21. toukokuuta 2012

Yksi pieni opetus

Eilen tehty iso lihapullasatsi säästi mut tänään kokkailuilta. Saa kasvispihvit siis odotella huomiseen. Oon sitten tehty tai paremminkin yrittänyt tehdä kaikkea muuta pientä. Lounaalla herkuteltiin kylmäsavulohitahnalla päällystetyillä ruisleivillä. Tai siis minä ja mun äiti herkuteltiin. Muille ei kelvannut. Taas tuli todistettua, että yksinkertainen voi olla hyvää. Lohitahnan ohjeen löysin "Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet"-kirjasta. 

Kalastajan leipäset

ruisvuokaleipää tai muuta ruisleipää
Tahna:
300g kylmäsavulohta
1 keskikokoinen sipuli
1prk(120g) smetanaa
tilliä

  Paloittele kylmäsavulohi monitoimikoneeseen ja hienonna. Voit silputa lohen myös veitsellä tai saksilla pieneksi silpuksi.
  Silppua sipuli käsin ja yhdistä se lohen joukkoon. Lisää smetana. Levitä tahna leivälle ja koristele tillillä.


Sitten se murheenkryyni. En oo eläissäni syönyt, enkä muistaakseni nähnytkään Britatorttua. Silti halusin yrittää sellaisen tehdä ja todellakin yritykseksi jäi! En uskonut kirjan ohjetta siinä kohtaa, että taikina olisi pitänyt levittää isolle uunipannulle leivinpaperin päälle, vaan laitoin leivinpaperin pienehköön vuokaan. Ja taikinan perään. Taikinaa tuli siis turhan paksu kerros ja eihän se sitten kypsynyt millään. Ohjeen puolituntia vaihtui tunniksi ja silti torttu voisi olla kypsempääkin. Eikä toivoakaan, että tuon olisi saanut halkaistua ja täytettyä. No, jospa tästä vähän viisastuisi ja seuraavalla kerralla onnistuisin paremmin. Syötiin me torttua silti, sillä maussa ei ollut mitään vikaa. Jokainen sai vaan "täyttää" palansa itse :) Mä laitoin kermavaahdon sekaan Maraboun minttukrokanttisuklaata. Tortun ohje on "Väinämöisen viettelys- kalevalaisesta keittokirjasta".

Britatorttu

Pohja:
75g voita
1dl sokeria
4 keltuaista
1,5dl vehnäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta
2rkl maitoa
4 valkuaista
2dl sokeria
1pss mantelilastuja
Täyte:
2dl kuohukermaa
muutama pala krokantti- tai minttusuklaata tai liköörissä uitettuja lakkoja tai tuoreita mansikoita

  Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erota munista keltuaiset ja valkuaiset ja lisää keltuaiset voivaahtoon yksitellen reippaasti vatkaten. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja sitten jauhot vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Levittele taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.
  Vatkaa valkuaiset tiukaksi vaahdoksi, lisää sokeri ja vatkaa lisää. Levittele valkuaisvaahto taikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut. Laita torttupohja 150-asteiseen uuniin keskitasolle vajaaksi puoleksi tunniksi. Nosta paistunut torttupohja leivinpaperin avulla ritilälle jäähtymään.
  Vaahdota kerma ja lisää joukkoon murskatutu suklaapalat tai marjat. Leikkaa jäähtynyt torttupohja kahtia, levitä puolet täytteestä toiselle levylle ja nosta toinen levy päälle. Lätki loppu täyte levyn päälle. Tee täyttö vasta juuri ennen tortun tarjoamista, muuten torttu pehmenee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti