetta
1tl pippurisekoitusta
2tl mustapippurirouhetta
pari hyppysellistä suolaa

  Hienonna sipulit. Kuumenna voi pannulla, lisää lihasuikaleet ja ruskista kevyesti. Lisää silputtu sipuli kypsennyksen puolessa välissä. Mausta pippureilla, chilijauheella, paprikajauheella ja hyppysellisellä suolaa. 
  Sulata noin 40g voita pienessä kattilassa. Lisää keittoainekset sulaan voihin. Sekoita vesi ja kerma joukkoon. Kiehauta.
  Kaada valutetut sienikuutiot ja kastike lihojen päälle pannulle. Sekoita. Mausta chilikastikkeella ja valkosipulilla. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
  Tarjoa perunamuusin tai riisin kera.

Tästä ei saa nättiä tekemälläkään....

How 'Bout Some Coffee

Jokin aika sitten löysin mapeistani helpon ja hyvältä kuulostavan jäätelölle tarkoitetun kahvikastikeohjeen. Kahvia keitellessä ohje muistui mieleen ja kun kerran kaikki ainekset löytyi ja jäätelöäkin oli, niin tottahan ohjetta täytyi testata. Ihanasti kahvilta maistuva kastike sopi hurjan hyvin vaniljajäätelön kanssa! Eikä valmistamiseenkaan kauaa mennyt.

Kahvikastike jäätelölle

4rkl sulatettua margariinia
4-5rkl kuumaa kahvia
1,5rkl kaakaojauhetta
2tl vaniljasokeria
3dl tomusokeria

  Sekoita ainekset keskenään kulhossa. Kaada kastike kannuun ja tarjoa jäätelön kera.


27. joulukuuta 2012

The good, the bad and the ugly

Taas sain todeta, ettei väsyneenä kannattaisi tehdä yhtään mitään. Kun pariin päivään ei ole tarvinnut kokata, oli tänään pakko päästä touhaamaan jotain keittiössä. Ajattelin aikani kuluksi tehdä sitten kasan karjalanpiirakoita, kun edellisestä kerrasta on jo hyvä tovi. Idea oli hyvä, samoin ohje, mutta toteutus ontui aika pahasti. Ensinnäkään mun aivot ja sormet ei vaan kykene yhteistyöhön, kun kyseessä on karjalanpiirakoiden rypytys. Toiseksi puuron suolaus ontui aika pahasti. En sekoittanut puuroa tarpeeksi hyvin suolalla maustamisen jälkeen, joten osa piirakoista tulee päätymään roskiin ällösuolaisen täytteen takia. Muutenkin tuo ohjeen 3 teelusikallista oli vähän liikaa. Ei siis ollut mun päivä. Onneksi sentään osa piirakoista ihan syötäviä rumasta ulkonäöstään huolimatta.

Pienet karjalanpiirakat
(n.60-70kpl)

Kuori:
2,5dl kylmää vettä
2tl suolaa
4dl ruisjauhoja
1,5-2dl vehnäjauhoja
nokare voita tai margariinia (laitoin reilun ruokalusikallisen)
Täyte:
2l maitoa
3,5dl puuroriisiä
3tl suolaa (vähempikin riittäisi)
Voiteluun:
voisulaa

  Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää riisit. Hauduta puuroa miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Mausta suolalla.
  Valmista kuoritaikina sekoittamalla veden joukkoon suola, jauhot ja lopuksi pehmeä rasva. Leivo taikina tangoksi ja jaa se noin 70 osaan. Pyörittele osat palloiksi ja taputtele ne kakkaroiksi. Pinoa kakkarat ja ripota jauhoja väliin.
  Kauli kakkarat piirakkapulikalla tai tavallisella kaulimella ohuiksi kuoriksi. Pinoa ne ja ripota jauhoja väliin.
  Levitä kullekin kuorelle runsas ruokalusikallinen haaleaa puuroa. Levitä se tasaiseksi kerrokseksi levyn keskustaan. Käännä kuoren reunat täytteen päälle ja ummista piirakka sormenpäillä rypyttämällä soikion muotoon.
  Paista piirakoita 300 asteessa 10-15 minuuttia. Voitele ne kuumina voisulalla. Lado voidellut piirakat kannelliseen astiaan tai peitä ne voipaperilla ja pyyhkeellä, jotta ne pehmenevät.



Mun on aivan pakko esitellä osaa joululahjoistani. Kaikki oli aivan mielettömän hienoja, mutta jos nyt näyttäisi näitä aiheeseen liittyviä. Kummasti tänäkin jouluna sain kaikkea keittiöön liittyvää :)


Ensimmäisenä voisi esitellä nämä essut! Kaksi mielettömän hienoa essua, joista toinen on sellainen kokopitkä ja toinen vyötärömalli. Mikähän se oikea nimitys niille sitten onkaan? Oli miten oli, niin nyt kyllä kelpaa kokata!
Äiti yllätti mut täysin antamalla lahjaksi neljä isoa Iittalan Korento-lautasta. Oon ihaillut kyseistä sarjaa kauan, mutta en koskaan malta ostaa noita lautasia. Tai no muutama kulho löytyi kaapista ennestään. Vielä kun saisi muutaman niitä pienempiä lautasia, niin olisin iloinen. Vaikka todella tyytyväinen olen nytkin!





Jemiina ilahdutti mua kahdella suloisella keraamisella vuoalla, joissa on silikoninen kansi. Erittäin käytännöllisiä ja just sellaisia mistä tykkään!







Mun muumimukikokoelma kasvoi tänä jouluna kahdella uudella, ihanalla mukilla! En kyllä tiedä minne saan kaikki mukit mahtumaan, mutta ei haittaa. Kaikki muumimukit on tervetulleita mun astiakaappiin.










Oon jo kauan halunnut itselleni kunnollista pikkuleipäpurkkia, mutta en vain ole saanut aikaiseksi moista ostaa. Mies otti vinkistä vaarin ja osti mulle tällaisen söpöliinin.











Ostin tällaisen kuppikakkukirjan lahjaksi Jemiinalle ja olisin halunnut samaisen kirjan itsellenikin. Täkäläisestä kaupasta löytyi kuitenkin vain yksi opus, joten sillä kertaa jäin itse ilman. Äiti oli kuitenkin löytänyt samaisen kirjan ja se päätyi mun lahjojen joukkoon. Kirjassa on vaikka mitä ihanaa ja maltan tuskin odottaa, että pääsen kirjan ohjeita testaamaan. Kirjan pistaasikuppikakkuja pääsin jo maistamaan Jemiinan tekemänä ja olivat kyllä valtavan hyviä!



Tämä erikoinen minttu-chilisuklaapatukka löytyi miehen lahjoista. Itse en vielä ole suklaata maistanut, mutta on kuulemma aika jännää. Suklaana ei mitenkään ihmeellistä, mutta syöntikokemuksena kuulemma mielenkiintoinen. Chili lämmittää ja minttu viilentää. Täytynee testata :)

24. joulukuuta 2012

Paljon tarjolla.... olutkakkua, lohta, rosollia, vaniljamanteleita....

Kääpiölinnan väki toivottaa kaikille lukijoille oikein herkullista ja rauhallista joulua! Syökää hyvin ja pitäkää huolta toisistane! Niin mekin tehdään :)

Tässä osa herkuista, jotka pääsivät onnellisten ruokailijoiden vatsan täytteeksi. Kiitos vielä vieraille! Oli oikein kivaa! Sohva ja iso tuopillinen kylmää vettä huutelee niin kutsuvasti, joten mennään suoraan asiaan.

Niin paljon kuin graavatusta lohesta tykkäänkin, niin ei sitä vaan tule tehtyä. Meillä kun ei muut siitä piittaa. Tämä oli toinen kerta, kun itse moiseen hommaan ryhdyin, mutta lopputulos oli silti tosi jees! Ohjeita en jaksanut kaivella, joten tämä on tehty ihan summamutikassa.

Graavilohi

n.500g:n lohifilee
1rkl karkeaa merisuolaa
n.1tl sokeria
0,5rkl kuivattua tilliä
vajaa 0,25tl mustapippurirouhetta
vajaa 0,25tl roseepippurirouhetta

  Nypi lohifileestä tarvittaessa ruodot pois. Ripottele päälle suola, sokeri, tilli ja pippurit. Hiero mausteet kevyesti kalan pintaan. Paksumpaan päähän kannattaa laittaa hieman reilummin mausteita. Leikkaa fileepala kahtia ja aseta kalat päällekkäin, lihapuolet vastakkain. Kääri kala tiukasti leivinpaperiin ja folioon. Halutessasi voit laittaa vielä pieneen pussiin. Nosta paketti jääkaappiin kevyen painon alle. Anna maustua seuraavaan päivään pakettia välillä käännellen.
  Halutessasi pyyhi enimmät mausteet pinnalta pois. Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja tarjoile.


Joka joulu meillä on "väittely" siitä, kumpi on oikea nimitys tälle jouluiselle salaatille. Rosolli vai salla? Mun mielestä tämä on rosollia, mutta muu väki on mun kanssa eri mieltä. Eipä sillä tietysti mitään merkitystä ole, hyvää tämä on silti. Mun lapsuudessa rosollin kanssa tarjottiin aina punaiseksi värjättyä kermavaahtoa ja se on sellainen juttu josta en luovu.

Rosolli

2 porkkanaa
2 perunaa
1 iso sipuli
1 iso maustekurkku
3dl valmiita, säilöttyjä punajuurikuutioita
(suolaa)
Kastike:
1-2dl kuohukermaa
n.2rkl punajuurien säilöntälientä

  Pese perunat ja porkkanat ja keitä ne kevyesti suolatussa vedessä, kummatkin omassa kattilassaan. Anna jäähtyä. Kuori ja kuutioi kasvikset, silppua sipuli hienoksi silpuksi. Laita ainekset kulhoon ja sekoita varovasti sekaisin. Halutessasi voit ripotella salaattiin ihan pikkaisen suolaa. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.
  Kastiketta varten vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon punajuurien säilöntälientä.



Naposteltavaksi tein tällä kertaa kahdenlaisia manteleita. Vaniljamantelit on mukaeltu Me-lehden vaniljapähkinä-ohjeesta ja hunajaiset chilimantelit on tehty vanhan tutun ohjeen mukaan. Vaniljamantelit oli ihan ok, mutta edelleen nuo hunajamantelit vei voiton.

Vaniljamantelit

200g kuorimattomia manteleita
1 munanvalkuainen
0,5dl sokeria
2rkl vaniljasokeria
0,5tl suolaa

  Vatkaa valkuainen, sokerit ja suola kevyesti sekaisin. Lisää mantelit joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Kaada mantelit leivinpaperille pellille ja erottele hieman toisistaan. Paahda 180-asteisessa uunissa ensin 8 minuuttia. Sekoita ja jatka paahtamista vielä 4 minuuttia. Varo, etteivät mantelit pala.


Sain joku aika sitten sähköpostitse veljeni vaimolta suklaa-portterikakun ohjeen. Oli kuulemma aivan mun näköinen kakku :) Oon suunnitellut ohjeen testaamista jo hyvän tovin, mutta aina on tullut leivottua jotain muuta. Meillä olutkakut kuuluu osana jouluun, joten nyt oli hyvä hetki tämän ohjeen kokeilemiseen. Ohje on jostain lehdestä kopsattu ja alunperin näemmä Eve Vaittisen käsialaa. Kopiosta en vaan saanut selville, että mistä lehdestä tämä on poimittu.

Muutin ohjetta hieman niin raaka-aineiden, ainesmäärien ja tekotavan suhteen. Portteri vaihtui stoutiin, margariinin tilalla käytin voita, kostutuslientä tein vähemmän, pelkkien munien vaahdottamisen sijaan vaahdotin munat ja sokerin yhdessä ja kostutin kakun paistovuoassaan. Kakun kanssa tarjoiltavaksi sopiva mustaherukkakastikekin jäi tekemättä. Kakku oli ihan hyvää ja olutkin maistui sopivasti. Mutta ei tämäkään päihitä ensimmäistä testaamaani olut-suklaakakkuohjetta.

Suklaa-stoutkakku

3dl vehnäjauhoja
2dl sokeria
2tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1dl stoutia (mulla St Peter's cream stout)
100g voita
50g tummaa suklaata
Kostutus:
1dl stoutia
1dl vahvaa kahvia
1tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
1,5dl stoutia
50g voita
50g tummaa suklaata
4dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria

 Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään. Kiehauta olut ja siirrä kattila liedeltä. Sulata joukkoon voi ja paloiteltu suklaa. Anna jäähtyä.
  Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahtoon. Lisää olut-suklaaseos varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun, 1,5 litran rengasvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
  Anna kakun jäähtyä. Kumoa kakku vuoastaan. Pese vuoka ja nosta kakku takaisin. Kiehauta olut, lisää kahvi ja mausta vaniljasokerilla. Kaada jäähtynyt olut-kahviseos vuokaan kakun päälle. Anna maustua.
  Kumoa kakku vuoastaan. Valmista kuorrutus. Kuumenna olut ja nosta kattila syrjään. Lisää voi ja paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää tomusokeri ja kuumenna sekoittaen, jotta seos kirkastuu. Mausta vaniljasokerilla. Valuta kuorrute kakun päälle ja anna jähmettyä.

23. joulukuuta 2012

Sikamainen juttu

Joulukinkun paistaminen on joka vuosi yhtä haasteellista. En nimittäin koskaan muista, että missä lämpötilassa ja kuinka kauan kinkkua paistetaan. Yleensä kyselen äidiltäni neuvoja, mutta tällä kertaa ajattelin selvittää paisto-ohjeet ihan itse. Ja ihan hyvä kinkku tuli :) Nyt ainakin tiedän, mistä löydän ohjeet, kun niiden kanssa taas ensi jouluna tuskailen....

Joulukinkku sinappihunnulla

n. 7,5kg juhlakinkku potkalla
paistopussi
Kuorrutus:
sinappia
korppujauhoja

  Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla ja nosta kinkku paistopussiin. Työnnä paistomittari pussin läpi kinkun paksuimpaan kohtaan. Sulje pussi ja leikkaa yhteen nurkkaan pieni höyryaukko. Nosta kinkku korkealaitaiselle uunipellille.
  Kuumenna uuni 125-asteiseksi ja nosta kinkku uuniin. Kypsennä, kunnes paistomittari näyttää 75-80 astetta. Aikaa menee noin 1h/kg.
  Nosta kypsä kinkku uunista ja anna levähtää hetkisen. Valuta varovasti kinkun liemet kattilaan tai muuhun suureen astiaan. Leikkaa pussi auki. Leikkaa kinkun verkko auki ja poista enin rasva kinkun pinnalta.
  Kuorrutus: Kun kinkku on jäähtynyt sen verran, että kärsii käsin koskea, nosta kinkku leivinpaperoidulle pellille. Levitä päälle kerros sinappia ja ripottele päälle ohuelti korppujauhoja. Kuumenna uuni 250-asteeseen ja kuorruta kinkkua 5-7 minuuttia. Varo ettei pinta pala. Halutessasi voit koristella pinnan kokonaisilla neilikoilla.




22. joulukuuta 2012

Bartender, I've had too many

Likööriä, laatikoita ja lihapataa. Niistä on Kääpiölinnan lauantai tehty. 

Kääpiölinnan parempi kriikunalikööri (tai luumulikööri)

reilu 1l kriikunoita (tai luumuja)
5dl 80% vodkaa
7dl 40% vodkaa
7dl sokeria
6dl vettä

  Huuhtaise kriikunat ja tee niihin pieni viilto veitsellä. Kaada kriikunat puhtaaseen, suureen ja kannelliseen lasipurkkiin. Kaada päälle niin paljon vodkaa, että kriikunat peittyvät. Pidä lasipurkkia huoneenlämmössä 3-4 kuukautta.
  Siivilöi kriikunat pois likööristä. Kaada vesi ja sokeri pieneen kattilaan ja kiehauta. Anna jäähtyä hieman. Kaada sokerilientä vähän kerrallaan liköörin joukkoon, niin että saat sopivan makean liköörin. Maistele välillä.
  Suodata likööri harson tai kahvisuodattimen läpi. Pullota ja anna tekeytyä vielä muutama viikko.


Bataattilaatikkoa tein ensimmäisen kerran viime jouluna. Ja kun kerran hyvää oli, niin samaista ruokaa löytyy joulupöydästä tänäkin vuonna. Yhden laatikon kiikutin anopille :)

Bataattilaatikko (vol 2)

4(n.3kg) bataattia
vettä
3 kasvisliemikuutiota
2dl ruokakermaa
2 kananmunaa
100g voita
2tl suolaa
1tl jauhettua mustapippuria
0,5tl muskottipähkinää
bataattien keitinlientä
Pinnalle:
korppujauhoja
voinokareita

  Kuori ja kuutioi bataatit. Lado kuutiot kattilaan ja lisää niin paljon vettä, että bataatit peittyvät juuri ja juuri. Lisää kattilaan liemikuutiot. Keitä hiljalleen, kunnes bataatit ovat pehmeitä.
  Kaada suurin osa keitinliemestä talteen ja survo bataatit. Lisää soseeseen kerma, kananmunat, voi ja mausteet. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää tarvittaessa bataattien keitinlientä. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
  Lado sose kolmeen voideltuun, 1,5 litran vuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia tai kunnes pinta saa kauniin ruskean värin.


Pienen pieni porkkanalaatikkokin valmistui maanantaita odottamaan. Ennen en ole porkkanalaatikkoa tehnyt mannasuurimoista, mutta yllättävän hyvin ne tähän sopi. Yhtään en muista mistä tämä porkkanalaatikon ohje on mappeihini ilmestynyt, mutta kunnia ohjeesta kuuluu jollekulle muulle.

Porkkanalaatikko

1kg porkkanoita
2dl ruokakermaa
0,75dl (täysjyvä)mannasuurimoita
0,5dl porkkanoiden keitinlientä
n.1tl suolaa

  Keitä porkkanat kypsiksi vedessä, kaada vesi talteen ja soseuta ne. Lisää porkkanasoseeseen kerma, mannasuurimot ja keitinlientä. Mausta suolalla. Kypsennä seos voidellussa uunivuoassa 150 asteessa noin 1,5 tuntia.


Ruokaan ei viime päivinä ole kauheasti ehtinyt panostaa, mutta tämä ruoka valmistui helposti muiden touhujen ohessa. Ohje tähän hyvinkin tuoksuvaiseen lihapataan on löytynyt muistaakseni FineFoods'n reseptivihkosesta. Ainesmäärät muuttuivat ihan hitusen ja yksi maustetahnoista vaihtui toiseen, mutta muuten tein pitkälti ohjeen mukaan. Tosin tarjoiluvaiheessa jogurtti ja mangochutney unohtui. Ruoka oli ihan hyvää, mutta enemmän olisin kaivannut potkua. Alkuperäisessä ohjeessa ei käytetty lainkaan suolaa, mutta itse maustoin valmiin ruoan vielä suolalla.

Intialainen lihapata

n.800g karjalanpaistilihoja
4 sipulia lohkoina
2rkl valkosipulitahnaa
2rkl inkivääritahnaa
1,5dl makeaa mangochutneya
2rkl punaista currytahnaa
n.4dl vettä
0,5tl suolaa
Lisäksi:
basmatiriisiä
mangochutneya
paksua jogurttia

   Lado lihapalat, sipulit ja mausteet pataan. Kaada pataan vettä niin paljon, että ainekset melkein peittyvät. Hauduta kannen alla 200 asteessa noin 2-2,5 tuntia. Mausta kypsä ruoka halutessasi suolalla.
  Tarjoa padan kanssa basmatiriisiä, paksua jogurttia ja mangochutneyta.

21. joulukuuta 2012

Let them eat cake she says

Eiliselle suunniteltu viikunakakku valmistui vasta tänään. Eilinen päivä oli niin täynnä touhua ja tohinaa, ettei illalla enää jaksanut tehdä mitään. Ohje tähän ihanan makeaan ja sitruunaiseen kakkuun löytyi Pirkasta. Viikunoita laitoin hieman vähemmän, mutta siitä huolimatta ihan hyvä kakku tuli. Vielä kun tietäisi, että kuka nämä kaikki syö?!?

Viikunakakku

1ps(250g) kuivattuja viikunoita (laitoin 200g)
2dl omenamehua
200g voita
1dl sokeria
2 kananmunaa
1 sitruunan raastettu kuori
3rkl sitruunamehua
2rkl sitruslikööriä
0,5tlk(à200g) kermaviiliä
4dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
2tl soodaa
1tl leivinjauhetta

  Voitele ja korppujauhota kahden litran rengasvuoka. Leikkaa viikunoista pois kova kanta ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Mittaa mehu pieneen, pinnoitettuun kattilaan ja keitä viikunoita mehussa miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes viikunat soseutuvat mehuun. Ota kattila liedeltä ja sekoita voi paloina kattilaan.
  Siirrä seos taikinakulhoon ja sekoita joukkoon sokeri. Sekoita, kunnes sokeri sulaa. Kun seos on jäähtynyt, vatkaa munat yksitellen taikinaan. Lisää taikinaan sitruunankuori ja -mehu, sitruslikööri ja kermaviili. Vatkaa seos tasaiseksi.
  Sekoita vehnäjauhot, vaniljasokeri, sooda ja leivinjauhe kulhossa. Lisää taikinaan muutamassa erässä. Vältä turhaa sekoittamista. Kaada taikina tasaisesti vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti.
   Kumoa kakku vuoasta lähes jäähtyneenä leivinpaperin päälle ritilälle. Anna jäähtyä täysin. Kakku paranee vanhetessaan.

  

19. joulukuuta 2012

Piece of Cake

Joulukiireet painaa päälle, kuten varmasti monella muullakin. Oikeastaan vasta pari päivää sitten tajusin, että aatto on jo ensi viikolla. Hupsis.... Täytynee laittaa töpinäksi jouluvalmistelujen kanssa. Laatikoista suurin osa tulee anopilta, mutta itse lupauduin tekemään bataattilaatikot ja meille porkkanalaatikkoa. Kala täytyisi graavata, joululeivät leipoa ja rosolliakin täytyy pöytään saada. Viikonloppu menee siis kokkaillessa. Sen vähän mitä oon joululeipomuksia tehnyt, niin ne on kyllä jo syötykin. Tänään tein vielä yhden taatelikakun ja huomiselle olisi suunnitelmissa viikunakakku. Olettaen että aikaa riittää. Yhtään en tiedä, mistä lehdestä oon taatelikakun ohjeen mappeihini kaapannut, mutta erittäin helppo tuo ohje oli!

Ruoaksi tein Valintatalon mainoksesta poimitun ohjeen mukaan inkiväärillä ja kardemummalla maustettua broileria. Mausteiden puolesta sopii vallan mainiosti ruoaksi näin joulun alla, tosin inkivääri ja kardemumma olisi voinut maistua enemmänkin.

Inkivääri-kardemummamarinoitua broileria

4 broilerin ohutta fileepihviä
4 viipaletta halloumijuustoa
Marinadi:
0,5dl öljyä
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
0,5tl kurkumaa
0,5tl kardemummaa
1rkl ruokokidesokeria tai fariinisokeria
1rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
0,5 ruukkua timjamia

  Sekoita marinadin aineet huolellisesti. Päästä timjamin aromi ja maku valloilleen yrttinippua käsissä hieroen. Pane broilerin filepihvit ja halloumijuustoviipaleet laakeaan astiaan limittäin. Valuta marinadi päälle. Sekoita kevyesti niin että marinadi voitelee pihvit ja juustoviipaleet kunnolla. Peitä astia, pane jääkaappiin ja anna maustua parista tunnista seuraavaan päivään. Ota astia huoneenlämpöön 1–2 tuntia ennen kypsentämistä. Poista marinadi pihvien ja juustoviipaleiden pinnasta talouspaperilla kevyesti pyyhkäisten. Grillaa, pariloi tai paista broileripihvit ja halloumijuustoviipaleet. Mausta kypsät pihvit suolaripauksella. Nauti vihannes-couscousin kanssa.


Taatelikakku

250g kivettömiä taateleita
2dl vettä
1dl sokeria
200g voita
2 kananmunaa
1dl kermaviiliä
1tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
2tl soodaa
4dl vehnäjauhoja

  Keitä taatelit hiljalleen vedessä pehmeiksi. Lisää sokeri. Sekoita voi hiukan jäähtyneeseen seokseen. Kun voi on sulanut, lisää joukkoon kaikki muut aineet. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 2,5 litran kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti.


17. joulukuuta 2012

Kattilaan eksyneet lampaat

Pakastimen perukoilla majaillut, Jemiinan lahjoittama lampaan keittoliha pääsi tänään pataan. Tai paremminkin kattilaan ja sitä kautta lammaskaaliksi. Ohje tähän mukavan lämmittävään ja muhevaan ruokaan on löytynyt vuosia sitten Yhteishyvästä. Toteutusvaiheessa ainesmäärät muuttuivat hieman, mutta muuten tein ruoan ohjeen mukaan. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun valmistan kotimaista lammasta. Ja voin kertoa, että jatkossakin mun pöytään päätyvät lampaat saavat olla suomalaisia. Liha oli aivan mielettömän hyvää verrattuna aikaisempiin lautaselle päätyneisiin yksilöihin.

Sonjan lammaskaali

170g pekonia tai palvikylkeä
800g lampaan keittolihaa
2 porkkanaa
2 sipulia
1l vettä
10-15 maustepippuria
1 laakerinlehti
2tl suolaa
0,5-1 keräkaali
2-3 lehtisellerin vartta
2dl pieniä lanttukuutioita
2rkl siirappia
3-6 valkosipulinkynttä
kuivattua meiramia tai nippu tuoretta

  Leikkaa pekoni kuutioiksi ja liha mahdollisuuksien mukaan pienemmiksi paloiksi. Ota iso kattila ja ruskista sen pohjalla pekonikuutiot ja liha. Lisää kuoritut ja viipaloidut porkkanat ja sipulit. Laita kattilan päälle kansi, alenna lämpöä ja hauduta 5-10 minuuttia. Sekoita välillä.
  Lisää vesi, pippurit ja laakerinlehti. Keitä, kunnes lammas on kypsää - noin 40 minuuttia. Mausta liemi loppuvaiheessa suolalla ja lisää joukkoon puolet kuutioidusta keräkaalista.
  Nosta pois ne lampaanlihapalat, joista haluat poistaa luut tai jotka haluat pienemmiksi paloiksi. Jäähdytä nämä lihat. Lisää keittoon loput kaalista, suikaloidut sellerinvarret ja hyvin pieniksi kuutioidut lantut. Kuumenna ja keitä edelleen.Lisää perkaamasi lampaanlihapalat ja jatka keittämistä. Mausta keitto hiukan makeaksi siirapilla. Lisää suikaloidut valkosipulinkynnet. Keitä, kunnes keitto on muhevaa, mehevää ja pehmeää. Silppua ennen tarjoamista joukkoon runsaasti tuoretta meiramia tai ripauta sekaan kuivattua. Tarjoa sellaisenaan tai smetanan kera. Ja vielä tummaa leipää kaveriksi!

16. joulukuuta 2012

Mäkin haluun wokkitähdex

Kerrankin sain istua suht' valmiiseen ruokapöytään, kun mies hoiti kokkailupuolen. Ihan kivaa vaihtelua, vaikka tunnenkin oloni aika orvoksi istuessani vieressä ja katsoessani toisten touhuha. Ruoaksi saatiin kanaa melko kiinalaisittain. Ruoka oli ihan jees, tosin mausteita voisi lisäillä reilumminkin!

Kanaa melko kiinalaisittain

520g marinoimattomia broilerisuikaleita
Marinadi:
6rkl soijaa
6rkl punaviiniä
2rkl ruokokidesokeria
reilu 3tl valkosipulimurskaa
1tl setsuaninpippuria
2tl chiliöljyä
2tl kiinalaista mausteseosta
3rkl maizenaa
Lisäksi:
pala purjoa
150g tuoreita sokeriherneitä
1 iso porkkana
1tlk herkkusieniä
2 sipulia
Kastike kasviksille:
4rkl soijaa
4rkl punaviiniä
1,5rkl tummaa sokeria
2tl valkosipulimurskaa
0,5tl setsuaninpippuria
1,5tl chiliöljyä
1,5tl kiinalaista mausteseosta
2rkl maizenaa
Paistamiseen:
maapähkinäöljyä

  Tee ensin marinadi sekoittamalla marinadin ainekset keskenään. Kaada marinadi broilerisuikaleiden joukkoon. Halutessasi voit leikata broilerisuikaleet pienemmiksi. Anna maustua ainakin 30 minuuttia.
  Viipaloi purjo sekä sipuli ja leikkaa porkkana ohuiksi tikuiksi. Leikkaa sokeriherneistä ruodit pois ja huuhtaise. Sekoita kasviksille tulevan kastikkeen ainekset keskenään.
  Kuumenna vokkipannussa tilkka öljyä ja ruskista broilerisuikaleet nopeasti. Pannu saa olla todella kuuma. Kaada broilerit lautaselle odottamaan.
  Kuumenna vokkipannussa tilkka öljyä ja lisää kasvikset. Kaada kasvisten kastike vokkiin ja sekoittele. Halutessasi voit lorauttaa vokkiin vielä tilkan soijaa ja viiniä. Kypsennä kasviksia muutama minuutti ja lisää broilerit. Sekoittele ja anna kypsyä vielä muutama minuutti tai kunnes broilerit ovat kypsiä. Kasvikset saa jäädä rapsakoiksi. Tarjoa riisin kera.

14. joulukuuta 2012

Joulupuu on rakennettu

Huomenna on tytön koululla jokavuotisten joulumyyjäisten vuoro. Tällä kertaa leivoin myytäväksi kaksi erilaista maustekakkua ja porkkanaisia joulukuusia. Arabialaisen maustekakun ohjeen oon saanut noin 20 vuotta sitten veljeni silloiselta tyttöystävältä. Kaksi muuta ohjetta on mulla ollut mapeissa jo hyvän tovin, enkä kuollaksenikaan muista mistä oon ohjeet löytänyt. Arabialaista maustekakkua on tullut tehtyä tällä ohjeella kymmeniä kertoja. Siitä voi varmasti päätellä, että kakkuohje kuuluu mun suosikkeihin. Nyt on vaan ollut useamman vuoden tauko kyseisen kakun teossa. Muistan kuorruttaneeni kakun yleensä jollain suklaisella kuorrutteella, mutta harmikseni en kuorrutteen ohjetta enää löytänyt.

Porkkanatorttu

1 muna
1dl maitoa
1dl rypsiöljyä
4dl hienoa porkkanaraastetta (n.2 isohkoa porkkanaa)
3dl vehnäjauhoja
2dl fariinisokeria
0,5dl pähkinä- tai mantelirouhetta
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1tl kanelia
0,5tl suolaa
Kuorrutus:
2rkl vettä
3dl tomusokeria
0,5tl kanelia
(lisäksi vihreää elintarvikeväriä, koristerakeita ja valkoista sokerikuorrutetta kuusileivoksiin)

  Sekoita kulhossa muna, öljy, maito ja porkkanaraaste. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
  Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun, tasapohjaiseen vuokaan. Kypsennä torttua uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia.
  Sekoita kuorrutuksen aineet tasaiseksi seokseksi ja levitä kuorrutus jäähtyneen tortun pintaan. Halutessasi voit ripotella pinnalle sukaattia tai koristerakeita.
  Kuusileivoksia varten leikkaa kakku kolmioiksi ja koristele valkoisella sokerikuorrutteella ja koristerakeilla. Halutessasi voit leikata kakun ensin ja levittää vihreän kuorrutteen vasta sitten. Kuorrute nimittäin halkeilee helposti.


Arabialainen maustekakku

200g voita
4dl sokeria
3 kananmunaa
2dl kermaa tai maitoa
2tl kanelia
1tl muskottipähkinää
1,5tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
0,5tl soodaa
5dl vehnäjauhoja
2rkl tummaa kaakaojauhetta

  Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sekä maito kevyesti sekoittaen voi-sokerivaahdon joukkoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kokeile kypsyys tikulla.
  Halutessasi voit koristella kakun sulatetulla suklaalla ja suklaarusinoilla.


Kahvinen maustekakku


200g margariinia tai voita
2dl sokeria
3 munaa
2dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl kanelia
2tl vaniljasokeria
2tl kardemummaa
1,5tl murukahvia
1,5tl leivinjauhetta
0,5dl maitoa

  Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon yksitellen, samalla hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan yhdessä maidon kanssa. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.
  Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä kakkua 175 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 50-55 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.


Sitten vielä suuren suuri kiitos Köökistä kajahtaa-blogin Maijalle! Onneksi voitin Maijan järjestämässä arvonnassa mielettömän hienon Farang-keittokirjan.

13. joulukuuta 2012

Viskiä jaaritellen

Tajusin eilen, etten oo tälle joulua leiponut vielä yhtään kahvikakkua. Omituista! Huomenna täytyisi urakoida joitain leivonnaisia neidin koulun myyjäisiin ja sopivia ohjeita etsiessäni törmäsin kauan sitten Pirkasta kopsattuun skottilaisen viskikakun ohjeeseen. Jos kakussa on suklaata, kahvia ja viskiä, niin se ei voi olla pahaa! Ja kun ainekset löytyi kotoa, niin pakkohan sellainen oli pyöräyttää. Ihan vaan aikansa kuluksi. Koska viski laitetaan kakkuun vasta kypsentämisen jälkeen, kiehautin siitä alkoholit pois. Ihan vaan siksi, että voi antaa noille pienemmillekin. Ja luulen, että tuo kakku olisi ilman viskiä oikein oivallinen suklaakakku!

Skottilainen viskikakku

200g tummaa suklaata
175g voita
2,5dl sokeria
3 kananmunaa
5dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
0,5tl soodaa
2dl vahvaa kahvijuomaa
Kostutukseen:
1dl viskiä

  Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot, vanilliinisokeri, leivinjauhe ja sooda keskenään. Lisää sulatettu suklaa rasvaseoksen joukkoon. Lisää kahvi ja jauhoseos vuorotellen taikinaan.
  Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 55 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Pese kakkuvuoka ja siirrä kakku takaisin vuokaan. Kostuta kakku viskillä ja anna maustua 1 - 2 vuorokautta jääkaapissa. Kakku säilyy mehevänä useita päiviä.


Kuvan nappasin ennen viskiä, mutta tuskin tuo tuosta kaunistuu muhiessaan.

12. joulukuuta 2012

Finger lickin' good, mashed potatoes, gravy too!

Mulla on uus tukka, uus purkki paistinlastoille, uudet laatikot eteisen hyllyyn, semmoinen uusi Maraboun suklaarasia (tai oikeastaan kaksi...) ja ihan hirveä väsy kaikesta juoksemisesta. Mutta päivä on ollut varsin mukava (ja kallis). Onneksi päivän sapuskan laitto ei suurempia älyllisiä ponniteluita vaatinut, joten vielä riitti vähän virtaa kokkailuun. Parin päivän sapuskaksi valikoitui hieman erilainen versio perunasose-jauhelihalaatikosta. Ohjeen oon kopsannut mappeihini aikoja sitten jostain Yhteishyvästä. Mun vuoasta tuli vaan hiukan muunneltu versio. Ja ihan hyvää oli :)

Perunasose-jauhelihavuoka

1,5kg perunoita
1tl suolaa
2-3dl maitoa
2-4rkl voita tai margariinia
Jauhelihaseos:
500g jauhelihaa
250g pakastekasvissuikaleita
4dl vettä
1pss ranskalaista sipulikeittoainesta
140g tomaattipyreetä
n.1tl ruokokidesokeria (tavallinenkin käy)
suolaa tarvittaessa
ripaus mustapippuria
Päälle:
juustoraastetta

  Kuori ja kuutioi perunat. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois, muussaa potut, mausta suolalla ja lisää joukkoon margariinia ja sen verran maitoa, että saat löysähkön perunamuusin. Halutessasi voit valmistaa muusin valmiista muusiaineksista pakkauksen ohjeen mukaan ja maustaa soseen margariinilla.
  Ruskista jauheliha ja lisää kasvissuikaleet. Paista muutama minuutti. Lisää vesi ja sipulikeittoaines sekä loput aineksista. Anna kiehua muutama minuutti miedolla lämmöllä.
  Kokoa ainekset voideltuun vuokaan. Laita pohjalle ensin perunasosetta, päälle jauhelihaseos ja lopuksi vielä loput muusit. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä vuokaa 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes juusto saa hieman väriä.
  Tarjoile salaatin kera. Ruoan päälle sopii oikein hyvin paahdetut, kuivatut sipulit.


11. joulukuuta 2012

Annas kun hörppään

Joulun alla tulee keitettyä glögiä vähän turhankin usein. Toisaalta, kun oli aikansa peuhannut muksujen kanssa ulkona, oli aika kivaa keitellä ja nauttia mukillinen kuumaa juomaa. Ohje tämänkertaiseen juomaan löytyi Kotilieden suuresta keittokirjasta. Tosin meille tein vaan puolikkaan satsin ja mustaherukkamehun tilalla oli omatekoinen mustaherukka-punaherukkamehu. Viiniä en laittanut, joten sokerinkin jätin pois. Ja ihan riittävän makeaa oli näinkin. Niin ja heitinhän mä sekaan puolikkaan vaniljatangon. Kun muksut oli saatu maate, lorautin aikuisten glögiin tujauksen Sheriffi-juomaa. Siis yhden tähden jallua. Sopi glögiin niinku nenä päähän.

Punainen glögi

5dl mustaherukkamehua
1l vettä
1 kanelitanko
1rkl mausteneilikoita
pala kuivattua inkivääriä (laitoin ripauksen jauhettua)
1rkl kardemummansiemeniä
1 vaniljatanko
(pala kuivattua pomeranssinkuorta)
(1-2dl sokeria)
(pullo punaviiniä)
(brandya)
Laseihin:
rusinoita
kuorittuja manteleita

  Kaada mehu kattilaan ja laimenna vedellä. Lisää mausteet ja keitä noin 10 minuuttia. Sammuta liesi ja jätä glögi maustumaan vielä 10 minuutiksi. Siivilöi mausteet mehusta (ja lisää sokeri). Tarjoa sellaisenaan tai viinillä terästettynä. Jos et lisää mehuun viiniä, sokeria ei välttämättä tarvita lainkaan.
  Aikuisten glögiin voi lorauttaa tilkan brandya tai jallua.


Ukko tuolla suodattelee ja pullottaa banaanilikööriä. Kävin tilkan maistamassa, enkä oikein tiedä mitä tuosta ajattelisin. Aika mielenkiintoiselta maistuu. Tuoksuu banaanilta ja maistuu vaniljalta. Ei tuo silti pahaa ole. Outoa vain :D


Let There Be Wok - wokkisoppaa!

Mä oon wokkipannua käyttänyt aika moneen juttuun, mutta keittoa en oo moisessa koskaan tehnyt. Suoraan sanottuna ei oo käynyt edes mielessä. Siksi olin hieman hämmentynyt, kun aloin tavaamaan Yhteishyvästä löytynyttä kanasopan ohjetta. Mutta kaikkea pitää kokeilla ja loppujen lopuksi sopan teko wokissa oli ihan kivaa! Vähän muuttelin ohjetta meidän sakille sopivammaksi. Valkosipulia tuli triplaten, broileria reilummin ja pussillinen nuudeliakin pääsi mukaan. Eikä tilkka chiliöljyä lautaselle lorautettuna kuulemma tehnyt ollenkaan pahaa.

Tulinen kana-vihanneskeitto

450g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
2rkl öljyä
1rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
3 valkosipulinkynttä
tuoretta chiliä maun mukaan
1 keskikokoinen porkkana
1 pieni punasipuli
1 sellerinvarsi
0,5 pienestä purjoa
1-1,5l vettä
2-3 kanaliemikuutiota
1dl pakasteherneitä
1pss(n.60g) nuudeleita
0,5-1rkl soijaa
suolaa tarvittaessa
rouhittua mustapippuria

  Paloittele liha sopiviksi annospaloiksi. Kuori ja paloittele kasvikset pieniksi paloiksi. Kuumenna vokkipannu ja lisää pohjalle öljy. Kun öljy on kuumaa lisää inkivääri, murskattu valkosipuli ja chili. Kuumenna mausteita hetken ajan koko ajan sekoittaen ja lisää lihapalat. Paista lihaa kunnes se on melkein kypsää ja kaada sekaan porkkanapalat. Paista edelleen pari minuuttia ja lisää loput kasvispalat. Paista vielä minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Murentele päälle liemikuutiot, lisää vesi, soija, herneet sekä pienityt nuudelit ja anna keiton kiehahtaa ja kiehua kolmisen minuuttia. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

10. joulukuuta 2012

Sieni sieni sieni

Innostuin (harmikseni) testaamaan tänään Yhteishyvästä aikaa sitten poimimaani sienilasagnen ohjetta. Tällaisenaan ei mulle oikein kolahtanut, mutta tottahan joku saattaa tästä tykätäkin. Pienellä tuunauksella olisi varmaan parempaa! Se mikä ei mulle iskenyt, oli tuo tomaattimurskan kirpeys. Mutta en kyllä tykkää tomaattimurskasta muutenkaan. Vaikka laitoin sokeria hieman enemmän, niin ei auttanut. Lisäksi kannattaa tehdä vain pari kerrosta ja laittaa kunnolla kastiketta lasagnelevyjen väliin. Kastikkeeseen voisi ehkä lisätä hieman vettä tai kermaa.

Mun lasagnelle kävi muutenkin hieman köppääsesti, kun jätin ruoan uuniin ja painuin vinttiin valmistelemaan neidin huoneen maalausta. Alas tullessa uunissa nökötti hyvin tummunut lasagne :D Päällimmäinen levy oli varsin rapsakka ja toinen aavistuksen raaka. Pohjalla oli sentään ihan syömäkelpoista tavaraa. Ei siis ihan mennyt nappiin :D Mutta tuossa kuitenkin ohje, jos joku haluaa testata.

Simppeli sienilasagne

150-200g lasagnelevyjä
Kastike:
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
200-250g  tuoreita siitakesieniä tai säilöttyjä sekasieniä
400g tomaattimurskaa
70g tomaattipyreetä
0,5-1tl ruokokidesokeria
1tl paprikajauhetta
1tl  suolaa
mustapippurirouhetta
1dl kermaa
150g  fetaa
Päälle:
1,5dl juustoraastetta
1dl kermaa

   Kuullota kuorittu ja pienitty sipuli ja valkosipulinkynnet öljyssä pannulla. Pieni sienet ja lisää ne pannulle. Pane sekaan puolet kermasta, tomaattimurska ja -pyree ja mausteet. Keitä hiljalleen 10 minuutin ajan.   
  Hienonna fetajuusto.Kokoa lasagne. Peitä voidellun vuoan pohja lasagnelevyillä, levitä päälle kerros tomaattista sienikastiketta ja sen päälle kerros fetajuustoa ja sen päälle taas kerros lasagnelevyjä, niin että viimeisenä kerroksena on lasagnea. Levitä päälle vielä juustoraaste ja kaada päälle loppu kerma. Kypsennä 200 asteessa noin 60 minuuttin ajan. Anna lasagnen vetäytyä hetken uunista ottamisen jälkeen ennen tajoilua.


Jälkiruoka sentään oli ihanaa :) Nimittäin Jemiinan leipoma mokkapalamuffinssi kahvin kera nautittuna. Kävin eilen viemässä Jemiinalle pienen joululahjan ja samalla sain maistella ihania leipomuksia! Nam!

9. joulukuuta 2012

Joulufiiliksissä

Eilen kaivoin taas mumma-vainaan vanhan Pellervoseuran keittokirjan käsiini. Halusin nimittäin kokeilla, miten onnistuisi lihahyytelön tai siis aladoopin teko ihan itte. Taas niitä herkkuja, joita en ennen oo edes ajatellut kokeilevani valmistaa. Aika työläshän tuo oli tehdä, mutta toisaalta aika kivaakin. Ja ihan hyvää tuli. Tosin joitain juttuja tekisin seuraavalla kerralla toisin. Eli lihaa keittelisin kauemmin ja ostaisin luullista lihaa. Ihan hyvin voisi kokeilla muutakin kuin possua. Jatkossa leikkaisin tuon lihan hieman pienemmäksi silpuksi Ja liivatettakin olisi voinut olla vähän enemmän.

Tuo liemen kirkastaminen oli mulle täysin uus juttu. Tai olin kyllä kuullut että miten se tehdään, mutta koskaan en ollut kokeillut. Ensimmäiseksi yritykseksi onnistui mun mielestä hämmentävän hyvin. Hyytelön irrottaminen vuoasta oli hieman hankalaa, mutta lähtihän se. Autoin hieman puukolla reunoista ja vuokaa ja lautasta huljauttamalla alaspäin hyytelö irtosi. Olisihan tuohon vuokaan voinut varmaankin laittaa kelmua, mutta eipä sitä ollut silloin -50-luvullakaan, joten luonto ei antanut periksi moisen keksinnön hyödyntämiseen.

Lihahyytelö possusta

n.500g porsaan lihaa (laitoin luutonta keittolihaa)
1l vettä
1,5rkl suolaa
5 neilikkaa
5 valkopippuria
5 maustepippuria
3 mustapippuria
1 laakerinlehti
Hyytelö:
8dl lientä
12 liivatelehteä
1 valkuainen

  Vesi ja mausteet kiehautetaan. Pyyhitty lihapala ja kokonainen, kuorittu porkkana pannaan kiehumaan ja annetaan kiehua 1-1,5 tuntia miedolla lämmöllä. Pinnalle muodostuva vaahto kuoritaan. Liemi siivilöidään ja liha saa jäähtyä siivilöidyssä liemessä. Rasva kuoritaan, kun se on hyytynyt. Liha leikataan kuutioiksi.
  Hyytelöliemi kirkastetaan valkuaisella. Kirkastamista varten liemi kaadetaan puhtaaseen kattilaan. Valkuainen vatkataan kevyesti, ei kuitenkaan vaahdoksi asti. Vatkattu valkuainen kaadetaan kylmään liemeen. Liemi kuumennetaan kiehumispisteeseen, jonka jälkeen keitetään noin 5 minuuttia. Kattila nostetaan sivuun ja annetaan liemen tekeentyä 5-10 minuuttia. Liemi siivilöidään suodatinkankaan läpi. (Käytin kahvinsuodatinta). Liuotettu liivate sekoitetaan liemeen.
  Vedellä huuhdeltuun vuokaan pannaan ohuelti hyytelölientä, joka saa hyytyä. Sitten pannaan koristeeksi keitettyjä porkkanan paloja. Tämän jälkeen vuokaan kaadetaan lihakuutiot ja hyytelöliemi. Annetaan hyytyä seuraavaan päivään.


Lähestyvän joulun kunniaksi tekaisin ruoaksi lanttulaatikkoa. Tällä kertaa halusin päästä helpolla ja käytin valmista pakastettua lanttusosetta. Pakko sanoa, että kyllä itte keitetyt lantut on vaan parempia. Joku mua noissa pakastetuissa kasviksissa ja juureksissa tökkii. Mutta ihan syötävää oli näinkin. Yhtään en taas muista, että mistä oon ohjeen mappeihini kopsannut.

Helppo lanttulaatikko

500g pakastettua lanttusosetta
1 kananmuna
2dl korppujauhoja
1dl kermaa
2rkl siirappia
0,75tl suolaa
ripaus inkivääriä
Pinnalle:
korppujauhoja
1-2rkl voita tai margariinia nokareina

  Sekoita keskenään sulatettu lanttusose, kananmuna, korppujauhot, kerma, siirappi, suola ja inkivääri. Kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Kuvioi pinta haarukalla tai lusikalla. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Paista uunissa 150 asteessa noin 2 tuntia.

8. joulukuuta 2012

Erinomaisia ihmislapsia ja Empulan broileripastaa

Tänään jouduin luovuttamaan kokkausvuoron tuolle neidilleni. Tai eihän mun pakko olisi ollut, mutta jos toinen haluaa oppia kokkaamaan niin mikäs siinä. Halusin tai en, niin joskus tuo likka muuttaa omilleen ja kokkaustaito on aika hyvä olla olemassa. Vähän oli hassu fiilis, kun ei itte tarttenut osallistua tuohon puuhaan ollenkaan. Aikani kuluksi väsäilin sitten lihahyytelöä, jonka onnistumisen/epäonnistumisen tietää huomenna. Pakko vielä myöntää, että kyllä tuo neiti kokata osaa, vaikkei kauheasti kokemusta olekaan! Äitinsä tyttö :D

Emman broileripasta

n.400g broilerisuikaleita, pehmeän pippurinen
2 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
1tlk kokonaisia herkkusieniä
tilkka öljyä
2dl ruokakermaa
2dl vettä
0,5-1tl mustapippurirouhetta
pikku hitunen cayennepippuria
hyppysellinen sokeria
hyppysellinen valkosipulijauhetta
Suuruste:
2rkl maizenaa
1dl vettä
Lisäksi:
keitettyä spagettia tai muuta pastaa maun mukaan

  Kuumenna öljy pannulla, ruskista broilerisuikaleet kevyesti. Lisää ruskistamisen loppuvaiheessa silputut sipulit, valkosipulinkynnet sekä herkkusienet. Kaada joukkoon vesi ja kerma. Mausta. Anna kiehahtaa. Sekoita suurusteen vesi ja maizena keskenään. Lisää suuruste ohuena nauhana kastikkeen joukkoon samalla hyvin sekoitellen. Anna kiehua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Tarjoa heti keitetyn spagetin kanssa.

6. joulukuuta 2012

Joskus olen leivonnainen... (...ja nautaa padas.)

Väsy painaa ja sohva kutsuu, joten painutaas suoraan asiaan. Eilen leivoin pohjan piparkakkuleivoksia varten ja tänään oli täyttämisen vuoro. Vähän suurpiirteisestihän nuo tuli tehtyä, mutta ei haittaa. Pohjassa käytin taas tuota steviasokeria kun sitä kerran kaapissa oli. Olisi tietysti kannattanut lukea ohjeet ensin ja tehdä vasta sitten... Ensinnäkin mun pohjasta tuli niin epätasainen ja paikoin niin ohut, etten edes yrittänyt leikata levyjä halki. Muutenkin leikkasin ensin pohjat pieniksi paloiksi ja täytin vasta sitten. Hups. Ohjeen alkuperää en muista.


Pehmeä piparkakkuleivos


200g voita tai margariinia
3,5dl sokeria (laitoin steviasokeria)
4 kananmunaa
2,5dl ranskankermaa
2tl kanelia
1tl neilikkaa
1tl inkivääriä
2tl kardemummaa
3tl leivinjauhetta
5dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 valkuainen
2,5dl flora vispiä
100g maustamatonta tuorejuustoa
1dl vadelmia
4rkl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
200g maustamatonta tuorejuustoa
4rkl margariinia
4dl tomusokeria
1rkl sitruunamehua

  Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää myös ranskankerma vaahtoon. Sekoita mausteet, leivinajauhe ja vehnäjauhot keskenään. Lisää seos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 170 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  Jäähdytä levy. Leikkaa levy kolmeen osaan pituussuunnassa ja halkaise osat. Laita vadelmat ja sokeri tehosekoittimeen ja pyöräytä sileäksi. Siivilöi pois vadelman siemenet. Vaahdota valkuainen. Lisää vadelmamelba flora vispiin ja vaahdota kovaksi. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa tuorejuusto. Sekoita vaahdotettu valkuainen varovasti vadelma-vispiseokseen. Täytä kakkulevyt reilulla kerroksella täytettä. Laita kakut kylmään.
  Valmista kuorrutus sekoittamalla huoneenlämpöiset raaka-aineet keskenään. Levitä kuorrutus taikinalevyn pintaan. Leikkaa levy ruuduiksi ja koristele vadelmilla.


Ruoan tein puuhellalla, kun kerran aikaa oli. Eikä se puiden poltto pahaa tee näin pakkasilla. Pataan päätyi tällä kertaa nautaa, porkkanaa, olutta, sipulia, puolukkaa ja sen semmoista. Puolukkaisen lihapadan ohje löytyi Yhteishyvästä ja aavistuksen sitä muuttelin. Mun pata oli uunissa noin 150 asteessa vajaa kolme tuntia. Ja liha oli todella mureaa ja hyvää. Kaupan valmiit suikaleet oli niin olemattoman pieniä, joten ostin paistipalan ja suikaloin sen itte.

Syksyn puolukkapata

600g naudan sisäpaistisuikaleita
2rkl öljyä
1 iso sipuli
2 porkkanaa
1tl fariinisokeria
6 maustepippuria
2rkl vehnäjauhoja
3dl olutta (mulla Oyster stout)
3dl lihalientä
1dl survottua puolukkaa (laitoin kokonaisina)
vettä tarvittaessa
(1dl ruokakermaa)

  Lohko sipuli. Pese ja kuori porkkanat ja leikkaa viipaleiksi. Ruskista lihat öljyssä ja nosta pataan. Lisää sipuli ja porkkanat pannulle ja anna hetken aikaa pehmitä. Kaada aineet uunipataan. Sekoita joukkoon sokeri ja jauhot. Lisää olut, lihaliemi, pippurit ja puolukkasurvos.
  Anna padan hautua uunissa 175 asteessa 1-1,5 tunnin ajan (tai reilu parisen tuntia 150 asteessa). Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa tarvittaessa nestettä sekä halutessasi kerma. Tarjoile perunasoseen ja salaatin kanssa.


5. joulukuuta 2012

Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, siinäkö joulu on?

Mua jouluttaa ihan hirveästi! Oon koko päivän rallatellut ja hyräillyt joululauluja. Jopa kaupassa :D Maustehyllyjen välissä hiippaillessani tajusin laulelevani ääneen jotain joulurallatusta kanssa-asiakkaiden iloksi.... tai kauhuksi. Ihan kuinka vaan. Ulkona paukkuu pakkanen, mutta tuvassa on lämmintä ja keittiössä leijailee ihana jouluisten mausteiden tuoksu. Tätä kirjoittaessa poika nukkuu päiväunia ja selän takana kuorsaa kaksi kattia. Aika mukavaa, etten sanoisi....

Paitsi että loppuilta ei ollut ihan noin seesteistä. Kun lopulta olin saanut kaneliässät ja piparkakut paistettua, (poistettuani leivontapöydältä puupalikoita, kaivurin, autoja, nokkamukin, muovisen leikkilastan ja pelastettuani kissojen ruoat, kissat, yhden piparimuotin pienen miehen nilkan ympäriltä ja heitettyäni pellillisen palaneita pipareita roskiin) oli hieman uupu.... Mutta toisaalta oli kyllä kivaa laittaa joululaulut soimaan ja tehdä pipareita yhdessä tuon neitini kanssa <3

Mä oon jo jonkin aikaa suunnitellut tekeväni kaneliässiä, mutta aina se on vaan jäänyt ja jäänyt. Sen lisäksi mun hyväksi havaittu kaneliässä-ohje oli päättänyt piiloutua jonnekin. Tylsyys. Onneksi Pirkan parhaat jouluherkut kirjasta löytyi yksi ohje, tosin ei niin hyvä kuin se kadottamani, mutta ihan ok tuokin.

Taikinaa kannattaa käsitellä pieni pala kerrallaan ja pitää loput jääkaapissa odottamassa vuoroaan. Lämmitessään taikina pehmenee ja käsittely on hankalampaa. Mä oon ihan onneton pyörittämään taikinasta pötköjä, mutta kun ottaa avuksi palan tuorekelmua, niin saan aikaan jotain pötköjä muistuttavaa. Pyörittelen paloja aluksi muotoonsa kelmun sisällä ja jatkoin pyörittelyä silikonialustalla.

Kaneliässät

200g voita
2dl sokeria
2 munaa
2tl leivinjauhetta
5dl vehnäjauhoja
Pinnalle:
3tl kanelia
3rkl sokeria

  Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauho-leivinjauheseos taikinaan. Anna taikinan jähmettyä viileässä.
  Leivo taikinasta ohut tanko. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Leikkaa tanko noin 8cm:n pituisiksi pötköiksi. Kierittele pötköt kaneli-sokeriseoksessa ja muotoile ässiksi leivinpaperin päällä pellillä. Paista 200 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia.


Mulla on pakonomainen tarve testata joka vuosi jotain uutta pipariohjetta. Tällä kertaa nappasin piparkakkujen ohjeen siitä mun vanhasta, repaleisesta Ruutukokki-keittokirjasta. Ihan ok nuo piparit oli, mutta vieläkään ei oo jouluolutsiirappi-piparien voittanutta.

Piparkakut
(n.150kpl)

3dl sokeria
0,5dl siirappia
1dl vettä
200g voita tai margariinia
1rkl pomeranssinkuorta
1-2rkl kanelia
0,5rkl inkivääriä
0,5rkl neilikkaa
2tl hienonnettua kardemummaa
2tl ruokasoodaa
n.1l vehnäjauhoja

  Kiehauta sokeri, siirappi ja vesi kasarissa. Mittaa rasva ja mausteet isoon kulhoon. Kaada kuuma sokeri-siirappiseos joukkoon. Sekoita kunnes rasva sulaa. Anna seoksen jäähtyä.
  Sekoita sooda jauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna levätä viileässä seuraavaan päivään.
  Käsittele taikinaa pala kerrallaan. Pehmitä taikinapalaa ensin käsissä, kaaviloi ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla piparkakkuja. Siirrä piparit leivinpaperille pellille. Paista 200-225 asteisessa uunissa 5-8 minuuttia.
  Säilyvyys: Säilyvät kuivassa ja viileässä 2-3 kuukautta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...