27. tammikuuta 2012

Bean there, done that

Nyt se kasvisruokapäivä koitti ja on kyllä pakko näin vannoutuneena lihansyöjänä sanoa, että ruoka oli oikeasti hyvää. Paitsi tietysti tuon mun neidin mielestä, jolle ei tunnu taas kelpaavan yhtään mikään. Yritin jo tentata, että mitä pitäis laittaa, jotta neitikin söisi. Kuulemma peruna, kukkakaali ja porkkana kelpais. Ja salaatti. Ja mumman perunalätyt. Eipä taida niillä eväillä 4-luokkalainen kauaa jaksaa, kun ei viitsisi joka päivä laittaa mummaa perunalätynpaistopuuhiin.

Mutta siihen ruokaan. Elikkäs herkuteltiin tänään juurespapupihveillä ja juuressoseella. Hieman mua nuo pihvit etukäteen hirvitti, mutta turhaa jännitin. Annoskin vaikutti ensin suurelta, mutta kummasti nuo on tuosta kadonneet. Ohje on näköjään TAAS kerran Yhteishyvän peruja. Juuressoseen lähdettä en löytänyt, mutta veikkaisin että on samaisesta lehdestä aikoinaan kopsattu. Niin sopivasti olivat peräkkäin mappiin kirjoitettu. Aluksi pihvien paistaminen oli vähän hankalaa, mutta kun pienensin pihvien kokoa niin paistaminenkin helpottui. Ekan satsin paistoin lettupannulla, mutta se ei ollut hyvä idea. Tavallinen pannu toimi oleellisesti paremmin.

Juurespapupihvit 

1dl kevytkermaa tai kasvislientä (laitoin maitoa)
0,5dl korppujauhoja
1 iso sipuli
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
400g kidneypapuja (säilyke)
kananmuna
0,5tl suolaa (laitoin teelusikallisen)
1rkl kirveliä (laitoin teelusikallisen)
valkopippuria (laitoin mustapippuria)
(2rkl persiljaa silputtuna)

  Sekoita keskenään korppujauhot ja neste. Anna turvota noin 10 minuuttia. Kuori ja silppua sipuli pieneksi. Raasta kuoritut porkkanat ja selleri raasteeksi. Muserra haarukalla säilykepavut tasaiseksi massaksi. Lisää muna. Papuja kannattaa muserrella vähän kerrallaan, kun muuten on aika hankalaa hommaa.
  Sekoita keskenään kaikki ainekset ja muotoile taikinasta ohuehkoja pihvejä. Paista pihvit pannulla öljyssä tai leivinpaperin päällä uunissa 200 asteessa kypsiksi. Tarjoile yrttisilpulla, pippurilla ja suolalla maustetun kermaviilin ja juuressoseen kanssa. Kastikkeeksi sopii oikein hyvin myös valkosipulimajoneesi.

Oranssi juuressose

5-6 jauhoista perunaa
3 porkkanaa
n.1dl maitoa
50g ruohosipulituorejuustoa
0,5dl ruohosipulia silputtuna
(suolaa)
Keittämiseen:
1 kasvisliemikuutio
1,5l vettä

  Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Keitä kasvikset kypsiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Kaada suurin osa keitinliemestä pois ja soseuta. Lisää maito ja tuorejuusto. Mausta tarvittaessa suolalla ja koristele persiljasilpulla.
  Muutkin tuorejuustot käy.


Ukko tuolla selailee niin lupaavan näköisenä drinksukirjaa, että taidan mennä viereen notkumaan sellainen söpö ilme naamalla. Jos vaikka tekis mullekin jonkin pienen rentouttavan näin perjantai-illan kunniaksi.

Pakko vielä lisäillä, että onnistuin ilmeisesti näyttämään tarpeeksi anovalta, kun sain sellaisen aika namin jäätelöisen drinkin. Tuohon olisi vielä kuulunut kermavaahtoa, mutta sitä ei tällä kertaa ollut. Niinpä lisäsin juomaan tilkan maitoa, ettei olisi liian vätkää. Ohje on Robert Cross'n kirjasta 1000 cocktailia.

Baileysin pirtelö

2.5cl kermalikööriä
1.5cl kahvilikööriä
2cl vaaleaa rommia
3-4rkl vaniljajäätelöä
2cl kermaa vaahdotettuna

  Sekoita nopeasti puolessa lasillisessa jäämurskaa ja laita kermavaahto päälle. Meillä nuo jäätkin jäi pakastimeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti