29. lokakuuta 2012

Master of Muppets

Tuosta Muppettien ruotsalaisen kokin keittokirjasta (ja Muppeteista yleensä) on tullut meidän pikkumiehen ehdoton ykkösjuttu. Taitaa kiinnostavuudessaan ohittaa jo kaivuritkin. Ainakin hetkittäin. Monena aamuna herra saapastelee ensimmäinen mun keittokirjahyllyn eteen, osoittelee kirjoja ja sanoo "mimimimi" tai "mammammam" tai "mama". Mimimi on Muppettien Beaker, mammam Kermit ja mama Animal. Tässä innostuksessa on menty niin pitkälle, että joka päivä täytyy kaivaa netistä muutama Muppet-video ja toistaa niitä aivan liian monta kertaa. Tai sitten istutaan loputtomiin sohvalla lukemassa kyseistä keittokirjaa. Ja mun toisen tietokoneen näytöllä komeilee Animalin kuva :D Huh...

Kyseisestä kirjasta on poimittu myös tämän päiväinen ohje. Mun täytyy myöntää, etten oo eläissäni maistanut falafel-pyöryköitä. Tai en ainakaan muistaakseni. Jos joku on niitä mulle syöttänyt, niin tunnustakoot heti. Kirjassa pyörykät näytti niin herkullisilta, että pakkohan mun oli niitä tehdä. Onpahan viikon kasvisruoka välillä jotain muuta kuin keittoa. Falafelit tarjoilin kirjan ohjeen mukaan mausteisen kuskusin kanssa. Vähän muuttelin ohjetta meille sopivammaksi ja alla ohje siten miten minä sen tein.

Mä en oikein tiedä mitä noista pyöryköistä ajattelisin. Niiden rapea pinta oli todella hyvää, eikä maussa muutenkaan ollut mitään vikaa. Päinvastoin. Mutta se koostumus sisältä.... Se oli hieman outo. Kaiketi tottumuskysymys. Korv-Göransin valkosipulikastikkeen kanssa olivat tosi jees!

Falafel-pyörylät ja mausteinen couscous (tai kuskus)


1tlk(n.400g) säilöttyjä kikherneitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 mieto chili
0,5dl maissijauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
1tl jauhettua jeeraa elikkäs juustokuminaa
1tl suolaa
0,25tl jauhettua valkopippuria
1rkl kuivattua persiljaa (tai 1dl tuoretta persiljaa tai korianteria)
2rkl makeuttamatonta maapähkinävoita
1rkl sitruunamehua
Paistamiseen:
1dl maissijauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
n.0,5dl öljyä

  Huuhtele kikherneet ja valuta hyvin. Kumoa monitoimikoneen kulhoon. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja silppua ne kikherneiden sekaan. Poista chilistä kanta ja halutessasi siemenet. Paloittele chili muutamaan osaan ja laita sivuun odottamaan.
  Laita kikherneiden sekaan jauhot, jeera, suola ja pippuri. Jauha seos tasaiseksi. Lisää seokseen silputtu chili, persilja, maapähkinävoi sekä sitruunanmehu. Sekoita tasaiseksi.
  Pyörittele massasta kostutetuin käsin pyöryköitä ja kierittele pallot jauhoissa. Kuumenna pannulla öljy ja nosta pyörykät pannuun. Öljyä kannattaa käyttää reilusti ja lisäillä tarpeen mukaan! Paista falafelit kauttaaltaan kauniin ruskeiksi. Pidä lämpiminä tarjoiluun saakka.

Mausteinen couscous 

1 sipuli
1rkl öljyä
1tl paprikajauhetta
ripaus chiliä tai cayennea
1tl jeeraa
0,5 punaista paprikaa pieninä kuutioina
3dl couscousryynejä
3,5dl vettä
0,5 kasvisliemikuutiota
0,5dl rusinoita
0,5dl manteleita tai pinjansiemeniä
(silputtua korianteria tai persiljaa)
reilu 1rkl margariinia

  Paahda manteleita tai pinjansiemeniä kuumalla pannulla ilman rasvaa muutama minuutti ja kaada lautaselle odottamaan. Suikaloi kuorittu sipuli ja kuullota sitä laakeassa kattilassa tai kannellisessa paistinpannussa hetkisen. Lisää mausteet ja kuutioitu paprika.
  Kaada kattilaan sipuliseoksen päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon liemikuutio, rusinat ja couscous. Nosta pois liedeltä, peitä kannella ja anna kypsyä 3 minuuttia. (Tarkista aika couscous-paketista.)
  Lisää kattilaan nokare margariinia ja nostele couscous haarukalla irtonaiseksi, ripottele pinnalle mantelit tai pinjansiemenet (ja yrttisilppu). Tarjoa falafelien kanssa.


Jäin pohtimaan, että mikä oikein on oikea kirjoitusasu couscousille. Mä oon tottunut just tuohon couscousiin, mutta usein näkee kirjoitettavan kuskus. Ei sillä kai mitään merkitystä ole, mutta jäi hieman vaivaamaan. Joku mua viisaampi kertonee mulle oikein vastauksen, joohan :) Hanskaaaa!!!

Sitten on vielä pakko jakaa mielenkiintoinen löytö kauppareissulta. Eilen huomasin kaupan sokerihyllyssä nököttävän Dansukkerin uutuuden. Eli makeutusaineen, joka oli puoliksi sokeria ja puoliksi steviaa. Mikäli yhtään oikein siinä kiireissäni luin, niin käytetään sokerin tavoin, mutta on vartaloystävällisempää kuin sokeri. Tilavuudeltaan oli sokerin veroista, mutta painoltaan kevyempää. Vielä jäi paketti hyllyyn, mutta luulen, että sitä voisi jossain leipomuksessa kokeilla! Saisi herkutella hyvillä mielin, kun sokeria olisi edes pikkaisen vähemmän.

2 kommenttia:

  1. kielitoimisto suosittelee kuskusia (ilmeisesti suomalaisemman kirjoitusasun vuoksia) mutta hyväksyy myös couscousin. taivutuksessa käy sekä kuskusin, kuskusia että kuskuksen, kuskusta jne.

    mä oon syöpötellyt falafelia aika paljonkin (viimeksi eilen pakkasesta) ja siihen kyllä tarvitsee jonkun hyvän kastikkeen kun ne tahtoo olla vähän kuivakoita tai jopa jauhoisia. itse en oo koskaan jaksanut alkaa pyöritellä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos :)Mä tiesin, että suhun voi luottaa :)

    Illalla mulla iski hirmuinen himo noihin pyöryköihin. Kylmänä olivat mukamas paljon parempia.

    VastaaPoista