24. heinäkuuta 2013

Summer Breeze - boolia ja lättyjä!

Boolit mielletään usein osaksi suurten juhlien tarjoilua, mutta miksei sitä voisi nauttia pienemmälläkin porukalla. Eikä siihen boolin tekoon tai juhlaan tarvitse mitään sen kummempaa syytä. Mulle riitti tällä kertaa se, että sain äitini ja ihanan ystävän kylään samaan aikaan. Boolin valmistaminen ei todellakaan ole mitenkään hankalaa. Ainekset sekaisin, jäitä mukaan ja kannu pöytään! Jos ainesmäärät mietityttää, löytyy boolit.fi-sivuilta boolikoulun maku-osiosta ohje ainesten oikeisiin suhteisiin.

Jo tovin on ollut puhetta, että paistaisin ystävälleni räiskäleitä muurikassa. Se homma on kuitenkin vain jäänyt ja jäänyt. Lähinnä kai oman saamattomuuteni ja molemmille sopivan ajankohdan puutteen vuoksi. Nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja tarjoilla vihdoin ja viimein ne lupaamani lätyt.

Päivä alkoi varsin lupaavasti. Aamun viileä sää vaihtui kuumaksi kesäiseksi päiväksi, joten tottahan silloin täytyy nauttia hieman myös viilentäviä juomia. Varsin sopiva juoma tällaiselle kelille oli ukkoni ideoima booli, joka sai nimen "the passionate one". Ihanan hedelmäistä juomaa, jossa ei alkoholi juuri maistu. Siksi kannattaa ottaa iisisti, ettei tule yllätyksiä!

Mun aikataulut alkoivat päivän mittaa hieman venyä ja kuudeksi sovittu lättyjen paisto siirtyi hyvän tovin. Siinä kohtaa taivaalle alkoi muodostua uhkaavan synkkiä pilviä, mutta siitä huolimatta lätyn paistoon oli päästävä. Minähän en periksi anna, kun kerran jotain saan päähäni. Ja niinhän siinä kävi, että kesken paisto-operaation kesä näytti meille sen kosteamman puolensa ja alkoi laimentamaan niin boolia kuin lättytaikinaakin. Muut kiirehtivät tupahan hillojen ja lautasten kera ja minä jäin sateeseen seisomaan. Vettä ei onneksi kauaa tullut ja lätyt tuli paistettua. Toivotaan, että saan tarjota ystävälleni seuraavat letut hieman aikaisemmin kuin kolmen vuoden kuluttua.... Lätyt tehtiin tutulla, hyväksi havaitulla ohjeella.


The passionate one 
(1,85l)

1,5dl Passoã-likööriä
1,5dl vaaleaa rommia
0,5dl vadelmalikööriä
1,5l Pommacia
Lisäksi:
jäitä
pakastemarjoja
muutama viipale sitruunaa
hyvää mieltä

  Sekoita Passoã, rommi ja vadelmalikööri noin 2 litran kannussa tai isommassa maljassa. Kaada kylmä Pommac joukkoon. Lisää maun mukaan jäitä, jäisiä marjoja ja muutama viipale sitruunaa. Nauti hyvässä seurassa, hyvällä mielellä.




Muurinpohjaletut

1l maitoa
4 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
2dl ohrajauhoja
1,5tl suolaa
50g sulatettua voita

  Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää kulhoon muut ainekset ja vatkaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota vähintään 30 minuuttia. Paista muurinpohjapannulla. Tarjoa hillon, marjojen, kermavaahdon tai jäätelön kera.


4 kommenttia:

  1. Tuo booli kuulosti kyllä erityisen houkuttelevalta. Meillä olis tarkoitus kutsua syyskuun alkupuolella meille läheisimmät ihmiset navetan "ylisbileisiin" ja ollaan mietitty että mentäiskö ihan olut-viini linjalla vai pitäskö tehdä joku booli. Itse en ole juuri boolien ystävä, johtuen siitä, että kaikki mitä tähän mennessä olen maistanut ovat olleet joko ihan liian äklö makeita, tai sitten niissä on maistunut ihan liikaa raaka viina. Mutta tämä vaikutti kokeilemisen arvoiselta!! :) Täytyy tehdä itselle pieni koesatsi ensin.

    VastaaPoista
  2. Jos tätä teet, niin kannattaa laittaa tavallista Pommacia, ei light-versiota. Tuo kevyempi on nimittäin maultaan makeampaa. Mäkään en tykkää niistä ällömakeista booleista, mutta tällaiset vähemmän makeat kelpaavat kyllä. Tämä oli kuin hedelmämehua joisi :D

    VastaaPoista
  3. Taidan pitää pienet kemut, jotta saan hyvän syyn boolin tekoon ;) Näyttää ihanan raikkaalta ja kesäiseltä!

    VastaaPoista
  4. Pienet kemut piristää aina kummasti arkea :) Eikä booli niitä ainakaan huononna!

    VastaaPoista