26. tammikuuta 2012

Metsään meni

Argh..... Mistähän sitä aloittaisi. Tämä päivä on ollut kerrassaan sekava ja täynnä turhanpäiväistä säätöä. Meidän kasvisruokapäivä vaihtui pikaisesti lähigrilliltä haettuihin hampurilaisiin tytön jalkkistreenien aikatauluepäselvyyksien takia. Tytön treeniaikataulut kun löytyy kahdesta paikasta ja tietysti olin katsonut sitä väärää ja laitoin tytön tuntia liian aikaisin kaverin luo odottamaan kyytiä. Neidin sitten palatessa tunniksi kotiin, en tietenkään ehtinyt enää alkaa väsäämään niitä tälle päivää suunniteltuja papupihvejä ja juuresmuusia. Tehdään ne sitten huomenna. Mä kyllä luulen, ettei noita muita kauheasti harmittanut suunnitelmiin tullut muutos.

Päivällä innostuin kokeilemaan uutta mustikkapiirakkaohjetta, mutta eihän sekään onnistunut. Päälle piti tulla hasselpähkinämarenki, mutta jotain siinä meni vikaan. Ensimmäinen kokeilu meni pähkinä-sokeriseoksen lisäämisen jälkeen sellaiseksi litkuksi, joka ei ole vaahtoa nähnytkään. Eikä tekemistä helpottanut jaloissa roikkuvat poika ja ukko. Vaahdotin sitten uuden satsin valkuaisia ja kokeilin lisätä siihen uudet pähkinät ja sokerit. Tälläkin kertaa vaahto alkoi muuttua nestemäiseksi. Jätin sitten vatkaamisen siihen ja kaavin piirakan pinnalle sitä päälle jäänyttä vaahtoa. Uunissa se vaahto lässähti sitten lopullisesti. Jos joku tietää, että mikä meni vikaan niin kertokaa ihmeessä! Sitten vielä piirakan kaveriksi tehty vaniljakastike paloi hieman pohjaan. Ei se onneksi maistu, mutta kastikkeessani on ruskeita kököjä :D Taidan painua maate, niin en saa enempää vahinkoa aikaiseksi. Tässä kuitenkin tuo piirakan tai siis tortun ohje, jos joku haluaa testata. Ohje on Pirkasta poimittu.

Mustikkatorttu ja vaniljakastike

75g voita tai margariinia
2dl vehnäjauhoja
0,5dl sokeria
0,5tl leivinjauhetta
2 keltuaista
Täyte:
4dl(200g) mustikoita
1rkl sokeria
Pinnalle:
3 valkuaista
0,5dl hasselpähkinöitä
0,5dl sokeria
Vaniljakastike:
4dl maitoa
1 keltuainen
1-2rkl sokeria
1rkl perunajauhoja
2tl vanilliinisokeria

  Nypi rasva, jauhot, sokeri ja leivinjauhe ryynimäiseksi seokseksi. Lisää keltuaiset. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta pohja jääkaappiin puoleksi tunniksi. Pistele pohja haarukalla ja kypsennä 175 asteen uuninlämmössä alatasolla noin 15 minuuttia.
  Jauha pähkinät hienoksi monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sokeri. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri-pähkinäseos vähitellen koko ajan vatkaten. Levitä mustikat puolikypsälle pohjalle ja ripottele pinnalle sokeria. Lusikoi kovaksi vatkattu valkuais-pähkinävaahto mustikoiden päälle tasaiseksi kanneksi tai ruusukkeiksi. Kypsennä edelleen 175-asteisen uunin alatasolla noin 15 minuuttia.
   Sekoita paksupohjaisessa kattilassa maito, keltuainen, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Jäähdytä ja mausta vanilliinisokerilla. Tarjoa piirakka jäähtyneenä vaniljakastikkeen kanssa.



Tuo mun ukkoni tapaa aina silloin tällöin tehdä sellaista tykkyä makaronisalaattia. Kasvisten osuus tuossa on minimaalinen, mutta hyvää tuo on! Annos on valtava, mutta aina tuo on tullut syötyä. Tuo kun ei ihan heti mene miksikään. Jos haluaa, niin salaatin voi toki puolittaa, mutta kastiketta kannattaa silti tehdä tuo kermaviilipurkillinen. Tuohon isoon satsiin kastikkeen voi tuplata, jos haluaa. Vaihtelua salaattiin saa tekemällä kastikkeen vaikka niistä sipseille tarkoitetuista dippijauheista.

Pastasalaatti

400-500g täysjyväpastaa
vettä
soijaa
öljyä
suolaa
1pötkö(500g) Balkan-makkaraa
1pss herne-maissi-paprikaa
Kastike:
1prk kermaviiliä
2-2,5rkl sinappia
2-2,5rkl ketsuppia
1,5tl pippurisekoitusta
2tl paprikajauhetta
1tl chilijauhetta

  Sekoita mausteet kermaviilin sekaan ja anna kastikkeen maustua salaatin teon ajan. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi suolalla, soijalla ja öljyllä maustetussa vedessä. Kaada vedet pois, huuhdella ei tarvitse. Leikkaa makkara suikaleiksi ja sekoita kypsän ja lämpimän makaronin sekaan. Kaada jäinen herne-maissi-paprikaseos joukkoon ja sekoita ainekset sekaisin. Herne-maissi-paprikan voi halutessaan kiehauttaa ensin. Anna hieman jäähtyä ja sekoita kastike joukkoon.

4 kommenttia:

  1. Moi! Ihana herkullinen kakku, ja sydänmuoto on romanttinen :D

    VastaaPoista
  2. Juu, olihan tuo ihan hyvää vaikkei ihan nappiin mennytkään :)

    VastaaPoista
  3. kai sen vaahdon voi pilata ne pähkinät jos niissä on jotain kosteutta tai ns. "epäpuhtautta"? kun marenki on niin tarkka siitä että on kuivat ja puhtaat välineet eikä mitään ylimääräistä pääse joukkoon... vai mitä luulet?

    VastaaPoista
  4. Saattapihan se olla niiden pähkinöiden vika. En tiedä miten ihmeessä ne Pirkassa saivat marengn näyttämään niin hyvältä :/

    VastaaPoista