3. marraskuuta 2012

Sacred heart

Tämän päiväinen ruoka aiheutti valmistusvaiheessa monenmoisia tuntemuksia. Välillä vatsaa väänsi pelkkä ajatuskin ruoan syömisestä, välillä odotin malttamattomana ja suurella mielenkiinnolla padan valmistumista. Elämäni ensimmäistä kertaa laitoin porsaan sydäntä muillekin kuin kissoille. Sisäelimet on Kääpiölinnassa jäänyt aina aika vähälle huomiolle. Maksalaatikko on jees, jos sen joku muu valmistaa, mutta siinä ne ruoat sitten onkin.

Ennakkoluulot osoittautui tällä kertaa harvinaisen vääriksi, sillä ruoka oli aivan mielettömän hyvää! Sen lisäksi, että porsaan sydän on suht' edullista, oli se aika herkullista. Turhaa siis pelkäsin. Ja toinen kissa oli tavattoman tyytyväinen, kun sai syödä sydämestä poistamani rasvat ja kalvot. Syödessä me keksittiin jo monta erilaista sydänpatavariaatiota. Näitä tulee takuuvarmasti lisää! Jatkossa antaisin padan olla vielä kauemmin uunissa. 1,5 tunnissa sydän oli pehmeää, mutta haluaisin siitä vielä mureampaa.

Kun en koskaan ollut sydäntä käsitellyt sen kummemmin kuin leikannut paloiksi ja heittänyt kissojen kippoon, niin apuja täytyi hakea. Tuo mun rakas Ruutukokki-keittokirja suoraan -80-luvulta kertoi sydämen käsittelystä näin:

"Sydämen lihakset ovat kiinteitä ja sitkeitä. Kokoonsa ja painoonsa nähden tämä sisäelin vaatiikin kaikkein pisimmän kypsymisajan. Nuoren eläimen (vasikka, porsas) sydän kypsyy kokonaisena keittäen n.1,5-2 tunnissa, mutta isompaa naudan sydäntä voi joutua keittämään ainakin 3-4 tuntia.
  Sydämessä olevat viillot ovat osoitus lihantarkastuksesta, jossa elin on todettu terveeksi ja myyntikelpoiseksi. Oikean puoliskon sisällä voi olla hyytynyttä verta runsaastikin. Huuhdo siksi sydän huolellisesti kylmällä vedellä ja pusertele samalla veri pois. Irrota tyvipuolelta ainakin isot suonenkappaleet ja poista myös enin rasva. Ellet valmista sydäntä kokonaisena, leikkele lihakset melko kapeiksi suikaleiksi tai pieniksi kuutioiksi kypsymisen jouduttamiseksi. Käytä pataruokiin, höystöihin, keittoihin, muhennoksiin ja kastikkeisiin.
  Jauhettu sydän on yksinään kuivaa, mutta jauhettuun sianlihaan tai tavalliseen jauhelihaan yhdistettynä sitä voi käyttää kuten jauhelihaa yleensäkin."

Ja vinkkinä voisi antaa, että sydäntä leikellessä terävä veitsi on kullan arvoinen!

Sydän-kantarellipata

n.250g porsaan kylkiviipaleita
1 (n.400g) porsaan sydän
3 sipulia
(öljyä)
1tl suolaa
1tl mustapippuria
1-2 laakerinlehteä
1tlk(n.200g) kantarelleja suolaliemessä
4-5dl vettä
Suurus:
1,5dl vettä
n.2rkl maizenaa

  Leikkaa kylkiviipaleet n. 1-2cm paloiksi ja ruskista kevyesti pannulla. Kaada lihapalat pataan ja mausta kevyesti suolalla. Viipaloi kuoritut sipulit ja kuullota kylkiviipaleista irronneessa rasvassa. Kaada sipulit pataan.
  Huuhtele sydän hyvin kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Leikkaa sydän ohuiksi viipaleiksi. Ruskista kevyesti ja lisää pataan. Lisää pannulle öljyä tarvittaessa. Mausta lihat suolalla ja pippurilla.
  Lisää laakerinlehdet pataan. Kaada sienten säilöntäliemi lihojen päälle. Lisää vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Jos haluat, voit kiehauttaa veden ensin lihojen ruskistamiseen käytetyssä paistinpannussa. Näin saa kaiken maun talteen.
  Kypsennä pataa kannella peitettynä 175-asteisessa uunissa noin tunnin verran (tai puolitoista!). Lisää sienet ja veteen sekoitettu maizena. Jatka kypsentämistä ilman kantta vielä (ainakin) puolisen tuntia.
  Tarjoa perunoiden tai perunamuusin ja salaatin kera.


Kun kerran uuni oli kuumana, niin innostuin leipomaan sovelletun version viikolla leivotusta focacciasta. Tällä kertaa päälle päätyi pannulla paahdettua ja murskattua meetvurstia, sipulia, paahdettua sipulia ja saksanpähkinöitä. Ei siis mitään terveysleipää :) Idea paahdetusta meetvurstista leivällä tuli tuolta mun ukolta. Ei mikään turha jätkä, kun tuollaisia keksii. Vaikka perusohje löytyykin jo, niin laitetaas tämäkin versio jakoon.

Focaccia meetvurtilla, tuplasipulilla ja pähkinöillä

25g hiivaa (tai 1pss kuivahiivaa)
5dl Oatly kaurajuomaa
8dl vehnäjauhoja
1,5rkl oliiviöljyä
0,5tl suolaa
Päälle:
1 pienehkö sipuli
0,5rkl oliiviöljyä
7 siivua meetvurstia
0,5dl saksanpähkinärouhetta
1rkl paahdettua sipulia
1-2tl Venetsia-sormisuolaa

  Lämmitä uuni 200 asteeseen. Lämmitä kaurajuoma 37-asteiseksi. Liuota hiiva tilkkaan kaurajuomaa. Lisää loput aineksista ja sekoita huolellisesti noin 10 minuuttia. Taikinan tulee olla löysähköä. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä kaurajuoma 42-asteiseksi ja lisää hiiva pieneen jauhotilkkaan sekoitettuna.
   Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina suorakulman muotoiseksi levyksi. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
   Lado meetvurstiviipaleet kuivalle pannulle ja paahda molemmin puolin, kunnes hieman "kuivahtavat". Nosta talouspaperin päälle valumaan. Viipaloi sipuli ja kuullota pehmeäksi meetvursteista irronneessa rasvassa. Älä anna sipulin ruskistua.
  Murustele meetvurstiviipaleet kohonneen taikinan päälle. Levitä päälle sipulirenkaat, paahdettu sipuli ja saksanpähkinärouhe. Viimeistele suolalla ja jäljelle jääneellä öljyllä.
   Paista uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä ennen kun leikkaat leipää.


8 kommenttia:

  1. Mä luin tän ihan innoissani - parin viikon päästä mulle on tulossa iso satsi possua ja sisuskalut kaupantekijäisinä, joten etsimään sydänreseptejä :) -viime keväänä kokeilin kokata possun sydäntä vartaissa grillissä, se oli ihan ok mutta en varsinaisesti juossut kauppaan ostamaan lisää. Huomasi, että sydän olisi kaivannut rauhallisemman kypsymisen, olisin voinut vaikka keittää sen ensin. Poron sydäntä olen joskus testannut savustettuna, se oli ihan huippua!

    VastaaPoista
  2. tulen etsimään sydänreseptejä, piti sanomani... :)

    VastaaPoista
  3. Poron sydän savustettuna kuulostaa kyllä mielettömän hyvältä!

    Mä löysin jo yhden täytettyjen sydänten ohjeen, joka pääsee takuuvarmasti testiin :)

    VastaaPoista
  4. Meilläkin sydämet ovat olleet pelkkää eläinten ruokaa, mutta pitäisiköhän taas häivyttää ennakkoluuloja ja testata sydäntä myös omassa ruoassa?! Minua jäi kutkuttamaan tuo ajatus, että sitä voi jauhaa jauhelihan joukkoon. Sydän on kuitenkin aika edullista tavaraa...
    Ajattelin seuraavasta tilistä ostaa meille lihamyllyn. Sellaisen jonka saa yhdistettyä tuohon minun rakkaaseen Herculekseen. Sit aion kyllä ruveta tekemään ainakin osan jauhelihoista itse. Jos on vinkkejä mitä lihoja niihin kannattaa käyttää niin mielellään otetaan vinkkejä vastaan!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihan jauhamiseen mulla ei ole vinkkejä, mutta suosittelen kokeilemaan sydäntä ruokana. On aika mielenkiintoinen kapistus :)

      Onko tuo sun Hercules se OBH Nordican? Onko se hyvä? Mä niin haluaisin uuden, mutta en oo ehtinyt yhtään paneutumaan noiden ominaisuuksiin. Tuo Hercules näyttää vaan olevan tarjouksessa useammassakin paikassa.

      Poista
    2. Juu on OBH Nordican Hercules. Olen ainakin itse ollut ihan älyttömän tyytyväinen siihen! Mulla oli tietenki tärkeintä että sain punaisen koneen, kun mikrokin on samaa merkkiä ja punainen! :)
      Työkaveri (kokki ammatiltaan) neuvoi että tehoa pitää olla vähintään 1000 wattia ja mahdollisimman iso kulho. Herculeksessa taitaa olla 5,5 litranen.
      Olen kyllä ollut tyytyväinen. Rahansa arvoinen ostos! :) Kaikenlisäksi melko hiljainen.

      Poista
    3. Sitä punaista minäkin ihastelin :) Siihen ilmeisesti saa ihan hyvin lisäosia? Toiskohan joulupukki mulle sellaisen, jos olisin oikein kiltti!

      Poista
    4. Kannattaa nyt jo vinkata "joulupukille" niin eiköhän sellainen aattona ilmesty kuusen alle!! :) Minäkin jo vähän vihjaisin että taas on tullut uusia muumiastioita...Vastaus oli että tarviiko kaikki maailman muumiastiat ostaa meille? No tietysti tarviiI! :)

      Joo saa aika hyvin lisäosia. Minä haaveilen nyt siitä lihamyllystä. Se on ollut Gigantissa muistaakseni jotain 80 €:n luokkaa. Ja sit pitäisi ostaa yksi lasikulho, koska tähänhän saa yhdistettyä sen tehosekoittimen. Meillä on yksi sellainen, mutta teen siinä noiden elukoiden ruuat ja jotenkin en oikein tykkää käyttää sitä enää meidän omien ruokien tekoon.

      Poista