22. elokuuta 2014

So common, so cheap! - kaalikääryleistä ateria neljälle

Ateria neljälle alle 30 eurolla, helppo nakki vai mahdoton tehtävä? Ruoan kalleudesta puhutaan jatkuvasti ja usein kuulee väitteitä, että ei voi syödä terveellisesti ja monipuolisesti tai valmistaa aterioita itse, koska ruoka on niin kallista. Mutta onko se? Kumpi oikeasti tulee halvemmaksi, tavallinen perus raaka-aineista valmistettu kotiruoka vai jatkuvat einesmätöt? Ei sillä, onhan niillä eineksilläkin oma aikansa ja paikkansa, mutta laitan melkein pääni pantiksi, että pidemmällä ajalla itse valmistettu ruoka vie voiton niin hinnassa kuin maussakin.

CupoNation haastoi joukon ruokabloggaajia kehittelemään aterian neljälle 30 eurolla. Ateria ja sen sisältö oli täysin vapaavalintainen, kunhan budjetissa pysyy. CupoNationin sivulta voi käydä kurkkaamassa mukana olevat ruokablogit. Kuka meistä on luovin ja paras, sen päättää vuoden 2013 Masterchef-voittaja Kira Åkerström-Kekkonen. 

Kun kutsu kilpailuun tuli, tiesin heti mitä tekisin. Tavallisen, monipuolisen kotiruoan puolestapuhujana ja kotiruokaan hurahtaneena, en tietenkään voinut poiketa linjasta. Olisikohan ollut vuosi tai pari taapäin, kun jokasyksyisen kaalikäärylelautasen ääressä istuessa pohdittiin, miten halvaksi kyseinen ruoka tuli. Kauden kasvikset kun ei juuri mitään maksa, eikä jauhelihakaan loppujen lopuksi hirvittävän hintaista ole. Etten ihan samalla reseptillä menisi, päätin lisäillä täytteen joukkoon vähän sieniä ja lisukkeeksi keittelin mukavan makean karviaischutneyn. Hieman haikailin metsäsienten perään, mutta kun kaupasta ei sellaisia saanut ja mun sienestystaidoilla varustetun ihmisen ei kannata ruokasieniä metsästä omin nokkineen hakea, päädyin tuoreisiin herkkusieniin. Perunatkin hain tällä kertaa kaupasta, sillä oman maan perunat ovat vielä sen verran pieniä, että saavat kasvaa tovin.  Karviaiset löytyi omasta puskasta, mutta jos niitä ei ole saatavilla, voi seuraksi keittää vaikka puolukkachutneyn. Puolukoita on pian metsät täynnä, eikä ne kaupan pakastealtaassakaan paljoa maksa. Tarkoituksena oli tehdä ruoan seuraksi vielä hunajaisia uunikasviksia lantusta, porkkanasta, sipulista ja kesäkurpitsasta, mutta olin niin totaalisen puhki poikki rikki, että tyydyin raastamaan lisukkeeksi porkkana ja lantturaastetta.

Pakko myöntää, että olen siitä onnellisessa asemassa, että kesäisin omalla pihalla saan kasvatettua jos jonkinmoista kasvista, hedelmää ja marjaa. Toki määrät on melko pieniä, mutta kaikki mitä ei tarvitse kaupasta ostaa, on aina kotiinpäin. Ruokia suunnitellessa pyrin suosimaan kauden kasviksia ja tarjoustuotteita. Monesti on ruokasuunnitelmat menneet uusiksi sen vuoksi, että kaupassa iskee pihiys ja liha vaihtuu tarjouksessa olevaan. Vaikkei meillä suuria summia ruokaan uhrata, on joka päivä saatu vatsamme täyteen ihanan tavallista kotiruokaa. 

Huomioiden oman maan karviaiset ja chilin, hintaa tälle satsille tuli arvioiden hurjat 12 euroa ja sekin taisi olla hieman yläkanttiin laskettu. Lisäksi annos oli niin suuri, että tästä sai komiasti seuraavan päivän lounaan niin minulle kuin pikkumiehellekin. 





Kaalikääryleet sieni-jauhelihatäytteellä

1 valko- tai käärylekaali
vettä
2tl suolaa
Täyte:
250g naudan jauhelihaa
200g tuoreita herkkusieniä (tai muita sieniä maun mukaan)
1 iso sipuli
1rkl margariinia
0,5dl tummaa puuroriisiä
2dl vettä
1-1,5tl suolaa
1tl timjamia
2-3dl silputtuja keitetyn kaalin sisälehtiä
kaalin keitinlientä tarvittaessa
Päälle:
voi- tai margariininokareita
2rkl tummaa siirappia 

  Huuhtele kaali ja koverra veitsellä kova kanta irti. Nosta kaali suureen kattilaan, lisää vesi ja suola. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes lehdet pehmenevät. Nosta kaali kattilasta, valuta ja leikkaa lehdet irti läheltä kantaa lehti kerrallaan. Nostele lehdet lautaselle ja anna jäähtyä. Usein irrotan lehtiä kaalista keitettäessä sitä mukaa kun pehmenevät.
  Hienonna sienet ja sipuli. Paahda sienisilppua kuivalla pannulla, kunnes neste haihtuu. Lisää pannulle sipulisilppu ja margariinia. Kuullota hetki ja nosta sitten jäähtymään. Silppua kaalin sisuslehdet. Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Sekoita riisi, kaalisilppu, raaka jauheliha, sieni-sipuliseos ja mausteet löysäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa tilkka kaalin keitinlientä.
  Nosta lehti kerrallaan työpöydälle. Ohenna lehtiruotia tarvittaessa niin, että sen saa käärittyä helposti. Nosta lehdelle, suht lähelle lehden kantaosaa, keko täytettä. Käännä lehden alaosa täytteen päälle, taita lehden sivut keskelle ja pyöräytä tiiviiksi kääryleeksi.
  Nostele kääryleet tiiviisti voideltuun uunivuokaan. Lorauta päälle siirappia ja nostele muutama margariininokare pinnalle. Kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Valele muutaman kerran paistoliemellä tai lihaliemellä.

Karviaischutney

5dl punaisia karviaisia
1 pieni punainen chili
1 pieni sipuli
pikkurillin pään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1dl tummaa muscovadosokeria
1,5dl hillosokeria
2rkl omenaviinietikkaa
2rkl vettä

  Perkaa karviaiset, huuhtele ja kaada kattilaan. Poista chilistä siemenet halutessasi ja silppua chili. Hienonna sipuli ja raasta inkivääri. Nosta kaikki ainekset kattilaan karviaisten seuraksi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Kaada chutney kuumennettuun lasipurkkiin, sulje purkki tiiviisti ja anna jäähtyä. Säilytä viileässä. 

3 kommenttia:

  1. Kaalikääryleet on mun suurta herkkua!! Harmi kun tuo isäntä ei oikein välitä..... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun täytyy tehdä ittelle iiiiso kasa kaalikääryleitä ja komentaa ukko grillille :D

      Poista
    2. Niin taidankin tehdä! :D
      Samoin haluaisin kovin maistaa Minkan blogista tomaati-vuohenjuustokeittoa. Isännällä taitaa sillonkin olla grillipäivä! ;)

      Poista