11. toukokuuta 2012

Se oli jautaa - jauhelihapihvejä, lankkuperunoita ja chilimajoneesia

Ei sitten grillailtu tänään, kiitos inhottavan kolean ja harmaan päivän. Ja pahasti näyttää siltä, että huomenna on odotetavissa vettä oikein kunnolla. Ei kiva. Tänään oli siis "tyytyminen" jauhelihapihveihin kera lankkuperunoiden ja chilimajoneesin. Jauhelihapihvien ohjeen poimin tällä kertaa "Karvinen keittää"-kirjasta. Tuo ihana, laiskanpulskea kissa on ollut mun lempparihahmoja ihan pienestä pitäen. Muistan muksuna piirtäneeni yhden jos toisenkin kuvan kyseisestä katista. Tottahan tuo keittokirja piti sitten ostaa, kun sellaisen kaupassa näin.

Pihvien ja lankkuperunoiden lisäksi innoistuin vielä tekemään chilimajoneesia. Ikinä ennen en oo majoneesia tehnyt ihan alusta alkaen. Siihen nähden lopputulos oli tosi jees. Ehkä vähän vähemmän suolaa ensi kerralla... Mä oon kuvitellut, että majoneesin teko olisi jotain todella vaikeaa, mutta eihän se ollutkaan. Noita perunoita ja majoneesia olisi voinut syödä määrättömiä määriä. Perunat on tehty omasta päästä soveltaen, majoneesiohjeen alkuperää en tiedä.

Isännän jauhelihapihvit

500g jauhelihaa
1 kananmuna
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2rkl chilikastiketta
suolaa
pippuria
voita paistamiseen

  Silppua sipuli ja purista valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pihvintapaisia. Paista pieni koepihvi voissa ja testaa maku ja koostumus. Mausta tarvittaessa lisää. Paista loput pihvit kohtaisella lämmöllä voissa.

Mä oon tykästynyt kovasti Lingham'sin chilikastikkeeseen. Tai chilli sauceen, jos pullon kyljestä tavaa. Tuo kastike on oikein hyvää niin ruokiin kuin pöytämausteeksikin. Ei liian tulista ja maistuu hyvältä.

Lankkuperunat

6-8 isohkoa pehmeämaltoista perunaa (yleisperunakin käy)
1tl suolaa
2-3rkl öljyä
ripaus valkosipulijauhetta
kuivattua persiljaa tai rosmariinia

  Pese perunat hyvin ja leikkaa paksuiksi tikuiksi (lankuiksi). Keitä perunoita viitisen minuuttia. Valuta perunat hyvin, kaada pellille leivinpaperille ja valele öljyllä. Ripottele päälle mausteet.
  Paista perunoita 250-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.

Chilimajoneesi

1 kananmuna
2rkl omenaviinietikkaa
1rkl ketsuppia
1rkl sinappia
ripaus chilirouhetta
0,5-1tl suolaa (luulen että tuo puoliska teelusikallista riittäis)
1tl sokeria
n.2dl öljyä

  Laita kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta korkeaan kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada öljyä ohuena nauhana munaseoksen joukkoon samalla sauvasekoittimella sekoittaen. Nokallinen sitruspuristimen kulho oli tässä oivallinen apu! Majoneesin kannattaa antaa maustua hetkisen jääkaapissa ennen tarjoilua. Näin maut tasaantuvat.
  Jos majoneesi juoksettuu, sekoita 1 kananmuna ja 2rkl omenaviinietikkaa sauvasekoittimella sekaisin. Kaada sitten juoksettunutta majoneesia munaseoksen joukkoon ohuena nauhana samalla koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen.

Juicea lainaten: "Se oli jautaa..."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti