29. toukokuuta 2012

Lihattomat

Tänään olisi sitten taas se päivä viikosta, kun lihat saa jäädä kaappiin. Ukko kyllä uhkasi jo soittaa äidilleen, että toisi illalla hampurilaisen tullessaan. Anoppi kun on tulossa juoksemaan tuon pikkumiehen perässä, että me saadaan raivata loppuja romuja pihasta pois. Vaikka eipä tuo ukkoni tosissaan ollut. Kiltisti on syönyt aina kaiken, mitä oon eteen laittanut. Ja jos ei kelpaa niin tehkööt sitten itse.

Autoja siirrellessä huomasin taas kuinka nuo kokkailun tuoksut leviääkin helposti tuohon tielle asti. Sori naapurit :) Leivän paistamisesta ja kasvisten muhittamisesta tulee vaan aika herkulliset tuoksut. Ruokana oli tänään chili sin carnea ja pehmeää peltileipää. Chiliin lisäsin yhden pienen chilin ja sen voi toki jättää pois jos haluaa. Pakkohan mun oli vilkaista tuosta eilen mainitusta opuksesta, että mihin chili vaikuttaa. Ja lista on aika yllättävä ja mittava. Löytyy kaikkea selkäkivusta yskän hoitoon. Täytyisi varmaan tarkemmin vielä tutkia, että miten tuo noihin vaikuttaa. Leivän ohjeen oon löytänyt Me-lehdestä ja chili on Yhteishyvän peruja. 

Chili sin carne

1 sipuli
2rkl öljyä
1 keltainen paprika
4 perunaa
(1 punainen chili ) 
2 valkosipulinkynttä
1rkl paprikajauhetta
2dl vettä
0,5 kasvisliemikuutiota
1prk(400g) ruskeita- tai kidney-säilykepapuja
2 tomaattia
2tl basilikaa
0,5tl suolaa
0,5-1tl chilijauhetta
mustapippuria

  Kuori ja paloittele sipuli. Pese, kuori ja kuutioi perunat. Huuhtele paprika ja kuutioi se. Kuumenna öljy padassa ja kuullota kasviksia 5 minuuttia niin, että niistä tulee läpikuultavia. Lisää hienonnettu valkosipuli kasvisten joukkoon. Lisää kasvisliemi ja hauduta reilu 5 minuuttia tai niin kauan, että perunat ovat vähän pehmenneet. Lisää pavut ja kuutioidut tomaatit. Mausta ja hauduta kypsäksi. Tarjoa leivän kanssa.



Pehmeä peltileipä

5dl piimää
50g hiivaa
1tl suolaa
1rkl sokeria
2dl kauraleseitä
2 ruisjauhoja
3dl vehnäjauhoja
Päälle:
kauralesettä
2dl juustoraastetta

  Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva piimään. Lisää loput ainekset ja sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja jaa taikina sen päälle ohueksi levyksi. Ripottele pinnalle hiukan kauralesettä sekä juustoraaste. Kohota leipää ilman leivinliinaa 20 minuuttia. Kuumenna uuni 225- asteiseksi ja paista leipää 225 asteessa hiukan keskitason alapuolella noin 15 minuuttia, kunnes leipä on kypsää. Anna leivän jäähtyä hiukan ja leikkaa se sitten reiluiksi ruuduiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti