19. lokakuuta 2014

Vielä on viitonen kahviin ja pullaan - sunnuntain ihana nutellapulla

Sateinen sunnuntai ei ole kauheasti houkutellut ulkoilemaan, joten päivää on vietetty sisällä ahertaen. Vaikka vähän itselleni lupailin, etten tällä viikolla leipoisi, niin tottahan sitä piti yksi suklaapulla leipaista. Ensimmäistä kertaa tein taikinan uudella yleiskoneellani ja pakko myöntää, että oli se vähän outoa. Oon tottunut leipomaan taikinat näppituntumalla ja nyt kun ei saanut käsiä upottaa taikinaan, ei leipominen ollut ollenkaan niin kivaa. Okei... tunnustan.... loppuvaiheessa nappasin yleiskoneen kulhon käsiini ja vaivasin taikinan loppuun käsipelissä. 

Jostain syystä tällaiset vuoassa paistettavat pullat on mulle ylivoimaisen vaikeita. Pullat jää aina hieman raaoiksi keskeltä. Joku vuosi sitten päätin, etten näitä enää edes yritä, mutta tässä sitä taas ollaan. Ohjeen pullaan löysin mapeistani ja alunperin näyttää olevan Pirkasta kopsattu. Uskomatonta mutta totta... tällä ohjeella mäkin onnistuin!




Suklaapulla
(12ann.)

2,5dl maitoa
1/2 muna
1dl sokeria
2tl suolaa
1/2rkl kardemummaa
1ps(11g) kuivahiivaa
7-8dl vehnäjauhoja
75g voita tai margariinia
Täyte:
200g nutellaa tms.
Voiteluun:
1/2 muna
Pinnalle:
1/2dl hasselpähkinärouhetta
raesokeria

  Lämmitä maito 42-asteiseksi. Lisää maitoon muna, sokeri, suola, kardemumma ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Alusta taikinaan loput jauhot vähitellen. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
  Voitele irtopohavuoka (24cm). Ota pieni pala taikinaa ja kauli se pohjan kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Nosta levy vuoan pohjalle.
  Kauli loppu taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n.30*40cm). Levitä nutella taikinalevylle. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen rullalle. Paloittele rulla 12 yhtä leveään palaan. Asettele palat vuokaan, mutta jätä palojen välille hieman kohoamisvaraa. Kohota lämpimässä paikassa vielä 30 minuuttia. 
  Voitele pullan pinta munalla ja ripottele päälle pähkinärouhe ja raesokeria. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Irrota pulla vuoastaan hieman jäähtyneenä.




Sitten vielä vähän keittokirjoista. Mun keittokirjahyllyn suurin aarre on mummavainaan vanha keittokirja. Kirjan sivuilta löytyy mumman laskelmia, ilmeisesti pitänyt kirjaa tuloista ja menoista sekä mun edesmenneen isän muksuna raapustamia harakanvarpaita. Vielä tänäkään päivänä en oo saanut selvää mitä isä kirjaan on kirjoittanut, mutta ehkä tuo arvoitus joskus ratkeaa. Tämä on oikeastaan ainut kirja, jonka tunnearvo on mittaamaton. Joitain ohjeita kirjasta oon kokeillut ja eilen pääsi testiin pannukakun ohje. Koska pannukakussa ei ole mitään ihmeellistä ja parempiakin ohjeita löytyy, en ala sitä tähän näpyttelemään. Kirjalla kuitenkin on ikuisesti paikka mun hyllyssä ja sitten kun minä en sitä enää tarvi, saa jompi kumpi lapsista sen perinnöksi. Toivottavasti vaan osaavat arvostaa kirjaa yhtä paljon kuin minä.


Aarre <3

13 kommenttia:

  1. Nutellapulla kuulostaa kyllä aika hyvältä! Täytyy varmaan testata joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hyvää ja parani vain vanhetessaan :) Jotenkin seuraavana päivänä oli paljon mehevämpää, vaikka monesti pullat kuivahtavat yön yli levätessään.

      Poista
  2. Mullakin oli aluks tosi paljon totuttelemista omaan Herculekseeni! Mutta nyt me ollaan jo tiimi! ♥ Tosin vieläkin jos tulee joku uusi resepti eteen, teen yleensä niin että loppuvaivauksen teen käsin. Saa paremman tuntuman niin. Mutta ne samat, perusreseptit Hercules tekee jo vähän niinkuin unissaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mäkin varmaan tuon kanssa vielä pääsen sinuiksi, kunhan saan enemmän leivottua. Vaikka aluksi oudolta tuntuukin, niin en mä tuosta söpöliinistä ihan heti luovu :D

      Poista
  3. Nutellaboston, ihan loistoidea! Itse oon huomannut, että maltti on bostonkakuissa valttia - löyhällä asettelulla ja tarpeeksi pitkällä kohotusajalla vuokapulla jaksaa kypsyä tasaisesti keskeltäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Täytyy muistaa tuo neuvo seuraavalla kerralla. Olisinkohan sitten laittanut palaset liian tiiviisti ja sen takia jäänyt aina raa'aksi. Nyt olin aivan varma, että pullien väliin jää rakoja, mutta kummasti nuo jaksoi kasvaa toisiinsa kiinni.

      Poista
  4. Nutella ja pulla, kuulostaa todella <3 :) Kokeiluun menee.

    VastaaPoista
  5. Ohana aarre tuo vanha keittokirja. Minullakin on mummoni vanha "nuoren emännän käsikirja" ja siellä kaikkia perinteisiä reseptejä ja taloudenhoito ohjeita. Mä olen monta vuotta haaveillut yleiskoneessa, jospa sen vaikka joulupukki toisi. ;) Tiedä sitten osaisiko sitä kotosalla käyttää kun tottunut olemaan ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo yleiskone vähän totuttelua vaatii, mutta uskon, että siitä tulee olemaan vielä paljon iloa. Etenkin joitain leipätaikinoita vaivatessa apuvoimat on kyllä usein tarpeen.

      Tuo "Nuoren emännän käsikirja" on varmasti ihana!

      Poista
  6. Aivan ihana aarre, kultaakin kalliimpi ♥ Mulla on sama, mummin äidin vanha keittokirja on hyllyn tärkein opus ♥
    Sulla on hirmuisen paljon ihania juttuja täällä! Tätä blogia ei ihan helpolla selaa läpi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, ihanaa että jollain muullakin on tuo aarre vielä tallessa! Kaikki muut keittokirjat saa viedä, mutta tuohon ei saa koskea kukaan.

      Onhan tänne muutama juttu kertynyt :D Itselläkin on ihan toivoton urakka, kun yritän tehdä blogiin sisällysluetteloa ohjeiden löytämistä helpottaakseni. Ei taida ihan heti tulla valmiiksi...

      Poista