12. toukokuuta 2012

Kuulkaas enot

Tänään sattui sellainen harvinaislaatuinen tapaus, että annoin tuon ukkokullan hoitaa kokkailun. Sitä ei kyllä kovin usein tapahdu! Ei sillä, että miehen ruoissa olisi mitään vikaa. Päinvastoin. Mä oon vaan niin tykästynyt tuohon kokkailuun, etten malta antaa muiden sotkea MUN köökissä. Ihan tyhjän panttina en halunnut olla ja innoistuin tekemään taas jälkiruokaa. Tällä kertaa kokeiluvuorossa oli pistaasipähkinä-valkosuklaamousse. Tämä kuuluu taas niihin ohjeisiin, jotka oon jostain joskus mappeihini poiminut. Mutta en kyllä yhtään tiedä että mistä.

Pistaasipähkinä-valkosuklaamousse
(4-6ann.)

250g valkosuklaata
1dl pistaasipähköitä
3rkl appelsiinimehua
1dl vettä
2rkl liivatejauhetta
4 kananmunaa
2 keltuaista
1dl sokeria
1,5dl vispikermaa
Koristeeksi:
pistaasipähkinöitä

  Kuori ja murskaa pistaasipähkinät. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita suklaa tasaiseksi ja jäähdytä.
  Sekoita appelsiinimehu kylmään veteen ja liuota liivatejauhetta siinä noin 5 minuuttia. Kuumenna seosta kattilassa koko ajan sekoitttaen, kunnes liivatejauhe on kokonaan liuennut. Älä keitä. Ennen kuumentamista liivate-nesteseos on kiinteää massaa, mutta muuttuu nestemäiseksi kuumennettaessa.
  Sekoita sähkövatkaimella munat, keltuaiset ja sokeri kulhossa. Laita kulho kuuman vesikattilan päälle ja jatka vatkaamista kunnes seos on sakeaa. Lisää joukkoon liivateseos.
  Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se sulatetun suklaan joukkoon. Sekoita kermavaahto-suklaaseos ja pähkinärouhe munavaahtoon.
  Laita mousse jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi. Muotoile kostutettujen käsien ja lusikoiden avulla torneja ja koristele ne pistaasipähkinöillä. (Arvakkaa vaan jaksoinko mitään torneja väsäillä...)


Ruoan kanssa sain taas opetuksen siitä, että kannattaako lisäillä mausteita maistamatta ruokaa ensin. Ja olisihan mun pitänyt tietää, ettei nuo ukon sapuskat oo mitään lastenruokia, vaan tulisuutta löytyy ihan omasta takaa. Mitään ajattelematta lorautin kastikkeen päälle kunnon lorauksen chilikastiketta. Siinä tein virheen... Eli tänään Kääpiölinnassa herkuteltiin tulisella broilerikastikeella täytetyillä rieskoilla.

Uncle Benin tylympi velipuoli

n.500g pehmeän pippurisia broilerin fileesuikaleita (muutkin marinadit käy)
tilkka öljyä
1prk(390g) Uncle Ben's Red thai curry-ateriakastiketta
2 sipulia
2 punaista chilipalkoa
1pss herne-maissi-paprikaa
2rkl currytahnaa
3tl valkosipulimurskaa
ripaus aromisuolaa
ripaus mustapippuria
ripaus pippurisekoitusta
0,5-1dl vettä

  Silppua sipulit. Poista chileistä halutessasi enimmät siemenet ja hienonna chilit. Ruskista broilerisuikaleet kevyesti pannulla tilkassa öljyä. Lisää sipulisilppu ja chilit ja mausta aromisuolalla, mustapippurilla ja pippurisekoituksella. Sekoittele ja anna kypsyä muutaman minuutin.
  Lisää ateriakastike pannulle. Huuhtaise tölkki vedellä ja kaada vesi pannuun. Lisää currytahna ja valkosipulimurska ja sekoittele huolellisesti.
  Kuumenna kastike kiehuvaksi ja lisää jäinen herne-maissi-paprika. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
  Sopii tarjottavaksi rieskojen tai tortillojen täytteenä tai vaikkapa riisin, pastan tai couscousin kera.

Kuulemma kannattaa silputa sipulit ennen chilejä. Kun on lopettanut silmänurkkien pyyhkimisen sipulin jäljiltä, on hyvä hetki koskea chileihin....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti