26. lokakuuta 2016

Vanhanajan lihapiirakka

Tänään tuli tieto, että parin viikon sisällä Kääpiölinnassa alkaa seuraava myllerrys! Nyt laitetaan kylpyhuone uusiksi lattiasta kattoon ja samalla pistetään vesieristykset kuntoon. Kun vanhassa talossa asutaan, on tuo kylppäri melkoisen pieni koppero. Kun sinne on ahdettu pesukone, suihkukaappi sun muut vessaan kuuluvat jutut, alkaa tila loppua kesken. Eipä sinne vieläkään neliöitä tule lisää, mutta jos siitä tulisi edes vähän käytännöllisempi ja turvallisempi noiden vesieristysten myötä. Blogia pidempään seuranneet saattavat muistaa meidän remppakommellukset ja todellakin toivon, että tällä kertaa asiat sujuisivat ilman suurempia yllätyksiä.

Päivä päivältä elämä alkaa näyttämään valoisammalta ja innostus keittiöhommiinkin tuntuu palailevan. Joku aika taapäin somehitiksi nousi vanha kunnon lihapiirakka, mutta silloin tuo nostalgiaherkku jäi testaamatta. Nuorempana näitä tuli syötyä vaikka kuinka, mutta viime vuosina ei tällaista ole kyllä tullut tehtyä. Tai teinpäs mä yhden kalaisan version, mutta se ei koskaan päätynyt blogiin saakka. Mulle liha-riisitäytteellä varustetut voitaikinaleivonnaiset tuovat mieleen muiston lapsuudesta, sillä äitini teki usein liha-riisi- tai riisi-kananmunapasteijoita. Taisin minäkin saada olla välillä apuna, jos ei muuten niin täytteitä maistelemassa. Hei äiti, olisiko aika tehdä taas pasteijoita ja tuoda muutama mullekin?




Kun eilen jäi ruoasta jauhelihaa yli, päätin tekaista iltavuorossa ahertaneelle miehelle piirakan yösyömiseksi. Hyvin näytti kelvanneen, sillä aamulla piirakasta oli kadonnut melkoinen pala. Mausteita kuulemma olisi voinut laittaa enemmänkin, vaikka mun mielestä jauhelihaseos oli aika mausteista. Mutta kummasti piirakan maku muuttuu jäähtyessä. Mausta täyte siis reilulla kädellä!

Lihapiirakka

500 g esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa
Täyte:
3/4 dl puuroriisiä
3-4 dl vettä
suolaa
3 kananmunaa
n. 300 g jauhelihaa 
1 iso sipuli
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
valkosipulijauhetta
Voiteluun; 
kananmunaa

  Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Valuta riisi. Keitä kaksi kananmunaa koviksi. Kuori ja hienonna ne.
  Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja mausteet. Anna sipulin kuullottua. Sekoita hieman jäähtyneen jauhelihaseoksen joukkoon kypsä riisi, kananmunasilppu sekä raaka kananmuna.
  Kauli voitaikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Nosta levy pellille leivinpaperin päälle.
Levitä täyte taikinalevyn toiselle puolelle. Käännä toinen puoli taikinasta kanneksi. Vedä päällimmäisen levyn reunat alimmaisen levyn alle ja painele reunat hyvin haarukalla. Pistele piirakan pinta haarukalla ja voitele munalla.
  Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.



4 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä niin hyvää! Pitäisikin tehdä pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan liian harvoin tulee kyllä tehtyä. Kalaisa versio jäi vaivaamaan niin paljon, että se täytyy tehdä varmaan seuraavaksi. :)

      Poista
  2. Mullakin on tämä vielä testaamatta!
    Tsemppiä remontin keskelle! ♥ Meilläkin on raivostuttavan ahdas kylppäri suihkukaappeineen ja pesukoneineen. Tai ei se muuten niin raivostuta, mutta sitä on tosi vaikea pitää puhtaana ja pölyttömänä, kiitos pienien ahtaiden kolojen. Nyt ostettiin höyrypesuri, josko sillä saisi nurkat puhtaaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tsemppiä todellakin tarvitaan! Remppa sinänsä ei hirvitä, vaan ne mahdolliset yllätykset mitä tulee vastaan. Kunpa vaan päästäisiin tällä kertaa vähän helpommalla.

      Poista