21. marraskuuta 2012

Onni suosii rohkeaa - arvontaa, pastaa ja jouluista leipää!

Eilen kauppareissulla eksyin uuteen pieneen kirjakaupantapaiseen ja tottahan sieltä jotain lähti mukaankin. Mulla pitäisi ehdottomasti olla porttikielto kaikkiin kirjakauppoihin... astia- ja leivontatarvikeliikkeiden lisäksi. Kenkäkauppoja unohtamatta. Tai parasta olisi päästää mut kauppaan vain ja ainoastaan tiiviin valvonnan alaisena :D

Mutta... Sieltä kirjakaupasta löysin mielenkiintoisen keittokirjan. Kyseinen opus oli Paula Arvaksen "Murhaavan herkullista - ruumiin kulttuurin koekeittiö". Ja ruumiinkulttuuri tosiaan erikseen kirjoitettuna. Kirjassa esitellään parhaat palat Ruumiin kulttuuri-lehdessä julkaistuista, dekkareista löytyneistä ruokaohjeista. Kirjassa on ohjeita niin suomalaisilta kuin ulkomaisilta rikoskirjailijoilta. On aivan ihana ja mielenkiintoinen opus!

Ajattelin siinä kirjaa selaillessa, että joku teistä lukijoistakin saattaisi kyseisestä opuksesta ilahtua. Mietin ensin, että laitan taas arvonnan pystyyn kun on jotain juhlittavaa. Mutta tartteeko toisen ilahduttamiseen aina olla joku syy? Siispä tehdään tällainen pika-arvonta piristämään sateisen ankeita ja pimeitä päiviä. Säännöt tulevat tässä:


Murhaavan herkullinen arvonta! Arvonta suoritetaan sunnuntaina 25.11.2012 klo 18.00. Siihen mennessä osallistuneet huomioidaan. Osallistua voit kommentoimalla tämän päivän kirjoitusta. Ilmoita samalla, monellako arvalla osallistut. Arpoja on voi saada 3 kipaletta seuraavilla tavoilla:

1. Kommentoimalla tämän päivän kirjoitusta, saat yhden arvan. Sana on vapaa :)

2. Liittymällä Kääpiölinnan lukijakaartiin saat yhden arvan. Aikaisemmin liittyneet saavat tämän arvan automaattisesti.

3. Linkittämällä tämänpäiväisen arvontapostauksen blogiisi tai jakamalla sivun facebookissa, saat yhden arvan. Kirjan kuvaa saa käyttää, jos tahdot.



Mutta sitten päivän ohjeisiin. Kaappien tyhjäys senkun jatkuu. Mapeistani löysin kivalta kuulostavan jouluisen leipäohjeen, johon sain hukattua sämpyläjauhopussin loput ja osan jääkaapissa nököttäneestä piimästä. Ja saipahan pari pikkumiehen uudelleen muotoilemaa foliovuokaakin jotain tekemistä. Ohjeen alkuperää en taas muista. Vinkkinä sanoisin, että taikinan kohotus kannattaa tehdä isossa astiassa, sillä taikina oli sangen kuohuvaista. Mun leivät olisi saaneet olla aavistuksen kauemmin uunissa. Muuten olivat ok.

Mausteinen joululeipä
(2kpl)

2kpl 1,5l:n foliovuokia
Taikina:
4dl vettä
0,5dl siirappia
1dl piimää
5dl sämpyläjauhoja
1pss kuivahiivaa
1tl suolaa
Lisäksi:
n.5dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
0,5dl öljyä
1dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
0,5tl kardemummaa
0,5tl kanelia

  Kuumenna vesi ja sekoita siihen siirappi ja piimä. Sekoita suola ja hiiva jauhoihin ja lisää seos kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita hyvin ja jätä löysä taikina kohoamaan leivinliinan alle.
  Taikinan kohottua kaksinkertaiseksi vaivaa siihen loput jauhot, öljy, auringonkukansiemenet ja mausteet. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa sitä vielä hetki. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele pitkänomaiset leivät. (Mun taikina jäi jauhojen lisäyksestä niin löysäksi, että sain kauhoa taikinan vuokiin. Tosin näin leipä jäi murenevaiseksi..) Nosta leivät öljyllä voideltuihin foliovuokiin ja kohota liinan alla.
  Paista leipiä uunin alaritilätasolla 200 asteessa noin 35-40 minuuttia, kunnes leivän pohja on kypsä.



Päivän ruokana oli tonnikalapastaa Pirkasta poimitun ohjeen mukaan. Tuoreita yrttejä korvasin pääasiassa kuivatuilla ja parmesaanikin vaihtui emmental-mozzarellaksi. Paitsi että omalta lautaseltani unohdin juuston kokonaan... Tuorepastaa olisin halunnut, mutta sitä ei kaupassa ollut, enkä jaksanut itse semmoista väsäillä. Alkuperäisessa ohjeessa tonnikalasalsa tarjoiltiin kylmänä, mutta mä halusin siitä lämpimämmän version. Alkuperäisen ohjeen voi käydä kurkkaamassa Pirkan sivuilta.

Yrttinen tonnikala-salsapasta

1tlk(200g) tonnikalaa öljyssä
2-3 tomaattia
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
0,5dl timjamia (laitoin teelusikallisen kuivattua)
0,5dl basilikaa (laitoin teelusikallisen kuivattua)
0,5dl tilliä
2-3rkl kapriksia
1rkl omenaviinietikkaa
3rkl tonnikalatölkin öljyä
0,5tl suolaa
0,5tl mustapippuria
Lisäksi:
1pkt(250g) fettuccine-tuorepastaa (laitoin spagettia)
vettä
suolaa
Pinnalle:
parmesaania (laitoin emmental-mozzarellaa)
tilliä

  Valuta tonnikala ja paloittele. Säästä öljy. Kuutioi tomaatit, hienonna kuorittu punasipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna tuoreet yrtit.
  Kuumenna tonnikalatölkin öljy pannulla ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää paloiteltu tonnikala, kuutioitu tomaatti, omenaviinietikka ja kaprikset. Mausta yrteillä, suolalla ja pippurilla ja kuumenna.
  Keitä tuorepasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta ja sekoita joukkoon tonnikalasalsa. Kaada pasta tarjolle ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta ja hienonnettua tilliä. Tarjoa salaatin ja patongin kanssa.



21 kommenttia:

  1. Lähdetään nyt yhdellä arvalla kokeilemaan omaa onnea :)

    VastaaPoista
  2. Osallistun tietysti ja olen myös lukija, eli 2 arpaa!
    Ihania ja niin herkullisen näköisiä(ja varmasti myös makuisia) tekeleitä sinulla täällä! :)

    VastaaPoista
  3. Lukijaksi liitytty, joten kahdella arvalla mukana arvonnassa.:)

    VastaaPoista
  4. Minäminäminä osallistun :) Ihanan näköinen joululeipä muuten, voi kun itsekin saisin aktivoiduttua taas leipomaan!

    VastaaPoista
  5. Yeah,btw nyt on mun blogis linkki sun sivuille :)

    VastaaPoista
  6. Kolmella arvalla mukana!:) Kommenttia tulee tässä, lukijana ollaan ja linkityksen arvontaan laitoin sivulaatikkoon.:)

    VastaaPoista
  7. Jee! Ihanan monta osallistujaa jo! Kivaa :)

    Sormet syyhyäis testata tuon kirjan ohjeista mm. etikkapiirakkaa ja paholaisen suklaamarkiisia. Leivontakiintiö on vaan tälle viikkoa jo täynnä... Miksi maailmassa on aivan liikaa herkullisia ohjeita?

    VastaaPoista
  8. Niiiiin blogin pitäjän kuuloinen kirja -siis varmasti kutkuttavan ihana! =)

    VastaaPoista
  9. Yhdellä arvalla mukana, ois kyllä kiva kirja :P Vois jopa mies innostua selailemaan nimen perusteella :D

    VastaaPoista
  10. ai niin en tiedä monellako arvalla oon mukana,mut sunnuntaihin asti lisään linkkiä blogiini :) Arpa kohtalon on aina arvaamaton! muutenki arvoisat bloggaajat,jaetaan kaikki toistemme blogeja,lukijat ja kommentit on kaiken suola!

    VastaaPoista
  11. Koitanpa onnea yhdellä arvalla :)

    VastaaPoista
  12. Täytyy kans koittaa onnea kahdella arvalla! :) Jänskää...

    VastaaPoista
  13. Jee! Lisää osallistujia! Mahtavaa!

    VastaaPoista
  14. Osallistunpa minäkin yhdellä arvalla. Edelleen seurailen blogiasi, kun niin kivoja ohjeita aina postaat. :) Kirja on muuten ollut hyvä, ja ohjeita testaillut. Just minun maun mukasia :))
    Kivaa Joulunalus aikaa koko porukalle.

    Maija.H

    classique_@suomi24.fi

    VastaaPoista
  15. Olen yhdellä mukana arvonnassa minäkin. Tykkään bongata ruokaohjeita kirjoista ja dekkareistahan niitä yleensä kaikkein parhaiten löytyy.

    VastaaPoista
  16. Osallistun minäkin yhdellä. Kivan teeman ympärille koottu keittokirja, kuvittelisin..

    VastaaPoista
  17. Mielenkiintoinen kirja, olen arvonnassa yhdellä mieluusti mukana.

    VastaaPoista
  18. Loistava kirjaidea. Mikähän siinä muuten on, että juuri dekkareissa usein on ruoka tärkeässä roolissa ?
    No, anyway, olen arvonnassa yhdellä arvalla mukana.
    Joululeivän ohje laitettu talteen odottamaan leivontainspiraatiota.

    VastaaPoista
  19. Vai että murhaavan herkullista, hurmaavan jännä idea! :D Uudet reseptikokoelmat ovat aina enemmän kuin tervetulleita kirjahyllyyni, joten kolme arpalipuketta tänne, kiitos! Liityin lukijaksi, linkitin Facebookiin ja täten kommentoin. :)

    PS. Täällä on ihan sama homma: missään nimessä ei pitäisi minua päästää kauppoihin ilman esiliinaa - etenkään niihin kirjoja, astioita ja/tai leivontatarvikkeita myyviin... :)

    VastaaPoista
  20. Kivaa, lisää osallistujia! Vielä on muutama tunti aikaa osallistua :)

    VastaaPoista
  21. Varmaan maistui tuo tonnikalasalsapasta paremmalle lämpimänä. Mielenkiintoisen kirjan olet löytänyt, olispa kiva päästä lukemaan ketkä dekkaristit ovat päässeet resepteineen kirjaan..
    Olen yhdellä mukana arvonnassa.

    VastaaPoista