23. lokakuuta 2011

Kokki saa elää....

Tämä lausahdus toistuu meillä aina ajoittain ja kertoo jotain ruoan mausta. Eli ruoka kelpasi taas. Joskus oon miettinyt, että mitäs sitten käy, jos ruoka ei kelpaakaan? Viedäänkö kokki saunan taa :)

Huomenna pitäisi alkaa Kääpiölinnan kauan odotettu remontti ja tämä päivä on ollut sen takia aikamoista hässäkkää. Lähinnä on täytynyt tyhjätä talon ympäriltä tavaraa, että remonttimiehet pääsee vapaasti kulkemaan. Ja vähän täytyi siivotakin, että kehtaa miehiä päästää tupahan. Kaiken kukkuraksi minä sain kylkiluuni niin pahoin pois tiloiltaan, etten oo voinut tehdä mitään. Tai no kokata pystyin, tietenkin :)

Onneksi olit varautunut tähän päivään ja suunnitellut ruoaksi helppoa ja pikaista, eli öljyssä paistettuja kananuggetteja, currykastiketta ja riisiä. Ja neitokainen teki taas salaatin, jonka risti Kääpiösalaatiksi. Ja vannotti, että mainitsen asiasta täällä... Currykastikkeen teen yleensä itse, kun en vielä oo löytänyt sellaista pussikastiketta, josta tykkäisin oikeasti. Alkuperäisen ohjeen oon napannut jostain lehdestä, mutta ohje on muuttunut niin paljon matkan varrella, ettei sillä taida olla enää mitään tekemistä alkuperäisen kanssa. Kananuggeteissa meillä suositaan tuon nimeltä mainitsemattoman saksalaisen kauppaketjun nuggetteja. On ne niin hyviä! Kaikki kanat varmaan toivoo, etten enää koskaan tuu raskaaksi, sillä näitä söin raskausaikana vähän liikaakin :)

Currykastike

1 pieni sipuli
n.3rkl öljyä
n.3rkl vehnäjauhoja
3dl vettä
2dl ruokakermaa
1-1,5tl broilerimaustetta
2tl currya
paprikajauhetta
mustapippuria
rakuunaa
(suolaa)

  Silppua sipuli pieneksi. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipuleita hetki öljyssä. Halutessasi voit lisätä paprikajauheen ja curryn jo tässä vaiheessa. Lisää vehnäjauhot ja anna jauhojen kiehua hetki, älä ruskista. Lisää vesi, sekoita kastike tasaiseksi ja mausta. Kaada kerma joukkoon. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Lisää suolaa tarvittaessa.



Jälkiruoaksi tein uuniomenoita. Pöydällä kun oli vielä muutama kotimainen omena, niin pitihän niistä jotain tehdä. Enkä muista, koska oon viimeksi uuniomenoita syönyt. Vaniljajäätelön kanssa nuo on kyllä valtavan hyviä. Ja kyllähän noita kerran syksyssä täytyy tehdä.

Uuniomenat siiderissä

7 pientä omenaa (tai muutama isompi)
3rkl ruokosokeria
1-2tl kanelia
reilu 2dl (alkoholitonta) päärynäsiideriä
kuorittuja auringonkukansiemeniä

  Poista omenista siemenkota ja viipaloi halutessasi. Pienet omenat voi käyttää kokonaisinakin. Laita omenat vieri viereen pienehköön uunivuokaan. Ripottele päälle ruokosokeria ja kanelia. Kaada vuoan pohjalle siideriä sentin parin verran. Kypsennä omenoita 200-asteisessa uunissa reilu 30 minuuttia tai kunnes omenat ovat kypsiä. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.


Niin juu. Sain mä tänään lahjankin! Ihanaa sormisuolaa Ranskasta. Veljen vaimo oli niin ihana, että mulle tuollaista lahjoitti. Pikkusen sitä piti heti maistaa ja oli se kyllä hyvää. Tulevina päivinä saattaa sapuskoista jotenkin kummasti unohtua suola, niin saan ripotella tuota sitten päälle. Tai sitten sitä käytetään erittäin nuukaillen.

2 kommenttia:

  1. Kiva kun tykkäsit! Ei uskois, miten hyvää voi suola olla, vai mitä.

    VastaaPoista
  2. Vaarallisen hyvää, etten sanoisi :)

    VastaaPoista