29. kesäkuuta 2016

Juhannusherkkuja - grillattu jerk-kana bataatti-mangosalaatin kera

Tytön uhkaavasti lähestyvät rippijuhlat pitävät kyllä tämän akan tällä hetkellä melko kiireisenä. Tänään vasta sain suunniteltua tarjottavat, vielä pitäisi ehtiä leipomaan, siivoamaan, ehkä siistimään vähän pihaa... Hommaa siis piisaa. Eikä tilannetta suinkaan helpota pakollinen Provinssi-rupeama. Tänä vuonna ei tosin tarvi kolmea päivää rokata, riittää kun saa raahattua itsensä Törnävän saarelle torstaina ja lauantaina. Perjantaina ei ollut musiikillisesti mitään niin innostavaa, että sen takia olisi huvittanut kemuihin mennä. Eikä tällä ikää se yksi huilipäivä välissä tee ollenkaan pahaa... 

En tiedä kuinka usein ehdin blogin ääreen istahtamaan seuraavan puolentoista viikon aikana, mutta yritän kuitenkin jotain välillä kirjoitella. Tässä kohtaa voisi kuitenkin laittaa jakoon juhannuksena testatun jerk-kanan ohjeen. Viime kesänä innostuin kovasti kokonaisen tai siis puolitetun broilerin grillaamisesta ja sama innostus tuntuu jatkuvat tänäkin vuonna. Harmillisesti tosin tämä yksilö unohtui grilliin aavistuksen liian pitkäksi aikaa, eikä ollut ihan niin mehevä kuin olisi voinut olla. Lintu sai kaverikseen raikkaan bataatti-mangosalaatin. Ohje näihin herkkuihin löytyi Grilli kuumaksi-kirjasta, jonka pienen vihjailun jälkeen sain perheeltä äitienpäivälahjaksi. Kirja ei montaa euroa maksanut, mutta on kyllä oikein kiva grillikirja. Luulen, että tämän opuksen parissa tulee vietettyä tänä kesänä hetki jos toinenkin. 




Jerk-kana

1 kokonainen kana/broileri
2 tl murskattua maustepippuria
1½ tl kuivattua timjamia
2 tl kanelia
1/4 tl muskottia
½ tl vastajauhettua mustapippuria
2 rkl tummaa muscovado-sokeria
1½ rkl raastettua tuoretta inkivääriä
3 tl valkoviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
1½ tl suolaa

  Sekoita mausteet, sokeri, inkivääri, viinietikka, öljy ja suola. Kuivaa kana ja leikkaa auki selkärankaa pitkin niin, että siitä tulee litteä kuin perhonen. Vaihtoehtoisesti voit leikata broilerin kokonaan kahtia. Hiero maustesekoitusta koko kanaan.
  Grillaa kanaa mielellään epäsuoralla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia. Paista ensin nahkapuoli alaspäin. Käännä muutaman kerran grillauksen aikana.
  Tarkista että kana on kypsää leikkaamalla sitä. Jos lihasneste on kirkasta ja läpinäkyvää, kana on valmis. Tarjoile esim. jogurtin ja oliiviöljyn kera.




Salaattia tein vain puolikkaan satsin alla olevasta ohjeesta, sillä pöydästä löytyi paljon muutakin purtavaa.

Bataattisalaatti mangon kera

2 bataattia
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
vastajauhettua mustapippuria
2 mangoa
3 salaattisipulia
1 chilipalko
1 limetti
1 ruukku korianteria
sormisuolaa

  Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja lohko tai kuutioi bataatit. Sekoita ne öljyyn ja asettele pellille. Mausta suolalla ja maun mukaan pippurilla. Paista uunin keskiosassa noin 30 minuuttia, tai kunnes ovat tikulla koetettaessa pehmeitä.
  Kuori ja kuutioi mangot. Pilko sipulit ja chili. Anna bataattien jäähtyä ja sekoita niihin mango, salaattisipuli, chili ja limemehu. Koristele kokonaisilla korianterinlehdillä ja sormisuolalla. Tarjoile halutessasi limeviipaleiden kera.

Kiitos muuten Hannatic grillailuseurasta! ♥ Otetaan pian uudestaan! 

6 kommenttia:

  1. Oi, kuinka näyttää herkulliselta.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. ♥ Nyt vasta ehdin kurkkaamaan blogiisi ja näemmä myöhästyin arvonnasta.

      Poista
  2. Jamie Oliverin ohjelmaa tuli puolella silmällä juhannusaamuna katseltua ja siellä joku jamaikalainen herra valmisti Jerk-kanaa. Ei vitsit miten herkulliselta se näytti. On kyllä pakko joskus itsekin kokeilla. Itse olen vähän sellainen tylsä kananrintafile -grillaaja. Meiän äiti grillaa kans aina noita luullisia osia ja on kyllä paaaaaljon parempia ja mehevämpiä kuin nuo valmiit fileet.
    Voih, sä näät siis Santa Cruzin (siis jos menet sitä edes katsomaan) ♥ Just haaveilin yks päivä että mäkin tahdon sen joskus nähdä.
    Five Finger Death Punch käytiin viime marraskuussa Helsingin jäähallissa katsomassa, tykkäsin. Hauskaa Provinssia!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä joskus jättää fileet kauppaan ja ottaa kokonainen broileri tilalle! On se vaan niin paljon parempaa.

      Santa Cruz jäi tällä kertaa näkemättä. Harmi. :( Mutta monta muuta hyvää bändiä kyllä tuli katsastettua.

      Poista
  3. Nami, bataatti-mangosalaatti kuullostaa loistavalta grillilisukkeelta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se kyllä on. Toimii varmasti niin lihan, kalan kuin kanankin kanssa!

      Poista