21. lokakuuta 2014

Book of brilliant things! - esittelyssä uusi Gastronaatti-keittokirja banaani-kookos-muromyslin kera

Tässä viime aikoina monelle lukijalle on varmasti käynyt hyvin, hyvin selväksi yksi heikkouteni, nimittäin keittokirjat. En voi kulkea kaupoissa tai kirppareilla keittokirjapinojen ohi, vaan aina on käytävä edes vilkaisemassa, mitä olisi tarjolla. Koska keittokirjahyllyssäni on vielä puolitoista hyllyä tilaa, en vielä ole huolissani tästä "riippuvuudesta". Ja jos hylly joskus tulee täyteen, täytyy vaan raivata toiseen hyllyyn lisää tilaa näille innostaville opuksille. 

Kun sain joku aika taapäin Otavalta viestiä, jossa kyseltiin kiinnostusta tutustua yhteen vapaavalintaiseen keittokirjaan ja kirjoittaa siitä juttu, en tietenkään voinut kieltäytyä! Jos mulle keittokirjoja tyrkytetään, otan ne riemumielin vastaan! Eikä mennyt kauaakaan, kun postilaatikkoon kolahti Satu Koiviston upea kirja "Gastronaatti eli kuinka rakastua rippeisiin". 





Satu Koivisto on Maku-lehden päätoimittaja ja kirjan upeat kuvat ovat Sadun puolison, Isyyspakkaus-blogia kirjoittavan Tommi Koiviston käsialaa. Kirjassa paneudutaan arkisiin ruokiin, jotka valmistuvat nopeasti edullisia raaka-aineita hyödyntäen. Kirjassa esitellään parisenkymmentä raaka-ainetta aina raparperista ohraan, ja jokaisen esittelyn yhteydessä on reseptejä, joissa kyseistä raaka-ainetta on käytetty. Kirjan ohjeet ovat kasvisvoittoisia, joka alkuhämmenyksen jälkeen sai vannoutuneen lihansyöjän pohtimaan, onko se lähes jokapäiväinen lihansyönti oikeasti tarpeen. No, jos mieheltäni kysytään, niin on se. Fyysisesti raskasta työtä tekevä ei jaksa pelkällä kasvispainoitteisella ruokavaliolla. Hiljalleen olen kasvattanut ruoissa käytettävien kasvisten määrää, mutta kyllä tuolla saralla vielä petrattavaa on. Kirja on omalla tavallaan innostava ja uskon, että meidän pöydässä nähdään jatkossa joitain Sadun reseptien pohjalta valmistettuja tai sovellettuja sapuskoja. Visuaalisesti kirja on kaunis, enkä ollenkaan häpeile nostaa tätä muiden keittokirjojen seuraan. 

Kirja innostaa panostamaan tavalliseen, terveelliseen arkiruokaan ja osoittaa sen, että nopeastikin voi saada hyvää aikaan. Satu toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten hyvällä suunnittelulla ja esivalmisteluilla ruoan voi saada valmiiksi pienellä vaivalla silloin, kun aikaa ja virtaa kokkaamiseen ei ole. Koska kotiäitinä olen, en itse ala viikonloppuna aineksia esivalmistelemaan, mutta jos töissä kävisin, niin voisin tällaista järjestelyä ainakin kokeilla. 

Että voisin arvioida kirjan reseptien toimivuutta, innostuin tekemään muromysliä Sadun ohjetta soveltaen. Oikeastaan myslipurkki on ammottanut tyhjyyttään jo useamman kuukauden ja mysli on ollut tehtävien juttujen listalla jo kauan ennen kirjan ilmestymistä. Kun Sadun mysliohjeen näin, tiesin, että nyt on pakko mysliä valmistaa. Koska halusin käyttää mysliin niitä aineksia mitä kotoa löytyy, vaihdoin mm. mantelit pekaanipähkinöihin ja lisäsin jäähtyneen myslin joukkoon kuivattuja banaanilastuja ja kookospaloja. Tämä mysli on erittäin herkullista, eikä lainkaan niin makeaa, kuin mitä kaupoissa myytävät muromyslit usein ovat. Mysli säilyy kolmisen viikkoa, joskin taatusti on syöty paljon ennen sitä. 




Kookos-banaani-muromysli

6dl kaurahiutaleita
2dl auringonkukansiemeniä
1dl seesaminsiemeniä
1dl kurpitsansiemeniä
2dl cashewpähkinöitä
1,5dl pekaanipähkinöitä
1dl palmusokeria
3/4dl rypsiöljyä
1dl vettä
Lisäksi valmiiseen mysliin:
50g kuivattuja kookospaloja
pieni kourallinen kuivattuja banaanilastuja

  Sekoita myslin kuivat aineet kookospaloja ja banaania lukuunottamatta keskenään suuressa kulhossa. Lisää öljy ja vesi ja sekoita tai pusertele seosta niin, että kosteus levittyy tasaisesti. 
  Levitä mysliseos leivinpaperille uunipannulle. Paahda mysliä 175-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pähkinät ruskettuvat ja mysli kuivuu, eli noin 20-25 minuuttia. Sekoita mysliä paahtamisen aikana noin 5 minuutin välein, sillä se kärähtää helposti. 
  Anna myslin jäähtyä kunnolla huoneenlämmössä. Leikkaa kookoskuutiot ja muserra banaanilastut käsissä pienemmiksi paloiksi. Sekoita ne jäähtyneen myslin joukkoon. Laita mysli ilmatiiviiseen purkkiin. Nauti jogurtin tai maidon kera. 



Kirjan tarjosi Otava


2 kommenttia:

  1. Kotitekoiset myslit ovat niin parhautta. <3 Vähän toista kuin kaupan, joissa pääasiassa on vain leseitä ja muutama rusina, :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Ja mitä enemmän pähkinöitä sen parempi <3 Joskus laitoin kuivattuja mustikoita ja hyvin toimi nekin. Pian on aivan pakko tehdä uus satsi :)

      Poista