23. lokakuuta 2014

My bun and me! - hävikkiherkkuna kesäkurpitsa-pähkinäsämpylät

Innostuin tänään tyhjäämään jauho- ja pähkinäpussien loppuja ja sen seurauksena syntyi hirmuisen hyviä kesäkurpitsa-pähkinäsämpylöitä. Näissä sämpylöissä oli mukavasti sitkoa ja rapeahko pinta ja pähkinäpalaset toivat sämpylöihin vähän jotain purtavaakin. Jauhot valitsin sen mukaan, mitä oli vähiten ja aina kun pussi tuli tyhjäksi, nappasin seuraavan. Vähän mua jännitti, että mitähän näistä tulee, mutta hyviä olivat! 




Kesäkurpitsa-pähkinäsämpylät
(18 isoa sämpylää)

5dl vettä
50g hiivaa
2rkl hunajaa
1 1/2tl suolaa
1 1/2dl pähkinöitä hienoksi rouhittuna
(näissä pekaani- ja cashewpähkinöitä)
1 1/2dl kesäkurpitsaa hienona raasteena 
5 1/2dl hienoja sämpyläjauhoja
6 1/2-7dl vehnäjauhoja
n. 2dl hiivaleipäjauhoja
1/2dl öljyä

  Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoittele, kunnes hiiva liukenee. Lisää joukkoon suola, hunaja, rouhitut pähkinät ja hienoksi raastettu kesäkurpitsa (poistin siemenet ja kuoren). Lisää sämpylä-, vehnä- ja hiivaleipäjauhot vähän kerrallaan ensin puuhaarukalla sekoittaen, sitten kädellä hyvin alustaen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia. 
  Kaada taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa pieni hetki ja jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele puoliskat tangoiksi, leikkaa kumpikin 9 osaan ja muotoile sämpylöiksi jauhoja apuna käyttäen. Nostele sämpylät leivinpaperille pellille ja anna kohota liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
  Paista sämpylät 225-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. 




Mun osalta Kääpiölinna hiljenee viikonlopuksi, sillä huomenna hyppään junaan ja suuntaan Tampereelle serkkuni luo. Lauantaina jatketaan matkaa Helsinkiin, jossa tiedossa on kaikkea kivaa! Mies ja lapset saa jäädä pitämään tupaa pystyssä, kun minä pidän hauskaa. Joten oikein mukavaa viikonloppua kaikille! Palataan asiaan ensi viikolla. 

2 kommenttia:

  1. Nää on herkullisen näköisiä sämpylöitä, että kai munki on ruvettava tuumasta toimeen ja alettava tyhjentämään jauhopussien jämiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi joo! Mulle voi lähettää sitten kanssa pari :D

      Poista